a) imbir - kłącze rośliny azjatyckiej o nazwie imbir
b) maggi - lubczyk ogrodowy
c) szafran - pręciki krokusa (jedna z najdroższych przypraw, ale chyba najłatwiej ją sfałszować kurkumą)
Bardzo ciekawy artykuł znalazłam kiedyś tutaj: www.mowiawieki.pl/, o oszustach i naiwnych konsumentach. Polecam lekturę
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ok Aneto. Mam tylko małe watpliwości co do pieprzu?
Ja wiem, że dojrzałe i wysuszone Ale to czarny
pieprz! Ten tzw. biały - jest pewnie z niedojrzałych?
Pieprz czarny i biały to owoce tej samej rośliny. Wieloletniego pnącza Piper nigrum. Owoce zbierane są w fazie dojrzewania, gdy zaczynają czerwienieć. Dojrzałe w pełni są złocisto - czerwone. Zebrane owoce zanurzane są na dziesięć minut we wrzącej wodzie, w wyniku tego zabiegu stają się ciemnobrązowe lub czarne, a następnie suszy przez kilka dni na powietrzu. Pieprz biały otrztymuje się przez otarcie wierzchniej warstwy owocni.
Amlos pisze:To teraz mam mętlik. W Wikipedii piszą, że czarny z niedojrzałych,
a biały z dojrzałych.
Mietek pisze , że oba w fazie dojrzewania ... ?? ;:96
Zacznijcie używać papryczki ostrej, zamiast pieprzu. Z wielu względów wyjdzie Wam to na zdrowie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."