Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Pani Bestia
200p
200p
Posty: 234
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Śmiało, Moniko! Dodaj orzechy w miejsce glutenu :wink:
Nie, nie robiłam i nie zrobię. Wolę bardziej tradycyjny graham 8-) Nie dziwi mnie, że trzeba dodać gluten, skoro wcześniej 3/4 kostki masła poszło do ciasta, żeby łatwiej się z nim pracowało. Przy tej ilości tłuszczu, zarodków i otrębów dodatek glutenu wydaje się być wskazany, żeby się ten chleb kupy trzymał i nie rozleciał po upieczeniu :wink:
"Na początku był Smok."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Jasssne, piszesz najpierw banialuki o wyrabianiu, teraz się czepiasz składu, a nawet chleba nie robiłaś i wątpię, żebys go 'czuła'.
Ja nie muszę dodawać orzechów, mam gluten, a jeśli potrafisz policzyć to dodany gluten zwiększa całkowita ilość glutenu w tym chlebie o blisko 30%, więc skąd Twoje rady dla Axela? Zagwarantujesz, że chleb się uda? Potem właśnie takie uproszczone przepisy na blogach się pojawiają.
I czemu jesteś taka niemiła? czy ja Tobie albo komukolwiek bronię robić tradycyjny graham?
Pani Bestia
200p
200p
Posty: 234
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Moniko, wystarczy, że Ty jesteś milusia :wink: Dlaczego uważasz, że piszę banialuki o wyrabianiu? I dlaczego proponujesz Axelowi orzechy w miejsce glutenu? To dopiero banialuka i uproszczenie przepisu! No, nie bądź taka wrażliwa na swoim punkcie - wszak nigdzie nie napisałam, że zabraniasz mi piec graham taki jak ja lubię ;:209
"Na początku był Smok."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Axel gdybyś się zdecydował robić ten chleb, to rób jedna warstwę, nie warto robić takiego 'dwukolorowego'. Kakao ew można dodać, ale trzeba by wymieszać na sucho z mąkami. Pytałam u producenta o 'mąkę glutenową' - ma się pojawić u nas na rynku
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Teraz dodałem po raz trzeci 100g mąki do starego -nowego zakwasu.Chyba jednak z reanimacji nic nie wyjdzie ,bo nie widzę oznak,żeby cos tam bulgotało.No może jakis pęcherzyków mozna się tam doszukać,ale nie jestem pewien.
I co? To bedzie nowy zakwas?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Axel40, 100g mąki do dokarmiania zakwasu? Ja daję po 2 łyżki.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Axel ogromnie by było szkoda, próbowałeś z serwatką zamiast wody? Spróbuj 'moją' metodą, weź łyżkę zakwasu i co 12 godzin podwajaj wagowo. Ale 100 g to dużo??
Metoda nie jest wymyślona przeze mnie, mam taką starą książkę, jakieś tłumaczenie, w której jest trochę o chlebie

o Aria mnie ubiegła :wit
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No to dowaliłem! Byłem przekonany ,że dokarmiać po 100g. Serwatki nie mam pod ręką. I co teraz robić?Stary się juz nie nadaje ,chyba,że do wachania zamiast kleju.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ile masz tego zakwasu? I kiedy ostatnio był dokarmiany?
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Mam już w tym zakwasie 300g mąki,może upiec to z drożdżami ,odebrać ze 2,3 łyżki i dokarmiać inaczej?
Dokarmiany dzisiaj 3 raz .
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Axel ja tak robiłam co 12 h
1. 15g zakwasu żytniego(1 łyżka) + 8g mąki żytniej 2000 (1 łyżka) +8g serwatki (1/2 łyżki)
2. zaczyn j.w. + 15g mąki (2 łyżki) + 15g serwatki (1 łyżka)
3. zaczyn j.w. + 30g mąki (4 łyżki) + 30g wody (2 łyżki)
4. zaczyn j.w. + 60g mąki pp (1/2 szklanki) + 60g wody (4 łyżki)
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

No tak Moniko ,też bym tak zrobił tylko skąd teraz wziąć zakwas,żeby zacząć? Stary się nie nadaje

p.s. Sprawdziłe i weżmę jednak ze starego zakwasu ta łyżkę i wskoczę do sklepu.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

.
x-a-40
200p
200p
Posty: 387
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Ok.Dzięki dziewczyny.Może pojade na dwa fronty :)
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Aria a jeśli to poszło w 'ocet'?
ja bym spróbowała tylko z łyżką starego z serwatką
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”