Wiesz nie badałem jeszczeFortex pisze:Czy ilość gałązek adenium po przycięciu zależy od słońca,

Wiesz nie badałem jeszczeFortex pisze:Czy ilość gałązek adenium po przycięciu zależy od słońca,
- Cynamon, w jakimś stopniu wysusza - zasklepia szybko ranę po cięciu i również ma pewne właściwości dezynfekujące - grzybobójcze. Ja stosuję go w mieszance z środkiem grzybobójczym jaki mam "pod ręką" lub najczęściej ukorzeniaczem, bo ten również w swoim składzie zawiera środek grzybobójczy./ ... /a cynamon?
- zapewne ma to duży wpływ na rozwój sadzonek.Czy ilość gałązek adenium po przycięciu zależy od słońca, / ... /
Krótko mam swoje "grubaski" ale :Akwelan_2009 pisze:Wydaje mi się, że bardzo duży wpływ na "krzewienie" się sadzonek Adenium samoistnie lub po przycięciu, ma:
- z jakich roślin uzyskano nasiona do wysiewu,
- warunki w jakich uprawiane są sadzonki, tz właściwe podłoże, dużo słońca, ciepło i odpowiednia wilgotność,
- właściwie dobrane nawożenie, tz odpowiedni stosunek N:P:K i oczywiście mikroelementy.
- oczywiście wszystko co napisałeś jest prawdą, co nie zmienia faktu, że ja coś złego napisałem. Ile tych świetlówek masz zainstalowanych, bo piszesz o kilku, czyli zamiast naturalnego światła dostarczasz swoim roślinkom do prawidłowej fotosyntezy, prawdopodobnie sporą dawkę sztucznej energii świetlnej.Moje adenium przebywa w pomieszczeniu gdzie nie ma okien, jest w byłym akwarium oświetlanym kilkoma świetlówkami energooszczędnymi o mocy 15W (2700K), czyli u mnie, jak zresztą tej zimy u nas wszystkich chyba, nie oglądało jeszcze słońca...
tak słońca jeszcze nie,czyli u mnie, jak zresztą tej zimy u nas wszystkich chyba, nie oglądało jeszcze słońca...
- ale pewną imitację dawki promieni słonecznych dostarczasz im, doświetlając je świetlówkami. Kwiaty obecnie w szklarniach też rosną i kwitną bez słońca z tym, że doświetlane są sztucznie, nie świetlówkami tylko specjalistycznymi żarnikami. Potrzymaj kilka dni swoje sadzonki Adenium bez zapalania świetlówek, zobaczysz efekt braku "sztucznego słońca" - spróbuj, opisz jak wyglądają po takim eksperymencie sadzonki i podziel się spostrzeżeniami na Forum.więc to słonko... chyba tak do końca do tworzenia nowych gałązek nie jest może jednak niezbędne.
- dopiszę jeszcze do tego co napisał stalewiak - jeżeli dobrze pamiętam, to doświetlasz swoje sadzonki Adenium. Sprawdź czy przypadkiem źródło światła nie jest umieszczone zbyt nisko nad sadzonkami.onectica przyczyn może być wiele
Drogi Mieczysławie, absolutnie niczego złego nie napisałeś. pisząc co napisałem miałem na myśli tylko i wyłącznie wpływ słońca na ilość nowych gałązek. Owszem doświetlam ale świetlówek jest raptem 4 szt. po 15W każda i to tych na kwitnienie (2700 Kelvinów) i są dosyć wysoko nad adeniami dlatego, że inaczej przysmażyłyby mi moje plumerie które sięgają już prawie góry akwarium (ma wysokość 60 cm a długość 120cm). Poza tym te moje świetlówki mają raptem po 720 lumenów podczas gdy zwykłe świetlówki mają po około 1500lm a takie specjalistyczne to nawet grubo ponad 2000lm. Moje gdyby miały mieć jakiś ekstra wpływ na wzrost moich grubasków to powinny wisieć ponad nimi tak ok. 20cm a wiszą powyżej 40cm. ... a ponadto to są tylko zwykłe świetlówki a nie takie z podbitym światłem czerwonym i niebieskim... to nie ta bajka... Te które ja w tej chwili używam to takie może lepsze o ~5% aniżeli to zachmurzone niebo które na codzień oglądamy.Akwelan_2009 pisze:- oczywiście wszystko co napisałeś jest prawdą, co nie zmienia faktu, że ja coś złego napisałem.
- podpowiem, zrób prowizoryczne "podstawki" pod sadzonki Adenium i "podnieś" je bliżej świetlówek, na taką odległość o jakiej piszesz, a nawet mniejszą, tak żeby sadzonki Adenium były w odległości 10 cm od świetlówek. Z wentylacją - wymiana powietrza w swojej "szklarence", rozumiem że nie masz problemu. Spróbuj, nie szkodzi że masz nieodpowiednie świetlówki, sadzonki jakoś pogrupujesz i poustawiasz, nic nie stracisz, a jedynie możesz zyskać. Z takimi małymi sadzonkami mam wcześniejsze, dość dobre doświadczenie, żeby względnie dobrze rosły przy sztucznym doświetlaniu. Za jakiś czas podzielisz się ze mną swoimi spostrzeżeniami. To jest tylko moja propozycja, zrobisz jak będziesz uważał, ale naprawdę dobrze radzę, tak "po przyjacielsku", bo kiedyś skorzystałem z Twojej dużej wiedzy o właściwościach światła emitowanego przez świetlówki.Moje gdyby miały mieć jakiś ekstra wpływ na wzrost moich grubasków to powinny wisieć ponad nimi tak ok. 20cm a wiszą powyżej 40cm. / ... /
Pragnę przeprosić ta sadzonka czerwona z centymetrem jest starsza jasno różowe są z dnia 9.8.2011 roku.Akwelan_2009 pisze:Widok tak kwitnących roślin, na kwitnienie których również i ja oczekuję, powala, ale mam pytanie:
- czy ja dobrze wyciągam wnioski, że na Twoich sadzonkach Adenium, które wyrosły z nasion zakupionych 9. 08. 2011 roku - czyli 17 m-cy od zakupu nasion, już na kilku roślinach pojawiły się pąki kwiatowe, a nawet jedna zgodnie z tym co piszesz, jużdaszka pisze: / ... / W dniu 9.08.2011 kupiłam nasionka po sześć sztuk 12 kolorów, wystartowały wszystkie opisałam kolorami i czekałam. Wszystkie sadzone są jednego dnia do tej samej ziemi, podlewane tego samego dnia tym samym. Moje maluchy różnią sie wysokością i grubością. Na kilku pojawiły się pąki kwiatowe. Zakwitł pierwszy tak wygląda.
Kwiaty mają 6 cm szerokości.
zakwitła w warunkach uprawy na parapecie w mieszkaniu ? Czy na fotkach są Twoje 17 -to miesięczne sadzonki z własnego siewu nasion zakupionych 9. 08. 2011 r ? Proszę o potwierdzenie wyciągniętych wniosków lub korektę, będę bardzo wdzięczny.
Kiedy właśnie czytam i czytam i nic mi nie pasuje...stalewiak pisze:przyczyn może być wiele (...)
Poczytaj trochę o adenium we wcześniejszych postach a na pewno znajdziesz przyczynę
Jeżeli chodzi o żarówkę, to też wisi, jak wisiała, a dodatkowo zagrożona roślinka od pojawienia się pierwszych niepokojących objawów powędrowała w kąt, żeby nie stała z innymi na wszelki wypadek.Akwelan_2009 pisze:dopiszę jeszcze do tego co napisał stalewiak - jeżeli dobrze pamiętam, to doświetlasz swoje sadzonki Adenium. Sprawdź czy przypadkiem źródło światła nie jest umieszczone zbyt nisko nad sadzonkami.
Takiego luksusu jak okno południowe, niestety, nie posiadamstalewiak pisze:A po co adenium doświetlać zimą ?
Wystarczy im okno południowe
- wszystko zgadza się, ale tu poruszamy temat młodych sadzonek, które raczej wymagają trochę więcej światła dla prawidłowego wzrostu i nie wszyscy mają okna z południową wystawą.A po co adenium doświetlać zimą ?
Wystarczy im okno południowe