Uprawa porów cz.1
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa porów

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Czy czytacie to co Przemek napisał ?
Ja mam akurat późne odmiany pora, więc wysiewam koniec marca-kwiecień.
Sprawdźcie jakie macie odmiany.
Ja mam akurat późne odmiany pora, więc wysiewam koniec marca-kwiecień.
Sprawdźcie jakie macie odmiany.
- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam odmianę Albos i kilkanaście nasion Starozagorski Kamush. Są to odmiany wczesne. Jest napisane na opakowaniu - siać koniec stycznia do marca. Te odmiany wysieję za dobre dwa tygodnie . Posiadam jeszcze odmianę Titus(pierwszy raz)- odmiana średnio późna . I jest napisane wysiew połowa lutego. Czy ktoś może ma doświadczenie w uprawie Titusa?
Izabela
Czytamy co pisze Przemek
ja posiadam wczesną odmianę Golem dlatego odświeżyłem wątek

- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
Niedawno trafiłem na FO, a już wiem że mało wiedziałem o uprawie warzyw.Moje pory zawsze były przeciętne wręcz mikre, aż w zeszłym roku udały się niesamowicie.Myślałem że opanowałem sztukę uprawy ich i są to efekty.Niestety to tylko przypadek.Zawsze siałem nasiona porów na początku lutego-ale to były odmiany późne , a w tamtym roku pani z ogrodniczego poleciła mi odmianę KAMUSH i BACA -odmiany wczesne. Po lekturze na FO wiem teraz że odmiany późne sieje się trochę później (III-IV) niż odmiany wczesne (I-II).Muszę to sobie zapamiętać
.Na naukę nigdy nie jest za późno

Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Ja w tym roku postawiłem na wczesną odmianę Capito F1. Część roślin posadzę w tunelu a reszta trafi do gruntu. Ciekawe jak wypadnie odmiana heterozyjna w porównaniu z ustalonymi? Nasiona strasznie drogie. Zobaczymy czy warto było inwestować w nasiona.
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Ja w ubiegłym roku kupiłam na bazarku małe porki sałatkowe. w ogóle mi nie urosły
. poszły w korzenie i tyle. NIe będę w tym roku siać 

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Przemku ja podobnie planuję wysadzić rozsadę w marcu pod osłony.
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z chęci zaspokojenia umysłu wsiałem pora wczesnego Bulgaarse reuzen 

-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Trochę za wcześnie - można to w zasadzie w warunkach domowych parapetowych w połowie lutego lub na przełomie marca. Trzeba będzie zapewnić światełko a jego brakuje w lutym.stachs pisze:Z chęci zaspokojenia umysłu wsiałem pora wczesnego Bulgaarse reuzen
Pamiętajcie o ogrodach...
- stachs
- 100p
Nie wiele bo kilkanaście nasionek wysiałem (już skiełkowały). Na opakowaniu jest napisane że wytrzymują przymrozki do -7stopni, więc jest szansa że pikowane do szklarni pod koniec lutego - przetrwają 

Obawiam się, że to -7 st to dotyczy dorosłych roślin a nie słabo ukorzenionych siewek.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Porobić pikówki i przetrzymać chociaż do połowy marca 

-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Że tak zapytam, a "robiłeś pikówki" pora, a jeżeli tak to jak rosły Ci po tym pikowaniu? Ja np. nigdy pora nie pikuje lecz przygotowaną rozsadę wysadzam do gruntu.
Pamiętajcie o ogrodach...
- stachs
- 100p
nie pikowałem bo to mój drugi sezon w czynnej uprawie warzyw natomiast pora posiałem po raz pierwszy.
forumowicz - też sądzę że minimalna temp. -7 dotyczy dorosłych roślin. Może przepikuję te pory do butelek PET 1.5l a później (tj. pod koniec lutego) wysadzę do szklarni..
forumowicz - też sądzę że minimalna temp. -7 dotyczy dorosłych roślin. Może przepikuję te pory do butelek PET 1.5l a później (tj. pod koniec lutego) wysadzę do szklarni..