Ogród Edyty1
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Edyty1
Ja w tym roku nie mam czasu na nic dosłownie. Wszystko się skumulowało.
I praca i nauka z synem.
Nawet nie chce mi się mysleć o dodatkowych zajęciach.
I praca i nauka z synem.
Nawet nie chce mi się mysleć o dodatkowych zajęciach.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
po
sobie po Twojej działeczce dziś dokładnie,, jestem pod wrażenie,,,piękna działeczka , 
Piękne kwiatuchy
Cudne wszystkie róże,lilie,..Widzę,że lubisz też hortensje,,,widziałam tam kilka 

Piękne kwiatuchy

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękna
.
Mam nadzieję, że moja też będzie tak wyglądać
.
Swoją kupiłam na jesieni z odkrytym korzeniem, ale nie miałam koncepcji, gdzie ją posadowić, dlatego czasowo wylądowała w doniczce. Na miejsce docelowe trafiła dopiero w czerwcu. Nie miała łatwo, bo w doniczce mrówki urządziły sobie domek
.
Liczę na nią w tym roku. Chciałabym, aby wyglądała tak pięknie jak u Ciebie, ale z różami to różnie bywa. Nawet te same odmiany w różnych ogrodach zachowują się różnie
.
U ciebie wszystkie róże kwitną zjawiskowo. W niewielu ogrodach można podziwiać taki różany przepych
.

Mam nadzieję, że moja też będzie tak wyglądać

Swoją kupiłam na jesieni z odkrytym korzeniem, ale nie miałam koncepcji, gdzie ją posadowić, dlatego czasowo wylądowała w doniczce. Na miejsce docelowe trafiła dopiero w czerwcu. Nie miała łatwo, bo w doniczce mrówki urządziły sobie domek

Liczę na nią w tym roku. Chciałabym, aby wyglądała tak pięknie jak u Ciebie, ale z różami to różnie bywa. Nawet te same odmiany w różnych ogrodach zachowują się różnie

U ciebie wszystkie róże kwitną zjawiskowo. W niewielu ogrodach można podziwiać taki różany przepych

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Edytko, chylę czoła przed zdolnym M
Piękny grill
Dylematy różane rozumiem doskonale.. sama mam nieustający problem, co wykreślić z listy marzeń
Ale jedno jest pewne, Edena nie wykreśliłabym nigdy

Dylematy różane rozumiem doskonale.. sama mam nieustający problem, co wykreślić z listy marzeń

Ale jedno jest pewne, Edena nie wykreśliłabym nigdy

- Edyta1
Intensywnie pracuję całą zimę nad koncepcją wiosennych nasadzeń różanych. Oto rezultat moich żmudnych wysiłków
.
Wymyśliłam, żeby na rabatę posadzić róże w 2-óch gamach kolorystycznych (z dwóch stron rabaty).
Z jednej strony:
Piano + Chippenadale + Summer Song.
Z drugiej zaś:
Crocus Rose + Comte de Champagne + Teasing Giorgia + Jude de Obscure.
Co o tym myślicie?
Kolejne rabatki w trakcie opracowania. Tutaj rosną już róże i niestety bez przesadzania się nie obejdzie
.
PS.
Kasiu, pisałyśmy równocześnie. Mam już Edena
. Maja promuje Edena 88 i jest cudny
. Jednak wiele źródeł mówi, że nie ma dwóch Edenów tylko jeden z 2-ma nazwami
.
Dla stanu mojej listy wygodniejsza jest ta 2-ga wersja.

.
Wymyśliłam, żeby na rabatę posadzić róże w 2-óch gamach kolorystycznych (z dwóch stron rabaty).
Z jednej strony:
Z drugiej zaś:
Co o tym myślicie?

Kolejne rabatki w trakcie opracowania. Tutaj rosną już róże i niestety bez przesadzania się nie obejdzie

PS.
Kasiu, pisałyśmy równocześnie. Mam już Edena

Dla stanu mojej listy wygodniejsza jest ta 2-ga wersja.
Pozdrawiam - Edyta
- Margo2
Dla mnie zestawenie jest dobre. Co planujesz pomiędzy?
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Edyta1 pisze:Intensywnie pracuję całą zimę nad koncepcją wiosennych nasadzeń różanych. Oto rezultat moich żmudnych wysiłków![]()
.
Z jednej strony:
Z drugiej zaś:
Co o tym myślicie?![]()
Edytko, mnie również bardzo się podoba dobór kolorystyczny tych róż.
Nie piszesz o ilości krzaczków tej samej odmiany, domyślam się, że po jednym.
Pomyśl o co najmniej dwóch Chippendale, wtedy tą stronę rabatki będziesz miała
często okwieconą. Co planujesz z bylin ?
Druga strona kolorystycznie bardzo ładna, sprawdź w jakich okresach kwitną te róże.
Edytko, ja nie promuję Eden Rose 88, tylko cieszę się, że ją mam.
Przed nią miałam kilka prób na Edenkę i było tak

- Edyta1
Maju, przepraszam za nietrafne określenie
.
Rabata, na którą dobierałam rośliny już jest porośnięta roślinnością. Chcę dołożyć róże na tą środkową rabatę, która na zdjęciu wysypana jest kamykami (ściółka do wymiany na korę). Oprócz thuji rosną tutaj: czerwona krzewuszka i białe hortensje.
Zestaw z Chippendale ma być z tej strony, która jest widoczna na 1-szym zdjęciu. Nie jestem pewna, czy zmieści się tutaj więcej róż. Chyba, że Chipek miałby być posadzony w ten sposób, że 2 krzewy rosłyby razem
:

To druga strona rabaty. Chcę ją powiększyć w tym miejscu. Planuję w przyszłości umieścić tu jeszcze zegar słoneczny i posadzić róże z drugiego, żółtego zestawu.

Rabata, na którą dobierałam rośliny już jest porośnięta roślinnością. Chcę dołożyć róże na tą środkową rabatę, która na zdjęciu wysypana jest kamykami (ściółka do wymiany na korę). Oprócz thuji rosną tutaj: czerwona krzewuszka i białe hortensje.
Zestaw z Chippendale ma być z tej strony, która jest widoczna na 1-szym zdjęciu. Nie jestem pewna, czy zmieści się tutaj więcej róż. Chyba, że Chipek miałby być posadzony w ten sposób, że 2 krzewy rosłyby razem

To druga strona rabaty. Chcę ją powiększyć w tym miejscu. Planuję w przyszłości umieścić tu jeszcze zegar słoneczny i posadzić róże z drugiego, żółtego zestawu.
Pozdrawiam - Edyta
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Edytka
Róże dobralaś przepieknie
A jak będzie trzeba, to tam gdzie trzeba, poszerzysz lekko wyspę
bo z połączenia tych róż nie powinnaś rezygnować. Dobrze, ze wymienisz ściólkowanie na korę. Na zdjęciu z góry widać, jak bardzo się wyróżnia wysypany kamień...Ciekawe, kto go wybierze
?

Róże dobralaś przepieknie

A jak będzie trzeba, to tam gdzie trzeba, poszerzysz lekko wyspę

Pozdrawiam
- Edyta1
Położony jest na włókninie, więc nie będzie problemu. Przy okazji będzie podsypka pod kamienną ścieżkę, która jest w planach wiosennychjusti177 pisze:Edytka![]()
Dobrze, ze wymienisz ściólkowanie na korę. Na zdjęciu z góry widać, jak bardzo się wyróżnia wysypany kamień...Ciekawe, kto go wybierze?

Pozdrawiam - Edyta
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
A, to jasne....jeden raz w życiu, obsypałam kamieniami żródełko......ludzie nie róbcie tego
Tego było może dwa worki, a wybierania dwa dni, a i tak dużo zostało.....powodem było przesadzanie roślin na obwodzie żródełka....

Tego było może dwa worki, a wybierania dwa dni, a i tak dużo zostało.....powodem było przesadzanie roślin na obwodzie żródełka....

Pozdrawiam
- Edyta1
Justynko, wiem o czym mówisz, bo próbowałam wysadzać rośliny z tej rabatkijusti177 pisze:A, to jasne....jeden raz w życiu, obsypałam kamieniami żródełko......ludzie nie róbcie tego![]()

Pozdrawiam - Edyta
- Edyta1
Proszę jeszcze o pomoc w doborze towarzystwa dla First Lady. Bardzo podoba mi się ta róża, ale nijak nie mogę wymyślić, z kim ją posadzić. W miejscu, gdzie chcę, aby się znalazła jest przestrzeń dla 3 sporych krzewów (tak 1,2-1,5m) lub 2-óch większych i max. uzupełniających.
Proszę o pomoc
.
EDIT: Nikt się nie odzywa
, to napiszę co wymyśliłam:
First Lady + Gartentraume w otoczeniu - Leonardo da Vinci, Bailando oraz Baronesse.
Co Wy na to
.
Proszę o pomoc

EDIT: Nikt się nie odzywa

First Lady + Gartentraume w otoczeniu - Leonardo da Vinci, Bailando oraz Baronesse.
Co Wy na to

Pozdrawiam - Edyta
- Margo2
Edytko, ja Ci nie pomogę w zestawieniach, bo nigdy nie patrzyłam w ten sposób na róże.
Po prostu je wsadzałam. Byle kolory się nie gryzły. To jest moje podejście do sadzenia.
Po prostu je wsadzałam. Byle kolory się nie gryzły. To jest moje podejście do sadzenia.