Lantana pospolita (Lantana camara)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lantana

Post »

Dzięki za fachowe rady ;:196
Tylko mam skrupuły z tym podlewaniem - szkoda mi jej zasuszać, jak jeszcze kwitnie. Podlewam ją małymi dawkami raz na tydzień. Mimo iż stoi w chłodzie (max 15 stopni) bardzo szybko wysusza się ziemia. Tyle że stoi w słońcu.
Fajnie, że ten wątek odżył. Mam nadzieję, że będzie nabierał rumieńców wraz z rozwojem naszych lantan ;:3

Magenta, dzięki za zaproszenie. Z przyjemnością obejrzę Twoje wątki a i ludzi nowych chętnie poznam z okolicy ;:162
Smellycat
100p
100p
Od: 16 mar 2009, o 13:12
Kontakt:

Post »

Nie znałam tej rośliny, a bardzo mi się spodobała - zaznaczam do śledzenia.
Ktoś pisał, że próbował siać nasionka - ale nie było informacji, czy się udało?
Ania
kris13
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 sty 2013, o 11:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam czy lantana nadaje sie na balkon
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Lantana może być w formie drzewka jak i płożąca,zarówno jedna i druga forma nadają się na balkon pod warunkiem ,że jest to balkon słoneczny.
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak dostaną dużo słoneczka to kwitnienie jest bardzo obfite

Obrazek

Obrazek
haczer
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lis 2011, o 19:31

Post »

Lantany są piękne, szkoda, że dosyć rzadko można je kupić. Staram się przechować przez zimę, nie zawsze to się udaje. Moja wygląda na suchą ale podlewam ją małymi porcjami , nie za często i czekam wiosny. Polecam te roślinki
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Smellycat, w tym wątku było chyba kilka postów o uprawie z nasion. Ktoś się do tego przymierzał, ale nie wiem, z jakim skutkiem. Ja nie próbowałam. W ogóle moje lantany nie wytwarzają nasion. Chyba, że opadają wraz z kwiatkami, tzn. są gdzieś w środku kwiatka. Dziś przegladałam moje zimujące rośliny. Na jednej z dwóch lantan znowu zauważyłam drobne pączki kwiatowe ;:oj Pomarańczowa nadal śpi.
Przy okazji zauważyłam też małą siewkę. Nie wiem, czy to młoda lantana czy chwast. Być może wyrosła z nasionka, które gdzieś się zawieruszyło. Będę obserwować.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

kris13 Lantany nie zimują w gruncie i głównie wsadza się je do donic i tak później się je przechowuje. Na balkon idealne ;:108
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Lantana bardzo fajne rosliny tarasowe. nie sprawiaja wiekszych problemów w uprawie. Zawiązuja nasiona, może bardziej owoce. :) Owoce to małe jagody koloru czarno-niebieskiego. u mnie Lantany owocuja jak szalone do tego stopnia, że jestem zmuszony obcinac przekwitłe kwiatostany , zeby ponownie zakwitły. Lantany zwabiaja duzo motyli , co jest dodatkowym walorem tych roslin.
Uprawa z nasion o tyle jest fajna, że mozna uzyskać różne kolory: ja mam pomarańczową , żółtą i różową. Wszystkie sa prowadzone w formie piennej. Maja juz chyba z 7 lat :) Przechowuje je w chłodnym pomieszceniu bez światła, bo liście i tak opadaja i skąpo podlewam. Na wiosne skracam pędy o połowę. Lantany łatwo rozmnaża sie poprzez sadzonkowanie.
Obrazek pomarańczowa
Obrazek ózowa, a obok oleander :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
haczer
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lis 2011, o 19:31

Post »

Zebrałam kilka nasion z ubiegłorocznego kwitnienia, spróbuję na wiosnę wysiać, może się uda.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

haczer pisze:Zebrałam kilka nasion z ubiegłorocznego kwitnienia, spróbuję na wiosnę wysiać, może się uda.
Ja również zebrałam nasionka, z żółtej lantany (bo tylko taką posiadam), i nie wiem jak i kiedy zabrać się do wysiania ich :?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

A macie może zdjecia nasion lantany? Bezskutecznie szukałam w necie.
Przez cały okres kwitnienia obserwowałam kwiatostany w nadziei doczekania się nasion. Po opadnięciu wszystkich powiedzmy płatków (tych maleńkich trąbek) zostawała łysa szypułka. Nigdy nie widziałam nasion. Czy moglibyście opisać, jak te nasiona wyglądają i jak je pozyskujecie? Z góry dzięki wielkie!
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Magda!
Poszukałam wśród swoich zdjęć lantany. Mam tylko jedno i w dodatku nasiona są niedojrzałe - zielone.
Potem robią się czarne. Ja jednak nigdy nasion nie zbierałam, nie wysiewałam, a szypułki kwiatostanowe ucinałam w miarę możliwości.

Zerknij proszę:
Obrazek
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Dzięki Iwona ;:196 Nie, to ja u swoich nigdy czegoś takiego nie widziałam. I te owoce (bo tak to trochę wygląda) są w miejscu, gdzie wcześniej był kwiat? Bo piszesz, że ucinałaś swoje kwiatostany a jednak owoce się zawiązały. To może te nasiona to jest coś niezależnego od kwiatów :idea: ??
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Magda, nasionka robią się w miejscy kwiatka, w miarę dojrzewania z zielonych robią się czarne, taki drobniejszy pieprz, zebrałam kilka takich nasionek i nie wiem co z nimi teraz na wiosnę zrobić, nie wiem nawet czy wymagają stratyfikacji, nic nie wiem. Chyba po prostu posieję w lutym i zobaczę może coś wykiełkuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”