Na ten rok planuję tylko te.
Ogórek w gruncie cz.2
- 
				Kasencja

Re: Ogórek w gruncie cz.2
I ja doczytałam na Forum, że Octopus są świetne. Kupiłam, posiałam, najlepsze jakie do tej pory mieliśmy 
 .

Oktopusa też sieje już od dość dawna ,jeszcze jedne były fajne ,jeśli się doczytam dam znać.

- Dagmara
 - 200p

- Od: 24 mar 2010, o 18:11
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

A może chodzi ci o Izyda , bo też był zachwalany  na forum .

Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .

- aguskac
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28

o właśnie... a ja dostałam z akcji Izydor i nigdzie nie ma o nim żadnych informacji, może to jednak chodzi o Izyda... to by mi pasowałoDagmara pisze:A może chodzi ci o Izyda , bo też był zachwalany na forum .
Izyd jest mieszańcem heterozyjnym, zatem to nie są nasiona Izyda chyba, że ktoś podesłał oryginalne nasiona zakupione w sklepie.aguskac pisze:może to jednak chodzi o Izyda.
- Dagmara
 - 200p

- Od: 24 mar 2010, o 18:11

A może nasiona były zbierane z pokolenia F1 tak jak to niektórzy robili i dawali nasiona na akcję np. Ogórek Cezar F3 . A nazwa mogła się komuś skojarzyć  z Izydem .
Najlepiej dopytać się darczyńcy jak jest napisany na torebeczce.

Najlepiej dopytać się darczyńcy jak jest napisany na torebeczce.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .

- aguskac

Pytałam, ale niestety bez odpowiedzi...  zobaczymy co wyrośnie 

Zapewne wyrośnie coś podobne do ogórka, a kiedy się przekonasz , będzie rok w plecy. Może być liści multum i gros męskich kwiatów.aguskac pisze:Pytałam, ale niestety bez odpowiedzi... zobaczymy co wyrośnie
Podobną rozterkę miałem w ub. roku z odmianą Alhambra F1. Początkowo miałem zamiar zasiać go jako konserwowy ale ponieważ to ogórek parteno i istniało duże prawdopodobieństwo zapylenia go pyłkiem ogórków sałatkowych rosnących w pobliżu, wysiałem tylko 2x3 krzaczki. Jak się okazało zrobiłem dobrze, bo ogórek Alhambra nie nadaje się do konserwowania. Nie dlatego, że się psuje w słoiku. Włożony do słoików wraz z innymi, typowymi konserwowymi wyglądał jak zwiędły a kolor gniazda nasiennego miały taki, jak gdyby za chwile chciały zgnić. Tymczasem typowe ogórki konserwowe z tego samego słoja są jędrne i mają odpowiedni kolor.
Tak, że proponowałbym Ci aguskac posiać tych zdobycznych ogórków tylko kilka krzaków dla obserwacji a dla własnej potrzeby wysiać sprawdzona odmianę i to raczej wczesną jako, że mieszkasz na północy. Polecam Hermes skierniewicki F1
Izyd jest poza tym ogórkiem późnym.
W tamtym roku [ po przezkopaniu wątku o ogórkach] zasiałam Hermesa Skierniewickiego. Polecam, nie zawiódł mnie. Ładnie rósł wzdłuż [ nie wszerz], miał sporo owoców. 
Dzięki forumowicz, bo to była Twoja rada dotycząca wyboru nasion

Dzięki forumowicz, bo to była Twoja rada dotycząca wyboru nasion
Pozdrawiam, Ela

- aguskac

Dzięki za rady 
Tak właśnie planowałam, posiać tylko kilka nasion na próbę. Mam sporo innych ogórków, więc liczę na dużą rozmaitość, W ubiegłym roku dostałam z akcji kilka odmian i byłam bardzo zdziwiona kiedy zaczęły rosnąć
  Jednak wśród nich były smaczne ciekawostki. Na moje potrzeby wystarczy mi kilka rządków ogórków. Zebrałam swoje nasiona z tych które mi najbardziej odpowiadały, ciekawe czy powtórzą cechy 

Tak właśnie planowałam, posiać tylko kilka nasion na próbę. Mam sporo innych ogórków, więc liczę na dużą rozmaitość, W ubiegłym roku dostałam z akcji kilka odmian i byłam bardzo zdziwiona kiedy zaczęły rosnąć
- kasia82
 - 500p

- Od: 25 lut 2012, o 09:36

no jak nie ma? jak jest, Rubin jest dostępny na all...bialoglowa pisze:Dzięki, za info. Na allegrooo nie ma, ale w sklepach internetowych, nawet jeśli teraz nie mają nasion to będą mieli bliżej wiosny.
Ogórek Rubin F1 jest ładny, cały zielony, bardzo wczesny i bardzo plenny. Ja będę go uprawiać w tunelach,
Ogórek Rubin
Pozdrawiam

- 
				bialoglowa
 - 0p - Nowonarodzony

- Od: 25 sty 2013, o 17:21
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

O rany! jak ja szukałam - faktycznie jest Rubin!
Pozdr.

Pozdr.
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18

Własnie siedzę i zamawiam nasiona i zastanawiam się nad ogórem do kiszenia. Uruchomiamy teraz swoje mózgi i szybko wymieniamy swoje sprawdzone odmiany do kiszenia 

- 
				Kasencja

A ja proponuję uruchomić wyszukiwarkę 
 . 
Osobiście polecam Octopus. Ale to mój gust i smak.

Osobiście polecam Octopus. Ale to mój gust i smak.
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18

Octopus miałam i był super, ale sprawdził się jako korniszon a nie kwaszeniak.