Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mogę to opisac tylko słowami, zdjęć lepszych z tej kom nie zrobię. Przy ogonku każdego listka na spodzie jest takie może nawet to lepiej odda stan faktyczny, błyszczące miejsce jakby z odrobineczką wosku :wink: A te ciemne plamy na brzegach?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ta odrobinka wosku przy ogonku liściowym to żadna choroba ani szkodnik, nadmiar wosku wydzielany przez roślinę spokojnie, plamy powstały najprawdopodobniej na skutek słabej żywotności rośliny przez błędy w jej uprawie może roślina została drastycznie przechłodzona a na pewno miała zmienione warunki w jakich rosła wcześniej ale z tym sobie poradzi tylko trzeba ją że tak powiem szybko i skutecznie reanimować. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogę azbieg reaniamcji zrobic ze tak powiem odwrotnie? Najpierw cięcie, potem przesadzanie? Sorki ze tyle głupich pytań. Przechłodzony lekko na pewno M. znalazł go późnym wieczorkiem.
Czy 1,5 metra od okna dla monstery może być? :wink:
x-C-j
---

Post »

Raczej cięcie jest nie wykonalne najpierw, wcześniej trzeba go przesadzić by już po cięciu nie ruszać bryły korzeniowej, stanowisko monsterze spokojnie wystarczy będzie miała dość światła. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki bogu, że choć jej nie muszę ruszać. Uff. Tylko coraz bardziej wątpie czy przeżyje. W takmi razie serdeczne dzięki za pomoc przy benku. Może nie zaszkodzę mu bardziej niż poprzedni właściciele.
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Fikus beniamin - szkodniki

Post »

Pomóżcie, beniaminkowi mojej mamy coś dolega...

stoi na północnym oknie, więc poparzenie raczej nie wchodzi w gre
obok niego są jeszcze trzy i z nimi wszystko OK
a na jednym pojawił sę jasny białawy nalot, nie schodzi po przetarciu
pod spodem znalazłam kilka pojedynczych tarczników...
x-C-j
---

Post »

Daj większy rozmiar zdjęć(wklejone jako miniaturki) jak możesz chciałbym się lepiej przyjrzeć. Poszło raczej od systemu korzeniowego lub zaburzeń związanych z produkcją chlorofilu ale wolę to dokładniej obejrzeć. :D
x-C-j
---

Post »

Moim zdaniem to nie tarczniki znalazłaś a wełnowce a ten nalot to jego jak dla mnie bardzo dziwnie rozbudowana kolonia, przemyj jeden listek wodą z denaturatem i zobacz jaki będzie efekt, zauważyłem też kępki takiej jakby wełny na gałązkach przyjrzyj się dokładnie i napisz jak Ty to widzisz. Bardzo dziwne zjawisko bo odbarwienie liści to nie jest bynajmniej na to nie wygląda. :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzięki Przemo... dam mamie dokładne instrukcje... niestety będe u niej nie wcześniej jak w wekend... pracuje na 1,5 etatu przez dwa tygodnie niestety

to odbarwienie - nalot... jak oberwałam jednego listka i przełamałam na pół to wygląda to na nalot, ale taki którego nawet zdrapać się nie dało (jakby warstwe lakieru ktoś położył)
rośline zaatakowaną klasycznie wełnowcem widziałam i a to jest bardzo podobne, ale całkiem inne

moja mama trzęsie się nad tymi beniaminkami bo z malunich gałązek je sobie wykarmiła, a ten jest tylko jeden, pozostałe trzy inne...
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

U mojej teścowej to samo!!!Próbowałam przemywać,ale bez rezultatu.Przejrzałam wszystkie dostępne poradniki...i nic.Baśka
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja w razie czego kazałam go ewakuować od pozostałych
stał z trzema innymi i całą masą fiołków.... szkoda by bylo roznieść
Awatar użytkownika
plomba31
50p
50p
Od: 10 maja 2008, o 21:45

Post »

Mam dokładnie taki sam nalot na liściach .
Pozdrawiam PATI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mam również przebarwienia na liściach beniaminka ,głównie na młodych przyrostach -
bo zgodnie z sugestią przycięłam go wiosną by go zagęścić.Stało sie to w maju. Jest więc tych liści na nim niewiele :evil:
Przesadziłam szybko do zupełnie nowej ziemi,nawet wypłukałam poprzednia starą i przebarwienia zahamowały sie.
Sa tylko te,które powstały w [pierwszej fazie choroby.
Nie doszło do powstania żadnego nalotu choć sądząc po Waszych wypowiedziach można było sie tego spodziewać.
Od przesadzenia ,beniaminek stoi ,jak każdego roku w ogrodzie w cieniu drzewa.

Stoi do właściwe określenie.
Stoi i nic więcej.
Nie rośnie .. był kilka razy" prysznicowany"
Zdjęcie wstawię jak pozwoli mi na to hosting :evil:
Na zdjęciu poniżej dokładnie widać pajęczynę przy zdrewniałej łodydze
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55

Post »

Mój beniaminek jest chyba chory na brzegach lisci ma takie białe plamki ale nie wiem czy to jakis wełnowiec bo tego sie zmyć nie da, ani nie opada ani nic i wypuszcza mnóstwo młodych listków tylko jakies jasne one są, Dla jasnego obrazu załącze zdjecia Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Ja szkodnika na nim nie wiedzę te jasne plamki mogą być efektem działania słoneczka jeśli nie są one do usunięcia a co do młodych liści beniamin zawsze młode wypuszcza jaśniejsze od reszty z czasem i z wzrostem one ciemnieją, umyłbym go na Twoim miejscu, dokładnie każdy listek z wierzchu bawełnianą szmatką i letnią czystą wodą. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”