Witam chciałem zacytować poprzedników ale napisze co myślę o waszej dyskusji
to juz kiedyś mysłem o popiele z brykietów jakis wielki mój poprzednik pisał o różnicy chemicznej tego popiołu od popiołu z drewna
moze i ma racje skoro brykiet będzie z trocin to skład chemiczny sie zmieni pod wpływem cisnia w komorze prasowania

cuda sie zdarzają ale niezwykle rzadko
a wracając do tablicy Mendelejewa to w ekologicznych produktach tez znajdziemy cała tablice Mendelejewa i co nie jesc takich produktów?
a popiół albo można składowa i truć tym samym środowisko na wiele lat bo faktycznie zawsze cos z każdego skadowiska sie wydostaje i to przez wiele lat lub tez można go wykorzystać
a tu poprzednicy dobrze wkazywali na dobroczynne dzialanie dwutlenku wegla na rosliny w powietrzu jest okolo 0,1% rosliny najlepiej rosna przy okolo 1% wiec do transpiracji to by bylo korzystne
co do promieniowania to w lasach promieniowanie jest kilku krotnie wyższe i co nie wchodzić do lasu a moze grzybów nie jesc z lasu
wiec każdy może zrobić co uwaza za lepsze i bardziej korzystne dla niego
ja podam tylko przyklad elektrowni Opole co co roku wytwarza ogromne ilosci popiołu weglowego teraz z domieszka słomy zrebków i innych bio paliw ale mieli wielki problem z robieniem nowych hałd wozili na wielkie odległosci do roznych dołów np po bylych cegielniach
teraz uzywaja to jako surowiec do budowy drug co wyeliminowało skadowanie oraz poprawilo drogi w lasach w okolicy opola a mało tego jeszcze wykorzystując odpady z cementowni tez z Opola
a co do promieniowania to promieniowanie się zmniejszy na hałdzie?
a co do metali ciężkich w glebach jest ich dużo mniej niz dopuszczają normy
tak dla ciekawosci dodam ze kiedys zastanawialem sie nad nawozeniem osadami ściekowymi gleb to mimo ze w osadach koncetracja metali ciezkich jest bardzo duza to by przekroczyc dozwolone dawki metali ciężkich to nalezałoby przekroczyć nawozenie nawet kilku krotnie nie pisze ze zawsze ale mam dane z 3 oczysczalni scieków i takie sa fakty
Ale tez jest prawda ze na zachód od odry nie znajdziecie składów z opałem węgla bo w domach jednorodzinnych od wielu lat nie wolno uzywac do ogrzewania i ludzie maja bardziej czyste powietrze ale uwiezcie mi bardziej ekologiczne rozwiania zwykle sa droze od tradycyjnych
temat bardzo ciekawy i wiele ciekach rzeczy jest ale skady chemiczne sie rzadko pojawiaja ja moge podac sklady
brykietów z drewna i słomy Rodzaj słomy
http://www.wrp.pl/s%C5%82oma-i-nawozy-z ... iemniakach lepiej dam link bo licho sie po wklejeniu wyglada a popiól ma skad chemicznya: P ? 20,7 g?kg
-1
, K ? 247,3 g?kg
-1
, Mg ? 5,2 g?kg
-1
, Ca
? 80,1 g?kg
-1
, Cu ? 31,3 mg?kg
-1
, Mn ? 1035,8 mg?kg
-1
, Zn ? 289,2 mg?kg
-1
, Fe ? 2200 mg?kg
-1
znowu srednio ale macie link
http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2011/FA ... arczyk.pdf
nie przekonanych nie przekonam a przekonanych nie umocnie w wierze slusznosci ale moze ktos sie zastanowi co ten maly czlowiek napisał
zycze wszystkim wysztkiego dobrego