Gosiu, tak myślę, że nawet najmniejsze ciurkadełko wśród zieleni wnosi niesamowity klimat, dlatego cieszę się, że troszkę wody będzie.
Ewcia - Twojego Zorana oczywiście widziałam na zdjęciach, jest piękny

Moja sunia ma na imię Wera, w tej chwili ma 5 miesięcy.
Biel jest fajna, ale niech już będzie kolorowo
A teraz czas na drugi pokój z mojego projektu.
................................
Drugie wnętrze ogrodowe rozpoczyna sią altaną (opisaną w poprzedniej części) a kończące się pergolą różaną. Stopniowo od części reprezentacyjnej przechodzimy w część swobodną.
Trawnik prawdobodobnie będzie przechodził w łąkę kwietną.
Za altaną mamy
rabatę z głazami (białe kółeczka). Zanim do niej dojdziemy przechodzimy obok robini akacjowej Frisia(14) i magnolii siebolda(136). Pod robinią i magnolią pigwowce japonskie (62). Rabata między głazami rozpoczyna się jodłą koreańską(134), cisami pospolitymi Fastigiata Aurea(127), dalej żywopłot z ogników Orange Glow(60), kończy kaliną bodeńską Dawn(98), i kaliną japońską Pink Beauty(148). W niższym piętrze ogników żółte berberysy Maria(131) i wyższe trawy (159), najniżej wrzosy, bylin, trawy, śliwa karłowa płożąca....(150, 153, 155, 160).
Kolejna grupa to 4 brzozy(9), pod nimi: Cisy pospolite Fastigiata Aurea(127) i Amersfoort(128), berberysy admiration(129), robinia szczeciniasta Macrophylla(125), wierzba iwa Kilmarnock(124), na brzegu rabaty bliżej trawnika azalie japońskie(67), krzewuszka Verweig (74), trawy(149), jałowiec płozacy Golden Carpet(50).
Między zakątkiem brzozowym a druga stroną działki jest
pergola różana z róża New Dawn(69) i powojnikiem (69).
Przeszliśmy na druga stronę a tam dąb czerwony(13), za dębem od siatki rząd Kaliny koralowej Roseum(64), pod dębem dwa żywotnikowce japońskie(65), dwa berberysy harlequin (66), poszycie to trzmielina Emerald Gaiety(68), połkoliste zwieńczenie pod pergolą azalie japońskie(67).
Po obu stronach pergoli
w zakolach są dwie wysepki: głowny punkt to modrzew japoński Stiff Weper(61) tzw. pies z dredami:) pigwowce japońskie (62), byliny(63).
Zywopłot wzdółż siatki prowadzacy do oczka w doł po lewj stronie - ognik Orange Glow(60) (naprzeciwko jest ten sam ognik), magnolia Susan (54), oczar posredni Jelena(55), magnolia Susan (54), żywotnik zachodni Aurescens(53), żywtniki smaragd(52), dereń Kousa(43).
Koniec wycieczki:)
Rabata z głazami obecnie (po lewej stronie są dwa jeszcze większe głazy ale nie objete na zdjęciu):
Wiosna:
Lato:
Jesień:
Kolejny zakatek w 2 pokoju:
Wiosna:
Lato:
Jesień: