Mój ogródek z oczkiem 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogródek z oczkiem 2

Post »

Zagubił mi się wątek :evil: a widzę, że tu konsultacyje konkretne odchodzą i obrazki takie, że aż po oczach biją ;:138 .
Kasiu, będzie pięęęęknie, energetycznie :uszy . Do czerwieni i żółtego na pewno ładnie będzie wyglądał jeszcze kolor niebieski i fiolet. Może jakieś przetaczniki? Westerland mówisz do takich czystych kolorów? W jakimś leksykonie róż przeczytałam uwagę o Westerlandzie, że ze względu na kolor trudno utworzyć z nim kompozycję a przedstawiony był w zestawieniu z bielą, dzwonki chyba to były. I to jest prawda, bo ja do tej pory sama nie wiem co przy moich Westerlandach ma być i czy to, co jest to ładnie wygląda :roll: . Ale będzie się działo pod Toruniem na wiosnę!!! ;:224 ;:224 ;:224
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Boguniu :wit
Tak pomalutku planuję zakupy, już nie mogę doczekać się wiosny ;:65 , pewnie każdy na forum tak niecierpliwie podreptuję :D
Najważniejszym zakupem są dla mnie zamówione różyczki, już nie mogę się doczekać ich dostawy, sadzenia i kwiatów :tan :tan

Kasieńko , Westerland będzie tzn już siedzi , mniej więcej tam ,gdzie na pierwszym zdjęciu widać takie bordowe , chude roślinki . W sumie nie będzie miał bezpośrednio obok żadnej innej róży, najbliżej dwie kulki bukszpanu, liście irysów, przed nim lawenda, goździk siny. Ja wiem , bardzo trudno dobrać dla niego towarzystwo, w zeszłym roku zestawiałam go z Grahamem, kolorystycznie pasują, ale kształt kwiatów , pokrój krzewu to całkiem inna bajka :wink:
Ale myślę ,że przetacznik mogłabym dodać,to świetny pomysł, dzwonków białych nie posiadam, a co myślisz o białej odętce , albo czerwonej dalii ? Ta dalia to ściągnięta od Ciebie ;:224
Jestem bardzo ciekawa jak to towarzystwo będzie się prezentować :wink:

Na tej rabacie gdzie widać kolorowe róże, są najróżniejsze byliny, sama już nie pamiętam jakie różne, jakieś orliki, liliowce, lilie, czyściec wełnisty-mój ulubiony, odętka, lawenda, rojniki, siwa trawka, irysy fioletowe, budleje fioletowe, juka, starałam się żeby zostały w kolorach żółtym , pomarańczowym, fiolecie , jest i biel.Wśród nich będą róże herbaciane,czerwone, kremowe.
Co nie będzie pasowało, zmieni jesienią miejscówkę :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu widać obok siebie Westerland i Grahama , na żywo było jeszcze gorzej :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ale dlaczego nie podoba Ci się Westerland z Grahamem?????? Toż piękne ci one! Dla mnie super, bo Graham ma ciepły ten swój żółty a Westerland też ma w sobie ciepło i za to go lubię :D . Będziesz miała na pewno bardzo ładnie :uszy . Jak dla mnie czerwień, pomarańcz, brzoskwiniowy będzie super. Ale prawdę mówiąc, Kasiu ja tu z siebie mądralę robię a powinnam być ostatnia do doradzania kolorów, bo mój jeden Westerland rośnie wiesz gdzie...we wrzosach ;:oj , no i co na to esteci???? :roll: :lol: Drugiemu dosadziłam do towarzystwa żurawki diablo.
Zaraz sobie przypomnę, jakie jeszcze róże zamawiałaś :D . W tym sezonie będę się cieszyć różanymi zakupami innych, bo powzięłam mocne (mam nadzieję :wink: ) postanowienie zadbania o to, co już mam i nie dokupywania nowych. Twoja obfita rabatka bylinowa jest dla mnie dużą inspiracją, bo muszę w tym roku uporządkować jedną taką...jeden taki...nawet nie wiem, jak to nazwać, bo rabata to to nie jest, taki pas bałaganu, który mi się utworzył w trakcie dosadzania.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia a ja nie pamiętam ;:131 , gdzie ten Graham u Ciebie rósł
Czy to jest z tych już ;:118
Ale wydaje mi się, że go zamówiłaś
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko, masz rację , te róże to wspomnienie ;:118 , pojechały ze mną na dolny ślask, i tam je chciałam posadzić obok siebie .
U mnie Graham rósł w tym nieszczęsnym miejscu za ławeczką :;230 , która spadła na niego kilkakrotnie łamiąc go bezlitośnie ;:174
I dodatkowo Grahamek bardzo mdlał od słonka na tym stanowisku :?

Kasiu, tych różyczek już nie ma , kupiłam jesienią nowego Westerlanda.
Postawiłam je w zeszłym roku w donicach i nie bardzo mi się podobały razem :?
Grahamek to angielska róża, przewiesza pędy , zwiesza filiżankowe kwiatki, natomiast W. ma wyprostowane pędy, sterczące , motylkowe kwiaty :wink: , całkiem inny pokrój krzewu.
Kolorystycznie pasowały bez zarzutu, ale nie ich posadziłabym obok siebie :wink:

Kasiu, Twoje wrzosowisko pasuje super do tej róży, wygląda pięknie ;:108 , a żurawki zaraz sobie zapisuję .
Na rabacie bylinowej są różności, tylko brakowało róż, które wymarzły :cry:
Będą tam rabatowe czerwone- Alain, Kronborg Castle, herbaciane Goldelse, Hansenstand Rostock , i w tle , wysokie Chopin i Cassanova - może coś jeszcze gdy będzie miejsce :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne wspomnieniowe zdjęcia, w 2009 r miałam kilka piennych różyczek :D
Od lewej widać Swany, The Fairy i najblizej Haidetraum ;:167

Obrazek

Okrywowa Haidetraum :D

Obrazek
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

No to mam nadzieję, ze z tych nówek, nierdzewek też będziesz pod butelkę dawała :wink:
Ach ta nieprzybita ławeczka :;230
A za Grahamkiem będzie "misiek"?
Miałaś zrobić rekonesans w doniczkowcach ;:204
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym nieszczęsnym miejscu za ławeczką posadziłam teraz Westerlanda, ale ławeczka tam nie będzie stała , chyba że znajdę bardzo wielkie gwoździe :;230

Misiek tam gdzieś z boku, może, a może przed domem, na tą rabatę której jeszcze nie ma ;:224

Mam zamiar robić sadzonki, aby mieć na własnych korzeniach i nie martwić się każdej zimy :wink:

O , dobrze że mi przypomniałaś, zaraz looknę na strych :wink:
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, świetny ten szpaler. Szkoda, że drzewka różane wymarzają. Na moim osiedlu była taka zjawiskowa, stara już The Fairy na pniu. Miała bardzo dobre miejsce więc wyrosła przez lata na potęgę i nawet miała pień taki gruby, że ho, ho. Aż tu przyszła zima i róży już nie ma. Został tylko ten gruby pień :( .
Myślę sobie, że ładnie wyglądałaby róża sztamowa okrywowa a pod nią ta sama odmiana rosnąca tradycyjnie od ziemi.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, po drugiej stronie chodniczka był drugi szpalerek , potem jesienią dokupiłam dwie i wymieniłam te słabo kwitnące, łącznie tej zimy 2009/2010 straciłam 10 piennych ;:223

Pomysł z okrywową tego samego rodzaju na dole jest świetny ;:215
Mnie bardzo szkoda było moich różyczek i chciałam zasadzić okrywowe i poprowadzić na podobne drzewka, ale w końcu zrezygnowałam i posadziłam tam normalne róże :wink:

Wyobrażam sobie tą piękną pienną The Fairy, musiała wyglądać zabójczo :roll: Jeśli kiedyś bym zdecydowała się na pienną , to mieszkałaby w donicy i chowałabym ją na zimę (po drabinie na strych :wink: ), a byłaby to na pewno The Fairy ;:167

Jeszcze raz The Fairy i Swany :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Kasiu różyczki na pniu piękne,szkoda ,że takie wrażliwe prawda ;:108
U mnie też wypadły wszystkie i już nie skuszę się na nie ;:185
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

The Fairy na pniu :shock: ;:167
To u Ciebie takie cuda rosły??

Moja babunia pragnie miec róże na pniu. Klimat u niej łagodniejszy niż u nas, ale i tak z tego co czytałam do tej pory nie ma chyba jakieś niezniszczalnej róży do wyprowadzenia na pniu.
Może kupię jej The Fairy i gdyby przechowywała ją zima w piwnicy, to mogłaby sie nią cieszyć latami, prawda? Jak radzisz Kasiu?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Podczytuję, choć z braku czasu się nie ujawniam, ale teraz muszę, bo te róże na pniu....one są takie cudne! Dużo o nich czytałam i wszędzie ostrzegają, że delikatne, ale widzę, że Tobie też marzły, więc to chyba jednak nie na polski klimat :(
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

A ja mam pełno nasionek katalpy i planuję wysiać bo chcę za płotem posadzić trzy drzewka :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”