Co roku od stycznia, w marcu lub kwietniu robi się rozsadę w domu czyli wysiewa nasionka do minipalet, później pikuje i wysadza do gruntu. Poczytaj wątek P.Tadeusza http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51001 na pewno ci się przyda i w rok ogarniesz większość zagadnień związanych z uprawą.
Mój pierwszy warzywniak
- kasia82
- 500p

- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój pierwszy warzywniak
Petite ojej nie
pomidor jest rośliną JEDNOROCZNĄ
Co roku od stycznia, w marcu lub kwietniu robi się rozsadę w domu czyli wysiewa nasionka do minipalet, później pikuje i wysadza do gruntu. Poczytaj wątek P.Tadeusza http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51001 na pewno ci się przyda i w rok ogarniesz większość zagadnień związanych z uprawą.
Pozdrawiam
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No ja nie wiem. Uczę się na okrągło. Ja durny na zimę wyrywałemPetite pisze:A jeśli chodzi o płodozmian: czy podlega mu pomidor, skoro jest rośliną wieloletnią? Lepiej zostawić go na miejscu czy zmieniać położenie? I jeśli tak, to czy się go jakoś przesadza, czy sieje od nowa?
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Petite, pomidor nie jest rośliną wieloletnią. A w każdym razie nie w naszym klimacie
. Będzie wieloletni w klimacie, gdzie temperatury nie spadają poniżej zera. Zauważyłam, że na Alle..gro niektórzy sprzedawcy piszą przy nasionach pomidora roślina wieloletnia
. To wprowadzanie w błąd osób, które nic jeszcze o uprawach nie wiedzą 
- kasia82
- 500p

Weź bo jeszcze ktoś uwierzydarbo pisze:No ja nie wiem. Uczę się na okrągło. Ja durny na zimę wyrywałem
a tak w ogóle to fajnie by było, co roku sam sobie odrastał i wydawał plon w postaci kosza pomidorów
Pozdrawiam
A to przepraszam, dopiero teraz przeczytałam w internecie, że w naszym klimacie jest uprawiana jako jednorocznakasia82 pisze:Petite ojej niepomidor jest rośliną JEDNOROCZNĄ
![]()
- kasia82
- 500p

Petite spoko, może lepiej zacznij od podstawowych informacji dostępnych na tym forum, jeśli ogródek będziesz uprawiała dopiero za rok lub dwa to śmiało...
Pozdrawiam
-
max1
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 31 sty 2013, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na moje oko nie pasuje cukinia po ogórku a tak okkasia82 pisze:Płodozmian wg mojej ściągawki, aktualnie jestem na 2 roku![]()
Grządka 1
Rok 1 - marchew, cebula
Rok 2 - ogórek, koper
Rok 3 - fasola szparagowa, cukinia
Rok 4 - seler. por
Grządka 2
Rok 1 - pomidor, sałata
Rok 2 - marchew, cebula
Rok 3 - ogórki, koper
Rok 4 - fasola szparagowa, cukinia
Grządka 3
Rok 1 - ogórki, koper
Rok 2 - fasola szparagowa, cukinia
Rok 3 - seler, por
Rok 4 - pomidor, sałata
Grządka 4
Rok 1 - kapusta, buraki
Rok 2 - pomidor, sałata
Rok 3 - marchew, cebula
Rok 4 - ogórki, koper
Może ktoś bardziej doświadczony podpowie czy ten płodozmian jest dobry? i czy po kapuście i burakach mogę w tym roku wysadzić pomidory?
- kasia82
- 500p

Cukinię dopisałam bo z fasolą się nie gryzie to by poszło na jedną grządkę, no tak cukinia i ogór z tej samej parafii dyniowatych

Pozdrawiam
- Maraga

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
max1
Proszę Cię pisząc odpowiedż do Kasi nie powtarzaj tego co wcześniej napisała.Nie musisz.A tak na jednej stronie to samo dwa razy.Niepotrzebnie.
Proszę Cię pisząc odpowiedż do Kasi nie powtarzaj tego co wcześniej napisała.Nie musisz.A tak na jednej stronie to samo dwa razy.Niepotrzebnie.
- gosiakmala
- 500p

- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Kasiu fajna ściągawka z płodozmian, Ja bym tylko nie siała cukinii po ogórku 
-- 1 lut 2013, o 10:22 --
A tak w ogóle czemu twój wątek jest w Uprawach a nie w Zdjęciach ogródów?
-- 1 lut 2013, o 10:22 --
A tak w ogóle czemu twój wątek jest w Uprawach a nie w Zdjęciach ogródów?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- kasia82
- 500p

Gosiu bo to wątek "mój pierwszy warzywniak" tj o pierwszych siewach... uprawach warzyw i o wszytskim co związane z warzywami, dlatego jest w "uprawach warzywniczych" 
Pozdrawiam
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
Kasiu - super z tą ściąga , co do poprawności to niestety nie odpowiem bo w temacie warzywnym jestem tak sobie 
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- gosiakmala
- 500p

Aha, własnie dopatrzyłam się ze masz drugi wątek założony

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- kasia82
- 500p

Nasionka z akcji wykiełkowały
Posiałam Bycze Rogi, Box Car Ville, Carbon, Czarny książe, Brandywine, Black Japanese Trifle, Albenga x kosovo, K/125 Czarna zebra, Green Zebra, Cherokee Purple, Malinowa Zebra z dziubkiem, wykiełkowały wszystkie prócz Bycze Rogi - nawet nie drgnęły.
Zauważyłam silny wzrost Czarny Książę, K/125 Czarna zebra, Brandywine i Black Japanese Trifle nie wiem czy to zależy od nasion czy od odmiany czy krzyżówek ale możliwe, że są to odmiany wysokie bo siewki mają już 5cm, gdzie pozostałe 1-2cm
Barabella to dopiero mój drugi sezon, sama się dopiero uczę
ale napisz co miałaś w ubiegłym roku na grządkach popatrzę na ściągawkach, a kapustki nie będę wysiewać w tym roku, szkoda mi miejsca ale przypuszczam że czerwoną może uda mi się gdzieś wcisnąć.
Posiałam Bycze Rogi, Box Car Ville, Carbon, Czarny książe, Brandywine, Black Japanese Trifle, Albenga x kosovo, K/125 Czarna zebra, Green Zebra, Cherokee Purple, Malinowa Zebra z dziubkiem, wykiełkowały wszystkie prócz Bycze Rogi - nawet nie drgnęły.
Zauważyłam silny wzrost Czarny Książę, K/125 Czarna zebra, Brandywine i Black Japanese Trifle nie wiem czy to zależy od nasion czy od odmiany czy krzyżówek ale możliwe, że są to odmiany wysokie bo siewki mają już 5cm, gdzie pozostałe 1-2cm
Barabella to dopiero mój drugi sezon, sama się dopiero uczę
Pozdrawiam
- gosiakmala
- 500p

Kasiu a te pomidory wszystkie do foliaka idą? Bo wcześnie wysiewasz...hm...
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia