Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Poszukuję nasion dyni: Triamble i Australian Butter. Może znacie jakiś sklep. Wiem, że są na Allgroooo, ale nie do końca ufam tamtejszym sprzedawcom nasion na sztuki.
Pozdrawiam
Adam
Rozalia123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 gru 2012, o 18:08

Post »

Uwielbiam zupę z dyni! W tym roku posieję dynię Hokkaido :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

caterina pisze:Pelasiu, Naguri jest z rodziny Kabocha z Japonii . Zastanawiałam się nad nią w tym roku, powinna być lekko słodka i z orzechowym posmakiem.
:wit W tym roku będę ją siała.Będzie tylko ta odmiana,więc się nie zapyli innymi pyłkami. Jak uda się i będą nasiona chętnie się podzielę :wink:
Asia
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będzie tylko jedna odmiana??? ;:224 :D
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Ten rok był pierwszym w mojej warzywnej karierze :wink: .
Miałam tylko dynię ambar. Tak mi posmakowały własne dyńki, że mam już nasionka kilku odmian i na pewno będzie ich więcej.
Zupa dyniowa nie ma konkurencji, przynajmniej w moim domu.
Dyniek dużo nie wyrosło, bo miałam tylko 4 krzaczki, ale kilka ambarów udało mi się przechować. Ostatnią parę dni temu przekroiłam, była smaczna i dojrzała, choć malutka, bo one z zasady mają być niewielkie.

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

caterina pisze:Będzie tylko jedna odmiana??? ;:224 :D
Tak planuję ,ale co będzie ;:224
Asia
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Witam wszystkim.
Mam pytanie odnośnie siania różnych odmian.
Czy jest sens siać kilka? Chciałabym poznać nowe smaki, a z drugiej strony, czytałam o krzyżowaniu. Czy siać je z dala od siebie?
Jak to jest?
Dwa lata temu miałam kilka dyń, ale działka była 30 km od domu i trochę je zaniedbałam, a później woda zalała i były tylko 4 egzemplarze.
Teraz mam nową działeczkę, blisko domu, więc chcę się zająć warzywkami lepiej.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Ja miałem niedaleko siebie dwie odmiany dyń Big Max i Rouge vif d'Etampes żeby się nie skrzyżowały to je zapylałem ręcznie i się nie pokrzyżowały. Oczywiście w to można się bawić jak ma się tylko parę roślin ale jak ktoś ma sporo dyń to za dużo roboty z tym.

Zapylałem ręcznie tak: Wybierałem kwiat męski i żeński jak już miały się otworzyć to na nich nakrywałem siateczkę foliową. Potem obrywałem kwiat męski i dotykałem pylnikami o kwiat żeński i z powrotem nakrywałem siateczką kwiat żeński. Jak kwiat żeński przekwitł zdejmowałem z niego siateczkę. W ten sposób mamy 100% pewności że nie mamy krzyżówki.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek-Warszawa pisze:Ja miałem niedaleko siebie dwie odmiany dyń Big Max i Rouge vif d'Etampes żeby się nie skrzyżowały to je zapylałem ręcznie i się nie pokrzyżowały. Oczywiście w to można się bawić jak ma się tylko parę roślin ale jak ktoś ma sporo dyń to za dużo roboty z tym.

Zapylałem ręcznie tak: Wybierałem kwiat męski i żeński jak już miały się otworzyć to na nich nakrywałem siateczkę foliową. Potem obrywałem kwiat męski i dotykałem pylnikami o kwiat żeński i z powrotem nakrywałem siateczką kwiat żeński. Jak kwiat żeński przekwitł zdejmowałem z niego siateczkę. W ten sposób mamy 100% pewności że nie mamy krzyżówki.
Bardzo dziękuję Tomaszu za odpowiedź.
Na pierwszy rzut oka wydaje się to trudne,ale z drugiej strony warto spróbować.
Tych dyń nie będzie tak dużo, może 6-8.
Awatar użytkownika
MarcinekSz
50p
50p
Od: 25 sty 2013, o 20:18

Post »

Cyganko wszystko zależy od tego z jakich nasion będziesz chciała siać dyńki w przyszłym roku. Jeśli z własnych ( wydłubanych z tegorocznych zbiorów ) to należy postępować tak jak radzi Tomek pamiętając dodatkowo, że jeśli kupiłaś odmianę heterozyjną ( oznaczoną F1 np. Justynka ) to nie powtórzy ona cech pożądanych w następnym pokoleniu a nawet może w ogóle nie plonować. ( one są wartościowe tylko w jednym pokoleniu ). Jeśli co roku planujesz mieć dynie z nasion oryginalnych ( producentów np. Legutko itp.) to nie musisz się martwić o krzyżówki i można je siać tuż obok siebie. ( krzyżówki pojawiają się dopiero w następnym pokoleniu). Na wszelki wypadek poczytaj jeszcze o tym w poprzednich częściach forum bo na nich dyniomaniacy ( do których chciałbym się zaliczać) często wręcz z niecierpliwością czekali na ewentualne niespodzianki w uprawie dyniek.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Część nasion mam z akcji, część zabrałam z zakupionych latem dyń, kilka nowych odmian zakupionych w necie, żadna nie oznaczona F1. Posłucham Waszych rad i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Cyganko, na nasionach z aukcji powinnaś mieć imię darczyńcy. Dowiedz się czy zapylał/a nasiona ręcznie. Jeśli nasiona są ze swobodnego zapylania - może wyjść mix. To samo może być z nasionami z kupionych dyniek( nie wiesz czy obok nie rosły inne odmiany). Powinnaś być raczej spokojna o te zakupione w necie. Miłej przygody z dyniami życzę :D
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

caterina pisze:Cyganko, na nasionach z aukcji powinnaś mieć imię darczyńcy. Dowiedz się czy zapylał/a nasiona ręcznie. Jeśli nasiona są ze swobodnego zapylania - może wyjść mix. To samo może być z nasionami z kupionych dyniek( nie wiesz czy obok nie rosły inne odmiany). Powinnaś być raczej spokojna o te zakupione w necie. Miłej przygody z dyniami życzę :D
Dziękuję za radę, tak właśnie zrobię.
Najpierw popytam, a potem zobaczymy co będzie:).
Na pewno wyrosną dynie, a nie pomidory :wink: .
Awatar użytkownika
MarcinekSz
50p
50p
Od: 25 sty 2013, o 20:18

Post »

Pelasiu nie wiem jaką drogą nabyłaś swoje nasionka Naguri, jeśli z wymiany to dowiedz się czy nie pochodzą z jej formy heterozyjnej F1 ( taką najczęściej sprzedają sklepy np. worldsementi gdyż najczęściej ich odbiorcami są producenci wielkotowarowi ). Jeśli jednak sama nabyłaś je w sklepie i nie jest to hybryda to twoje nasionka z pewnością zrobią furorę w przyszłym roku. ;:303 A tak na marginesie to obserwowałem na forum twoje dokonania w poprzednich latach (mnogość odmian, super plony) :uszy i wątpię czy wytrwasz w postanowieniu uprawy tylko jednej odmiany.Pozdrawiam Marcin.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nasiona mam oryginalne ,nie wymiany. Tyle ,że są prosto z Chin. Na wcześniejszej stronie wstawiłam fotkę opakowania
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”