Ogród Edyty1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Edyty1

Post »

FL i Gartentraume trochę lepiej znam....
FL ma podobny odcień różu, co Gartentraume i to je łączy....I zupełnie inny kwiat....
Dla mnie jest trochę za dużo rożnych róż.....tzn za dużo różnych rodzajów kwiatu plus odcień różu....
FL albo G. w otoczeniu tej reszty....piszę wlaściwie jako laik, bo nie wiem, jakie mają pokroje tamte....widziałam tylko młodego Leosia...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Edyto, mnie zafascynowała twoja furtka? Jest doskonała do obsadzenia ;:oj Coś rośnie przy niej? Widzę,że też wpadłaś różankowo :lol: :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja uważam, że rośliny trzeba dobierać według własnego gustu, a wiadomo, że każdy ma inny. Jednemu pasuje tak, a drugiemu inaczej. Dzięki temu można spotkać w różnych miejscach bardzo ciekawe i niebanalne zestawienia.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Gosiu - Margo2, ja też dotąd tak sadziła, ale nie wszystkie nasadzenia mi się podobają. Dlatego zdecydowałam się przesadzić niektóre i staram się uważniej planować różankę, żeby uniknąć kolejnych przeprowadzek :| .

Justynko, ten kawałek z Gartentraume i First Lady, to w rzeczywistości kawałek większej różanki, którą chcę przerobić nieco wiosną. Ten fragment będzie oddzielony ścieżką od reszty. Całość na być w kolorystyce różowo - różowej ;:306 . Od jasnego do ciemnego odcienia. Na tej rabacie rosną Mary Rose, Luise Odier, Bonica x2szt, Lavender Dream x3szt., Bremer Stadtmusikanten i Degenhart x 4 szt. Ponadto mam tu jeszcze 3 krzewy Aprikoli, ale te są do przesadzenia, bo nie grają mi kolorystycznie. Nadal się zastanawiam czym je zastąpić :? . Być może znajdzie się tutaj Baillando, nawiązując do towarzystwo przy First Lady.
To co łączy tą rabatę to kolor. Kształt kwiatu może być nieco odmienny, ale staram się, żeby nie był zanadto zróżnicowany :wink: .
Tak więc, jak widzisz, jest tu sporo powtórzeń, w celu utrzymania harmonii całości :wink: .
magenta pisze:Edyto, mnie zafascynowała twoja furtka? Jest doskonała do obsadzenia ;:oj Coś rośnie przy niej? Widzę,że też wpadłaś różankowo :lol: :wit
Kasiu czy pytasz o tą metalową furtkę? Bo właściwie to jedna z trzech, które posiadam :lol: . Obsadzona jest Rosarium Uethersen. Na zimę odczepiłam gałązki i położyłam na ziemi, żeby łatwiej było osłonić :wink: .

Wandziu, muszę przyznać, że czuję się już skołowana ;:219 . Chyba i tak większość wyjdzie w praniu.
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Edytko wiele razy tak wychodzi, że nie podobają nam się efekty jakie powstały i dlatego roślinki wędrują po całym ogródku :lol:
Ja z różyczkami też Ci nie podpowiem, bo niestety nie wiem jak wszystkie z nich wyglądają ... Tu muszą się wypowiedzieć rózane znawczynie :D
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Edyto :)
Masz aż trzy? ;:oj To na wiosnę będę podziwiać :) ;:108
wanda7 pisze:Ja uważam, że rośliny trzeba dobierać według własnego gustu, a wiadomo, że każdy ma inny. Jednemu pasuje tak, a drugiemu inaczej. Dzięki temu można spotkać w różnych miejscach bardzo ciekawe i niebanalne zestawienia.
Wanda nie uważasz, że to się troszkę zatarło? Ostatnio wszędzie widzę te same zestawienia: roże - przetaczniki - lawenda. Teraz będziemy miały dodatkowo róże z liliami ;:306 Sama też w to wpadłam ;:223 Mam jedno niebanalne zestawienie, całkiem możliwe, że chybione ale cóż tak wyszło, nie chcę mieć wszystkiego jak spod igły ;:108
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magenta pisze:Witaj Edyto :)
Masz aż trzy? ;:oj To na wiosnę będę podziwiać :) ;:108

Wanda nie uważasz, że to się troszkę zatarło? Ostatnio wszędzie widzę te same zestawienia: roże - przetaczniki - lawenda. Teraz będziemy miały dodatkowo róże z liliami ;:306 Sama też w to wpadłam ;:223 Mam jedno niebanalne zestawienie, całkiem możliwe, że chybione ale cóż tak wyszło, nie chcę mieć wszystkiego jak spod igły ;:108
Kasiu na wiosnę przybędzie co najmniej jeszcze jedno :wink: i wszystkie będą obsadzone różami ;:173 . Choć niedługa przyszłość zweryfikuje czy to dobry pomysł. Nie zawsze w naszym klimacie róże chcą być pnące ;:174 .
A co to zestawów różanych, to masz rację - jakoś monotematycznie się zrobiło ;:224 .
Pochwal się Kasiu, jakie zestawienie zrobiłaś u siebie :D .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

O to ja się jak na razie wyłamuję ze schematu, bo przetaczników jeszcze nie mam :;230 Ale będę miała :;230 Moje różyczki rosną w towarzystwie miniaturowych i płożących iglaczków, z przytulonymi do nóżek różnymi bodziszkami, dzwonkami i innymi roślinkami o drobniutkich kwiatach, które wspaniale podkreślają królewską urodę róż :D Róże i lawenda to klasyka :D
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Edyta, pochwalę się na wiosnę ;:108
Agness klasykę u siebie mam też :;230 ale tylko na jednej rabacie i tak już pozostanie!
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, ja trochę przetaczników mam, ale u mnie róże rosną głównie w towarzystwie... róż ;:306 . Albo innych krzewów :wink: .

Kasiu, rozumiem, że chcesz zachować oryginalność choćby przez kawałek sezonu :wink: .

Był maj, pora na czerwiec.
Byłam dzisiaj na dłuższym spacerze i poczułam zbliżającą się wiosnę ;:173 . Oj, jakbym poszła w te rabaty ;:65 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Edytko, ładnie się zapowiada Twój ogród, podobają mi się kute przejścia .
Nie mam doświadczenia z robieniem rabaty różanej przy posadzonych iglakach, które docelowo
będą bardzo duże. To co mi się nasunęło, to czy one nie będą podjadały papu od róż i
czy tam nie będzie za dużo cienia dla róż.
Kolory róż i odmiany ładnie sama dobierasz, wiec się nie wypowiadam. ;:168
Biała naparstnica wyjątkowo urodziwa. ;:167
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, o brak słońca się nie boję, bo na razie to mam kłopot z brakiem... cienia :;230 . Jeśli jednak iglaki rozrosną się mocno, to je po prostu przytnę. Na tej rabacie rosną 2 tuje i 2 jałowce Blue Sky. Pierwsze łatwo znoszą cięcie, drugie mają wyjątkowo wąski pokrój, więc nie będzie z nimi problemu :wink: . Róże posadzę w odległości przynajmniej metr od istniejących już nasadzeń i liczę na to, że nie będą nadmiernie ze sobą konkurować :D .
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Edytko, o... masz już wszystko przemyślane :tan :tan
Ja robię dokładnie tak samo, najpierw plan, a później do dzieła. ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

magenta pisze:
wanda7 pisze:Ja uważam, że rośliny trzeba dobierać według własnego gustu, a wiadomo, że każdy ma inny. Jednemu pasuje tak, a drugiemu inaczej. Dzięki temu można spotkać w różnych miejscach bardzo ciekawe i niebanalne zestawienia.

A po co walczyć z udanymi zestawieniami. W sumie to i tak każdy ogód jest inny, mimo, że mamy te same roślinki. I to jest najfajniejsze.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Edytko, jeżeli chodzi o zestawienie First Lady to mi ona pasuje do Edena, ale tak jak pisała Gosia i Wanda, każdemu co innego w duszy gra i dobrze, że tak jest. Ta rabata na środku aż się prosi o róże ;:108 Tyle, że ja bym weksmitowała z niej tuje :lol:
Widzisz sama, że doradzać ciężko, musi pasować przede wszystkim Tobie ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”