Begonia - rozmnażanie z liścia
Begonia - rozmnażanie z liścia
Kochani mam pytanie-nabyłam dzisiaj w jednym z marketów Begonię królewską,przy okazji,pożyczyłam dwa listki z innych egzemplarzy ,teraz zastanawiam się ,czy zostawić je w wodzie,czy wsadzić do ziemi,czy w ogóle jest szansa ,że wypuszczą korzonki W tej kwestii nie mam doświadczenia
Re: begonia
Aby otrzymać rośliny potomne wystarczy nam kawałek liścia tej pięknej rośliny. Rozkładamy go płasko spodnią stroną do góry. Ostrym nożem lub żyletką nacinamy grube nerwy liściowe w kilku, kilkunastu miejscach. Możemy też pociąć liść na małe kawałki długości 2-3 cm. Ponacinany liść lub jego fragmenty układamy naciętą stroną na wilgotnym podłożu obciążając np. kamykami. Pojemnik nakrywamy szybą lub folią bacząc aby nie stykała się z liściem. Uważamy, żeby ziemia była stale wilgotna. Po kilku tygodniach w miejscach cięcia pojawią się młode rośliny.
To tyle teorii. W praktyce tego nie stosowałam, rozmnażałam z sadzonek wierzchołkowych. Życzę powodzenia.
To tyle teorii. W praktyce tego nie stosowałam, rozmnażałam z sadzonek wierzchołkowych. Życzę powodzenia.
Pozdrawiam. Ania.
Dziękuje za odpowiedz-niestety tą metodę stosowałam kilka razy,nawet u skrętnika z jednym liściem i bez oczekiwanych efektów,korzonków nie doczekałam się ,a listki po porostu zmarniały
Dlatego właśnie zastanawiam się ,czy jeżeli pozostawię je w wodzie istnieje szansa że wypuszczą korzonki?
Dlatego właśnie zastanawiam się ,czy jeżeli pozostawię je w wodzie istnieje szansa że wypuszczą korzonki?
Ja wsadzam do wody liscie i ladnie puszczaja korzenie , zeby nie gnilo biore z filtra do wody troche wegla.
W ten sposób to chyba tylko można rozmnażać sępolie, gloksynie i zamiokulkasa. Ja nie słyszałam, żeby można bylo begonie też w ten sposób rozmnażać. Nie wiem czy przegłądalaś ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19596 ale tutaj pokazane jest krok po kroku jak się to robi, tak że decyzja należy do Ciebie. Nie mniej trzymam kciuki za powodzenie w akcji ukorzeniania listków. Napisz co z tego wyszło. Mam nadzieję na begonii. Pozdrowionka.
Pozdrawiam. Ania.
Dzięki dziewczyny za wszystkie rady
Jutro spróbuję każdy listek przygotować do innego sposobu rozmnażania
zobaczymy co ztego wyniknie,dam znać
Jutro spróbuję każdy listek przygotować do innego sposobu rozmnażania
zobaczymy co ztego wyniknie,dam znać
Naciełam liścia stoi to drugi tydzeń i nic
Witam,
Czy ktoś próbował rozmnożyć begonię z liścia i mu się to udało? Podpinam się pod temat, mam nadzieję, że ktoś ma jakieś doświadczenie
Czy ktoś próbował rozmnożyć begonię z liścia i mu się to udało? Podpinam się pod temat, mam nadzieję, że ktoś ma jakieś doświadczenie
Pozdrawiam, Joanna
-
- 50p
- Od: 10 wrz 2012, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
owszem mi się udało ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu (listki w wodzie zgniły mi też). Tylko zainspirowałam się tym nacinaniem wzdłuż nerwów i zrobiłam po swojemu tak: przekroiłam liście wzdłużnie na pół i włożyłam tym przecięciem do ziemi nie za głęboko. Pilnowałam żeby ziemia była stale wilgotna nie polewając po liściach. Ustawiłam w jasnym miejscu , ale nie bezpośrednim słońcu. NIe pamiętam po jakim czasie z 4 pół-liści wykiełkowały mi nowe begonie
Z pożyczonych listków Begoni jeden wstawiłam do wody,no i niestety nie przeżył,drugi wsadziłam bespośrednio ogonkiem do ziemi-no i jest mała Begonka,zrobię fotkę to wstawię
Wsadziłam jakiś czas temu listka do wody, ale nic się nie pokazało. Wsadzę go chyba do ziemi, może coś wyrośnie.
Pozdrawiam, Joanna
Ja również nacinam listki begonii i daję do wody aby się ukorzenily trwa to dłużej ale po około miesiącu są już małe korzonki, tak udało mi się rozmnożyć begonie królewkie, begonię tamaya i begonię corallinę.