Studnie stare,adaptacja,obudowy itp.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagódko!. Na wsi, w której mieszkam, niektórzy rolnicy od pięćdziesięciu i więcej lat korzystają ze studni, w których metalowy trzpień wałka łańcuchowego obraca się w otworze pionowo postawionego pnia akacji lub po prostu w widełkach z tego drzewa. Te konstrukcje, wypróbowane od stuleci, są po prostu niezniszczalne.

Gdybyś miałą jakieś problemy z obudową, proszę pytaj. Doświadczenia w mechanice i stolarstwie u mnie dużo.

Pozdrowienia
Mietek.
Awatar użytkownika
smn2000
100p
100p
Od: 27 cze 2006, o 20:17

Post »

Lub taką: Obrazek
Szymon
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Szymonie piękna obudowa studni. Brawo
Awatar użytkownika
smn2000
100p
100p
Od: 27 cze 2006, o 20:17

Post »

To nie moja lecz mojego wujka. Jest stolarzem i umie robić takie bajery.
Szymon
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ma może ktoś z forumowiczów studnię jako obudowę ujęcia wody tzn. kranu na ogrodzie. Dolna część studni (cembrowina z otwieranymi drzwiczkami. Poszukuję takiego pomysłu. Chciałbym zastąpić taką studnią budkę, która w chwili obecnej zabudowaną mam ujęcie wody na działce. Czekam na pomysły.

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

A ja mam pytanie nieco inne. Przecieka mi do studni woda gruntowa(zwłaszcza po obfitych deszczach) gdyż pomiędzy kręgami betonowymi zrobiła się niewielka luka. Zamierzam spuścić się na linie w dół, tylko, że nie wiem, czym to uszczelnić. Problem znajduje się nieco pod powierzchnią wody, więc przydałoby się coś nie rozpływającego się. Może ktoś wie czym to załatać? :?:
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To i tak Aniu kilka metry wody i dość wąsko. Lepiej zrezygnuj jak radzi Amlos i weź fachowca. Będzie bezpieczniej.
aurynka
---

Post »

Yaro32 pisze:To i tak Aniu kilka metry wody i dość wąsko. Lepiej zrezygnuj jak radzi Amlos i weź fachowca. Będzie bezpieczniej.
Przemyślę :wink:
A wiesz może Jarku jakiego materiału można użyć do takiego łatania?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A może dokop się od zewnątrz i załataj folią z bąbelkami, tzw. kubełkową, bezpieczniej i na pewno nie będzie przeciekało. Albo jakąś smołą, asfaltem jakimś, silikonem, czy innym klajstrem, ale w takim razie nie wiem co i jak. Tak tylko głośno myślę.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niestety Aniu nie mam pojęcia, gdyż nigdy nie zajmowałem się studniami. Może coś w internecie jest na ten temat.

Pozdrawiam - Jarek
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Yaro32 pisze:Ma może ktoś z forumowiczów studnię jako obudowę ujęcia wody tzn. kranu na ogrodzie. Dolna część studni (cembrowina z otwieranymi drzwiczkami. Poszukuję takiego pomysłu. Chciałbym zastąpić taką studnią budkę, która w chwili obecnej zabudowaną mam ujęcie wody na działce. Czekam na pomysły.

Pozdrawiam - Jarek
Zajrzyj do tematu "Broniuszowy zakątek". Jeśli dobrze pamiętam to broniusz coś wspominał na podobny temat.
Mietek.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mietku w broniuszowym zakątku jest mowa o innej obudowie. Tam chodzi o zabudowę pompy. Ja potrzebuje obudowy w postaci studni, która w dolnej części miałby drzwiczki z dostępem do kranu.

Pozdrawiam - Jarek
aurynka
---

Post »

Nalewka pisze:A może dokop się od zewnątrz i załataj folią z bąbelkami, tzw. kubełkową, bezpieczniej i na pewno nie będzie przeciekało. Albo jakąś smołą, asfaltem jakimś, silikonem, czy innym klajstrem, ale w takim razie nie wiem co i jak. Tak tylko głośno myślę.
Od zewnątrz też zamierzam. Chciałabym z obu stron dla pewności, żeby mieć po prostu już z tym spokój. Nie wiem, czy silikon utrzyma się na betonie przy ruchomej gliniastej ziemi. A orientujesz się może, czy smołę można zastąpić papą w płynie? :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

aurynka pisze:...Nie wiem, czy silikon utrzyma się na betonie przy ruchomej gliniastej ziemi...
Jest pianka do kręgów studziennych. Może ona będzie dobra. Są też silikony do połączeń betonowych.
Pozdrawiam Andrzej.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ta pianka ma zastosowanie tylko do kręgów kanalizacyjnych :D
W studni ciągle będzie styczność miała z wodą pitną.
Nie ryzykowałbym :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”