Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: mulczowanie gleby - plusy i minusy

Post »

Miriam pisze:No to zdecydowanie więcej plusów tego mulczowania ;:63 Ciekawe,co powiedzą moje kury gdy zamiast im rzucać trawę do dziobania ułożę ją w malinach na przykład? :roll: Myślę,że to;-po jajka wypad do sklepu :evil:

W razie strajku musi się zebrać zarząd dyrekcji i postraszyć chociażby zwolnieniami :wink: JUTRO ROSÓŁ :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miriam pisze:No to zdecydowanie więcej plusów tego mulczowania ;:63 Ciekawe,co powiedzą moje kury gdy zamiast im rzucać trawę do dziobania ułożę ją w malinach na przykład? :roll: Myślę,że to;-po jajka wypad do sklepu :evil:
No nieee, Mirka, tak to kury nie będą się bawiły ;:131
Są sprawy ważne i ważniejsze. Trawka dla kurek, chwasty na ściółkowanie
Ruda2011 pisze: Czekaj, czekaj, powoli bo nie przyswajam ;:224
Dlaczego pokrzywy i dlaczego wyrzucasz na kompost gdy wyschną ?
Dlaczego nie ściółkujesz trawą ?
Głupio sformułowałam ten post. No ale stało się.
Ja mam zamiar trzymać ściółkę na glebie aż zmieni się w ziemię - czy to źle ? czy trzeba wymieniać co jakiś czas ?
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Mariolko u mnie w ogrodzie głębiej żółciusieńki piach, więc gdy robilismy w chałupie wylewki wydobywaliśmy piasek kopiąc głebokie doły a jesienią w te wykopy wrzucaliśmy rodrabniane resztki roślinne, wszystkie jakie były do wrzucenia przysypywałam też ziemią, popiołem drzewnym, trociny,resztki z kuchni,słoma , siano i nic sie nie mogło zmarnować, zalewane było wodą i udeptywane.Na to zwoziłam z łąk z kretowisk dobrą ziemię, glinę a wiosną siałam sadziłam,jak na razie nic sie nie zapadło, czyli pewnie jest tam już czarno ziem :wink:
A ściółkę wymieniać? Po co? Przykopiesz kiedyś i bydzie.Ja pod pomidory te pokrzywy wymieniam na swieże ale jeśli kładziesz np. trawe to dosypuj by była odpowiednio gruba warstwa.Ja Ci pisałam mnie ściółkowanie trawą nie pasi :|
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

RomciaW pisze:Ja też się dokształcam ;:138 Tadziu jak przywiozę kurzak ze wsi, to mogę go wysypać na kompost czy lepiej do beki i zalać wodą............ tak zrobiłam jesienią ;:108
Romciu, najbezpieczniej do ziemi jesienią albo na kompost i rok do dojrzenia mieszanki. Jak masz piasek na działce, lepiej do kompostu. Podlewać też można po rozcieńczeniu z wodą , ale tylko rośliny o dużych potrzebach nawozowych , kapusta , kalafior czy pomidor. Z innymi lepiej nie ryzykować. Pali niesamowicie.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale nam się wątek rozwinął - dzięki ;:180 . Być może to off top ale w słusznej sprawie. Bardzo, bardzo cenne posty ;:138
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

;:306 ;:306 ;:306 Robercie,zapomniałam o swojej władzy nad tym towarzystwem i jedyne,co wymyśliłam to skradanie się chyłkiem ze skoszoną trawą pod te maliny :D Chociaż,bez strajku u mnie co jakiś czas są zwolnienia ;:131
Mariolko,nie powinny narzekać,jak nie trawka to dla odmiany chwaścik(też lubią ;:108 )do podziobania im się trafia. :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ruda2011 pisze:Ale nam się wątek rozwinął - dzięki ;:180 . Być może to off top ale w słusznej sprawie. Bardzo, bardzo cenne posty ;:138
Mariolciu , każdy ma jakieś doświadczenia . Najlepsze są z kilku , kilkunastu lat. Każdy rok jest inny. Gleba też się różni. Nawet to , czy maliny Mireczki rosną ze wschodu na zachód , czy północ - południe. ;:108 ;:108 W którą stronę masz rzędy :?: Tematy wychodzą poza temat mulczowania , wszystko jest ze sobą powiązane, ekosystem jest nierozłączny. Jedna zmiana może pociągnąć za sobą wiele innych. ;:333
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Naprawdę tu ciekawie :shock: Tadziu,ma znaczenie jak lecą u mnie rzędy?Ale, że co,plenność,smak?Podpuszczasz mnie :evil: Ale powiem ci,tylko się skupię ;:170 północ-południe!
Żółtą kupiłam w ub.roku,maleńki Carefurowy krzaczek.Nie owocowała,było sucho,może trochę zaniedbałam ale żyje.Podobno też dobra ale z wyglądu mniej apetyczna,bo...nie czerwona ;:306
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja pod żółte maliny rzucałam skórki z bananów, wyczytałam gdzieś że maliny będą miały inny ponoć :shock: nie powtarzalny smak i ...diabli wzięli maliny w ogóle nie owocowały a jesienią wykopałam ;:222
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Może przemarzły ? W ubiegłym roku 2012 maliny dość ostro dostały.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ra_barbara pisze:Ja pod żółte maliny rzucałam skórki z bananów, wyczytałam gdzieś że maliny będą miały inny ponoć :shock: nie powtarzalny smak i ...diabli wzięli maliny w ogóle nie owocowały a jesienią wykopałam ;:222
Oooooooo Baśka zabiłaś maliny bananem ;:131
A propos bananów - Marek używa tych ( warzyw, owoców :? - czort znajet ) dla róż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 38#p722438
Ja mieszam ziemię z posiekanymi skórkami bananów wśród róż - czytałam, że odstraszają mszyce.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Miriam pisze:Naprawdę tu ciekawie :shock: Tadziu,ma znaczenie jak lecą u mnie rzędy?Ale, że co,plenność,smak?Podpuszczasz mnie :evil: Ale powiem ci,tylko się skupię ;:170 północ-południe!
Żółtą kupiłam w ub.roku,maleńki Carefurowy krzaczek.Nie owocowała,było sucho,może trochę zaniedbałam ale żyje.Podobno też dobra ale z wyglądu mniej apetyczna,bo...nie czerwona ;:306
Mireczko , ja miałbym Cię podpuszczać ;:oj ;:oj Jak bym póżniej do Sulejowa zjechał :?: ;:306 ;:306
Taki kierunek rzędów sprawia , że obie strony w miarę równo wysychają. Jak rosną z Zach. na Wsch. północna strona nigdy nie wyschnie i ma to wpływ na jakość owoców. Po prostu szara pleśń ma lepsze warunki i owoce są chore. ;:108
Żółta malina początkowa tak słabo rośnie , ale niech tyko zaaklimatyzuje się to trzymaj się szpadla , odrostów co niemiara. To odmiana deserowa, sok wychodzi jak z jabłek , ale w smaku świetna , szczególnie jak ciepło i sucho.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu,nie ukrywam,że za podpuszczanie w Sulejowie byłyby wyciągnięte konsekwencje ;:109 Jeszcze nie wiem co by to było,ale... :roll:
Czyli u mnie dobrze?Dogodzę im jeszcze w tym roku bo,mimo,że rozrastają się,ciągle mam mało soku i dzisiaj w piwnicy były ostre poszukiwania!Niestety,została aronia,porzeczki w kolorach,truskawka i winogrono.A na żółtą liczę,tej to dałam miejsca,że ho ho ;:oj Cieszę się z tej zimy.Wiem,że nie wszyscy ją lubią ;:131 Ale ja lubię,jak jest poukładane,zwłaszcza pory roku ;:108 Wiosna będzie może bezbolesna,chociaż ta zimna Zośka potrafi zrobić spustoszenie :evil:
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mariolka w skórach bananów i innych cytrusowatych ;:108 ponoć jest tyle chemii że co niektórzy robią tzw. gnojówkę i pryskają rośliny, więc pewnie wykończyłam maliny, a co mi tam nie lubiłam tych żółtych, bo dała mi je baba, krórej już (wreszcie :roll: ) też nie lubię :wink:
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lubię banany,ale ile ich trzeba zjeść,żeby mieć tyle skórek ;:224 Ja zwykle wykorzystuje je,rzucając niektórym pod nogi!Żartuję ;:306
Mój ci on cz. 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”