Elizabetka po śląsku - 2 cz.2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elżbietko, myslałam, ze masz duzo mniejszy ogródek przy domu, a to całkiem porządny ogród!
Róże wspaniałe!
Jo sobie zapomniała, ze tu sie godo... :?
Orliki nie zawsze kwitnom, u mie połowa kwitnie, a połowa ni. Na prziszły rok bydom kwitnyć.
A na przedplon u nas nojlepszo jest bez mała lipina, bo tu som pioch przeca.
Piyknie mosz Halżbiytko! Piyrwszy nagietek jutro już na pewno bydzie otwarty :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gabryśko nie wyciepna :D ....godom już tak od zawsze. Mom jeszcze firana i szajbki heklowane ale w szafie schowane bo po wymianie okien już nie pasują wymiarowo. Ale roboty przi naciąganiu było co nie miara. Ale kto to wiy co sie może jeszcze przidać.

Izabelko całość ma 9a ....miejsce pod truskawki przekopane /zdążyłam przekopać przed deszczem/..chwasty stałe i trawa wykopane a lipina już sie moczy w ciepłej wodzie i jak yno trocha przestanie kapać to ida to wysioć ale wpierw przekopia jeszcze z gołębim nawozem.
Mono coś z tego bydzie.

Teraz przedstawiam Wam moje hortensje rozsadzone część do ziemi w inne miejsce a część w cyngowym garncu.
Obrazek Obrazek
i bratek na tle funkii :D
Obrazek

:D :D :D
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry. jestem od niedawna na tym Forum i podziwiam piękne ogrody. Zachwyciły mnie hortensje na Twoich zdjęciach,. Ja niestety nie mogę swoich zmusić, żeby porządnie zakwitły. Mam pytanie w jakie podłoże je sadziłaś: kwaśne czy w zwykłą ziemię ogrodniczą. Ja moje hortensje sadziłam w kwasne podłoże do rh i azalii i moze z tego wynika moje niepowodzenie. Owszem będą kwitły ale maja dosłownie po 5 kwiatów na każdym krzewie, mimo że nie były cięte w zeszłym roku ani nie przemarzły. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrowienia Bogusia
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Bogusiu. :wit
Podaję stronki, z których dowiesz się wszystkiego o hortensjach.
Oto one http://poradnikogrodniczy.pl/hortensje.php http://www.swiatkwiatow.pl/hortensja-ho ... id453.html. Na forum też znajdziesz mnóstwo informacji wystarczy wpisać w "Wyszukaj" słowo hortensja i będziesz miała co czytać przynajmniej z miesiąc.

Powiem Ci co ja robię. Wykopałam dół i wymościłam wysokim torfem pomieszanym z przekompostowaną korą. Posadź oczywiście w niezbyt słoneczny miejscu gdyż hortensja to wodożłop i jak tylko ma za mało wody od razu liście oklapują.
Nawożę nawozem do kwiatów kwitnących taki jaki mam choć powinno się stosować typowy nawóz do hortenscji. Ale nawożę jedynie w dniach liściowych przy ubywajacym księżycu tj. praktycznie co miesiąc. Takimi dniami w czerwcu będą 24 do 26 czerwca. Tę zasadę stosuję do wszystkich kwiatów i w domu i w ogródku. Podlewam tylko w dniach liściowych do woli a dokamiam tylko raz w miesiącu w dniach liściowych przy ubywajacym księżycu.

Bogusiu załóż swój wątek i wstawiaj fotki ze swojego ogródka a zobaczysz zaraz się wszyscy zlecą żeby go podziwiać.
Na forum tak jak ja znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Serdecznie Cię pozdrawiam i do zobaczenia u Ciebie. :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pokaże Wam moje pociechy, na które chucham i dmucham. :D
Obrazek Obrazek
Rozchodnik ostry "Golden Queen" i Karmnik ościsty

Obrazek Obrazek
Moje kwitnące : rudbekia i rojniczek.

Obrazek Obrazek
Jakaś zieloniotka paskowana.

Obrazek Obrazek

To podarunki od Lilki i KaRo Obrazek
Obrazek Obrazek
Uwielbiamy truskawki a ja bazylię.....melduję, że nowe miejsce pod truskawki przekopane i zasiote lipiną /łubin/.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Elizabetka pisze: Agnieszko a siedź sobie dziołszko wiela yno chcesz i kiedy chcesz. :D
Każdy lubi pochwały i jo tyż. :D Bardzo dziękuję.
Wybiyrom się do Ciebie bo przidoł by się jakiś fajny przepis na czereśnie. Jakbyś miała coś w zanadrzu to wciepni do swoigo wątku kulinarnego bardzo prosza.
Dzisiej kończyłach robić piyrszo partia konfitur czereśniowych. Przidało by się coś innego.

Pozdróweczki. ;:1
Elizabetko mówisz i masz :) (nie wrzucałam tylko ciast)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przed niedzielą muszę Was jeszcze ponudzić ...następne nudziarstwo: Obrazek No...ciekawe ile ich przetrzyma i się zakorzenią.
Na razie tyle bo fotosik chyba też na urlopie :lol: .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witom Was.....oto moje zielonotki. :D
Obrazek
Ostrokrzew karbowany Gold Tip za "płotem"

A żeby nie było zbyt nudno i "zaś to samo" to teraz nowe nabytki z dnia dzisiejszego :D
Chyba się domyślocie, że to był fest udany dziyń połączony z sadzeniem. Obrazek
Obrazek Yno jak sie nazywo tyn niebieski szykowny gagatek
a i tyn drugi żółty tyż chce znać swoje miano :roll: :?: ;:124
Obrazek
No to następne do golynio. :D
Obrazek Obrazek
Tułacz sercowaty "Chameleon" Houttuynia cordata "Chameleon".............................................Dzwonek czosnaczkolistny Campanula alliariaefolia
Obrazek Obrazek

Te jadą w góry a między nimi kosodrzewinka moje od starej pierwej marzeni. :roll:
I pozostałe bez nazwy do identyfikacji szanownego grona forumowego. :D

Obrazek

A czy możno by szło jakoś ta kosodrzewinka rozplągnąć / to znaczy rozmnożyć/ bo jo by tak potrzebowała ze 20 sztuków co najmni. :D

A teraz ida do Was obejrzeć coście tam popochali w waszych zegrodkach. :uszy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Piękne nabytki Elżbietko. A to niebieskie to przetacznik. Widzę, że skalniaczek rozrasta się mocno i stale coś przybywa. :wink: :lol:
A co Ci to rośnie w tych doniczkach ? I gdzie masz zamiar to wysadzić ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Elżbietko ten dzwonek mnie oczarował :shock: jeszcze takiego nie widziałam :( ja uwielbiam dzwonki i mam kilka gatunków ale" toto" pierwszy raz widzę :shock: :shock: ustawiam się w kolejkę po nasionka od tego cuda :oops:
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Elizabetko, to takie wijące się z małymi zielono-żółtymi listkami to wiciokrzew, tylko nie wiem jaki. Bardzo szybko rośnie i nawet kwitnie na żółto. Kosodrzewinę też próbuję ukorzenić przez odkłady, nie wiem czy coś z tego będzie.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elżusiu! Ten bratek z funkiom cołkiem jak mój barwinek z funkiom !!!!!!!!!!!!!! Wyglondo na to co funkia towarzystwo lubi :D :D Zazdroszczę hortensji ;:98 Mam jedna już trzeci roczek i nie chce malizna zakwitnąć.......
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko wielkie dzięki za tyn przetacznik.
A te doniczki to pojadą na działka w górach tam kaj "Elizabetka po góralsku". Są to jakiś skalniaczki a jak bych wiedziała jaki to są to wprzódy godom. :D Tak to mosz dziołcho złoto jak na oczy piyrszy roz widzisz ;:154 Mono jak przijada to coś tam nazwiecie. :D Z wiyrchu dzięki. :D

Bożynko mosz pewne... jak yno sie wykotasi to zaroz listonosz do Ciebie klupie. Mi tyż wyszły oczy na wiyrch ...trefiyło mi sie jak ślepyj kurze ziorko. ;:87

Kryśko godosz, że wiciokrzew....no to momy drugigo gagatka odgadniyntego. :D
Myslisz, że te 30 sztuków jest możliwe do rozplągnięcio? Moga nawet odkłodać przez calutki roczek bele by było. :D

Urszulko nic sie nie trop jak przijada zaroz dlo Ciebie porobia odkłady a potym yno torf wysoki i trocha przekompostowanej kory no i cień bo jak moja rosła w innym bardzi nasłonecznionym miejscu to ledwo zipała a teraz sie chyciyła i śmigo jak ta koziczka. :D

Miło Was gościć na mojej zegrodce. Pozdrowiom :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Oj Elizabetko!
tyn żółty kwiotek to tojeść rozesłana
Co jeszcze ostało do nazwania?
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Takie widoki :shock: i ta cudowna gwara :roll: , to miód na moje serce Elżuniu.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”