Na szybko narysowałam plan ;)
Rabata-1 to ta, gdzie jest już trochę roślin (hortensja limelight, paprocie, hosty itd).
Rabata-2 to ta, na której ma się znaleźć zestaw roślin z hortensją, naparstnicą itd
Rabata-3 to ta pod oknem kotłowni, z szeroką opaską jako przejściem do wiaty
Z lewej strony - tam, gdzie Rabata-1 - rośliny są już posadzone, a opaska ma standardową szerokość. Najdalszy plan stanowią m.in. parzydło leśne i paprocie.
Moje pytanie dotyczy głównie tego kawałka, który oznaczyłam jako Rabata-3. To tam jest ta szersza opaska, stanowiąca przejście do wiaty garażowej.
Chyba poprzestanę na pierwszej koncepcji czyli najwyższe na dalszy plan i tak jak nabliżej ganku, a im bardziej w głąb rabaty i jej zewnętrznych krawędzi, to rośliny będą niższe.
Witam. Poszukuję wysokiej byliny na eksponowane, ale "surowe" miejsce. To taki brzydko pisząc wypizdów. Słońce od rana do wieczora, wiatr z każdej strony no i piach. Ziemię mogę przygotować, ale na surowość klimatu nic nie poradzę. Dodatkowo stanowisko przylega do skarpy wzmocnionej murem, więc zimą ziemia przemarza też z boku. Niestety floksy odpadają. Podobają mi się dziewanny i naparstnice ,ale wolałbym coś bardziej wieloletniego. Ostróżki rosną już w innym miejscu.
Mur komplikuje sprawę, zwłaszcza jak sięga głęboko w grunt. Przeważnie im wyższa roślina tym bardziej jest wymagająca na wodę. Mam jedno podobne stanowisko w ogrodzie, rosną tam rozchodniki, przetaczniki, gęsiówka, żagwin, ożanka, mikołajek (to pionier wydmowy), liliowce (ale te raczej nie są zbyt zadowolone z suchego stanowiska), chryzantemy (o pojedynczych kwiatach - prawdopodobnie są mniej wymagające od pełnych odmian), krwawniki, przymiotno.
Rudbekia, dzielżan, sadziec, astry, hortensja, malwa w piachu nie będą się dobrze czuły.
ps. dziewanna fioletowa jest wieloletnia, do tego czasem się rozsiewa i siewki mają czasem inny kolor niż mateczna roślina.