Ogrodowo, hortensjowo i zielono

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowo, hortensjowo i zielono

Post »

Ilonko dla Ciebie obiecane zdjęcia VANILKI

Tą kupiłam w 2012r.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Tutaj widać je z daleka

Obrazek

Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

slotys pisze: Zastanawiam się jak dadzą sobie radę u mnie pełne hortensje ogrodowe np. te z serii YOU AND MEE, TOGETHER. Wydaje mi się ,że są bardziej kapryśne i wymagające niż zwykłe ogrodówki . Tak myślę,że może bym,spróbowała je hodować w donicach .I na zimę - do garażu...
Ja też pod wpływem impulsu je kupiłam - jednak z lektury forum wynika że bardzo kiepsko forumkom przezimowaly i nawet nie zakwitły ;:174
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze jedno znalazłam

Obrazek

Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę Ewuniu ,że te nowe hortensjowe wynalazki to faktycznie dla bezpieczeństwa w donicach trzeba będzie hodować . Może starsze spróbujemy wysadzić do gruntu.
Chociaż prawdę mówiąc mam malutką hortensję też chyba z tych nowszych odmian /różowe kwiaty z białą obwódką/, która przetrwała ładnie zeszłoroczną zimę i nawet obficie zakwitła. Na dowód mam zdjęcie.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Małgosiu Z Ilonki wątku zerknęłam do Ciebie i utknęłam, podziwiając hortensje. Zresztą cały Twój ogród spodobał mi się.
Czy możesz podać jaką wystawę ma Vanilla -słoneczną? czy cienistą? Pytam, bo w zeszłym roku posadziłam Vanillę, ale moja to jakaś mizerota ;:173 a twoja ma śliczne kwiaty ;:108
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Witam Cię Małgosiu bardzo serdecznie kocham kwiaty w ogóle ale hortensje ogrodowe najbardziej na świecie, naoglądałam się na FO różnych ogrodów
jesteś mistrzynią w uprawie tych cudnych kwiatów ,podobają mi się u Ciebie wszystkie, no ale h. ogrodowe po prostu cudo . mam u siebie na działce bukietowe
i nowe odmiany ogrodowych -You & Me Everbloom mają kwitnąć na pędach zeszło i tego rocznych ale to się okaże w tym roku , w pod koniec września kupiłam
hortensje ogrodową bez kwiatów -miała czerwono brązowe łodyżki i tak stała samotnie wsród jeszcze kwitnących zrobiło mi się jej szkoda i przytargałam do domu,
na wiosne przesadziłam ją na inne miejsce bardziej cieniste i ona mi zakwitła -co rano wychodziłam do niej pogadać -miała 2 kwiaty ,1 spory a 2mały byłam przeszczęśliwa.Gdyby chciały u mnie kwitnąć miałabym ogród hortensjowo-różano -powojnikowy,Zastanawiam się Małgosiu czy może u Ciebie rosną jakieś starsze
odmiany? Jest pieknie u Ciebie o ile pozwolisz będę przychodziła do Twojego ogrodu podziwiać moje najukochańsze kwiaty..pozdrawiam Ela z Łodzi ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgoś ;:196 . No właśnie potrzebuję takiego koloru na jasną ścianę.
Tylko u Ciebie rośnie na "polu" a ja bym chciała na ścianę tak mniej więcej północny wschód
Ja do ogrodówek miałam cierpliwość do czasu gdy ta co miałam przez 4 lata zakwitła mi raz i to 1 kwiatem :evil:
Teraz czekam aż Ci co kupili nowości ogrodówek, które niby kwitną na jednorocznych pędach, wydadzą swoje osądy.
Także będziecie mi mówili czy warte są tych cen i mych nerwów, że coś przemarzło albo nie zakwitło :wink:
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu miło ,że do mnie zajrzałaś. Bardzo cieszę się ,że podobają Ci się moje ukochane kwiaty.
Moja Vanilla rośnie na patelni. Słoneczko ma cały dzień i dlatego ciągle musi dostawać pić. Jeżeli ma mało wody kwiaty usychają i nie zdążą przebarwić się.

Ilonko moje mają słońce cały dzień. Nie wiem czy na wystawie północno wschodniej zdążą się przebarwić bo słońca jednak tam malutko. Ja zaryzykowałabym - posadzisz w półcieniu , jak nie wybarwi się tradycyjnie wykopiesz jej dołek i posadzisz w słońcu .
Sama jestem ciekawa tych nowości h.ogrodowych - trzeba zatem wypróbować..

Elu dziękuję za odwiedziny. Cieszę się ,że jest nas coraz więcej -miłośników hortensji. Zapraszam Cię do mojego ogrodu jak najczęściej. Faktycznie najwięcej mam starych odmian h.ogrodowych - różowych i czerwonych, ale jak wyżej pisałam mam też /wprawdzie malutkie krzaczorki/ odmiany chyba nowsze .Wstawię ich zdjęcia ale muszę najpierw poszukać ich nazw bo niestety z pamięcią mam malutki problem.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś pisałaś u Ewy, że chcesz posadzić mieczyki do donicy.
Wszyscy mi odradzali ale kilka wsadziłam do dużej donicy i również musiałam je z lekka podwiązać
Wstawię u Ciebie zdjęcie, ale pisz jeśli mam usunąć

Obrazek
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Małgosiu dziękuje za błyskawiczną odpowiedz ;:180
Moje hortensje tez zabezpieczone,owinięte trawą i nałożony worek jak piszesz od ziemniaków,nawet w przymrozki tzw ogrodniki okrywam włókniną,a one nic w ząb żadnego kwiatka ;:185
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko Właśnie o czymś podobnym myślałam. Mam duże drewniane donice i myślałam aby w jednej posadzić razem canny i mieczyki. Kanny byłyby oparciem dla mieczyków - co o tym myślisz?
To zdjęcie zaciekawiło mnie gdy byłam u ciebie ale nie z powodu mieczyków....
Co to jest to z przodu po bokach oczka. Na początku myślałam że to zasuszone kwiaty hortensji , ale chyba nie?

Wioluw takim razie to specjalnie dla Ciebie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego u mnie tak nie rosła ;:145
Małgoś ja mieczyki sadziłam pierwszy raz w życiu ;:131
Zapewne takie zestawienie fajnie by wyglądało, ale pamiętam że jak się do nich przymierzałam to było info że mieczyki lubią słoneczko od nóżek po czubek kwiatka. To w takim razie czy liście cann za bardzo by je nie zasłaniały?
Zauważyłam u siebie, że mieczyki które sadziłam miedzy wyższymi kwiatami dłużej dochodziły do kwitnienia i nie miały tylu kwiatków co te sadzone same.
Aaaa to - niestety to nie są kwiatostany hortensji, to są kamienie tzw. księżycowe. Podobały mi się to "sobie" wybrałam a jak jeszcze zobaczyłam cenę, zjazd z 65 zł za kg na 9,99 zł za sztukę, to "sobie" kupiłam :;230
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie wezmę je sposobem - donicę ustawię przy tarasie od południowej strony tam będą im się wygrzewać główki ,rączki a nawet butki a za pleckami posadzę im canny.
Ciekawe te kamienie - "prawie kosmiczne"
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Witam przydreptałam do twojego ogrodu od Wioli masz piękny ogród a hortensje cudo co robisz że ci kwitną i nie podmarzają zimą
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulacieszę się,że mnie odwiedziłaś i zapraszam częściej.
Jak pisałam wcześniej moim hortensjom przed zimą usypuję kopczyki z ziemi /ok 30cm/ potem obkładam gałązkami świerkowymi a na to worki /takie jak na ziemniaki/ - ważne aby przepuszczały powietrze/. Ziemię z kopczyków wiosną trzeba zebrać i podsypać roślinki drobną korę sosnową.Jak do tej pory to się sprawdza.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”