Rabatki Konstantego część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 5

Post »

Zyto-kuruj się ,kuruj skutecznie.Szkoda,że tak daleko do Twoich dyń,bo na hasło pomożecie chętnie bym pomogła.Nasiona od brata po kilka sztuk dokładnie opisane,zdecydujesz które wysiać. Bezłupinową też ode mnie mieli i nie bardzo im się spodobała czy posmakowała.Czekają też nasiona papryk ozdobnych,które są jadalne ,ostre.
U nas gorący okres-stypendyści już po wcześniejszych egzaminach i oddaniach projektów albo wyjechali,albo na dniach,a reszta w przyszłym tygodniu,potem ocena,egzaminy,poprawki.
Za drugim podejściem doczekaliśmy się wizyty duszpasterskiej,ojciec kapucyn bardzo chwalił woskowe świeczki(ze zwiniętego plastra) jakie zapaliłam,zapach miodny,naprawdę.

Obrazek

Zwartnice rozwijają się:
Jewel i Lady Jane

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kociaczki super ,a te papryczki to fioletową też masz?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Różo,kota Konstantego mam sztuk jeden,w Podwórkowym przewijają się kocur(czarno biały) i kotka(plamista) sąsiadów z parteru.Papryczkę fioletową miałam także,sadzonka od Zyty,ale u niej fioletowa się nie pojawiła wcale,więc z tych czterech papryczek ode mnie już obiecałam nasiona na Lubelszczyznę.Natomiast małych i większych czerwonych,pomarańczowych i żółtych mam sporo i chętnie Ci wyślę.Tych była wielka obfitość.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewka u nas od wschodu padający deszcz całkowicie ob mroził lodem okna, nic przez nich nie widać podwórka i kojca Nerusia.
Też mam taką świeczkę - dostałam w prezencie od kol męża który ma dużą Pasiekę pszczół. ;:196
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo - że też ja nigdy nie wpadłam na to, żeby kupić na Kolędę woskowe świeczki, a co roku jest spory wybór na targach w Lubaniu. Muszę o nich koniecznie pamiętać a nie tylko latać za roślinkami....
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-wczoraj miasto a Podwórkowy wraz z nim zostało oblepione lśniącym śnieżno-lodowym lukrem,było jak na Twojej białej rabacie.Kostek dał Babuni tulipany.Siostrzenica przybyła ze śladami na kolanach i tej pupie co jej nie ma,a mówi,że właściwie nie upadła tylko się potykała,bo chwytała się aut na poboczu.Gerbery dla babci nie złamała.
Cebule hiacyntów zdobyte dzięki Twemu info .Ładnie się ukorzeniły. Na Wielkanoc powinny być rozwinięte.Z woskowych świec mam te zwijane z plastra,jedną zielonkawą w kształcie choinki i takie cieniutkie jak cerkiewne,naprawdę warto je mieć.
Evluk-wczoraj zaglądałam do ogrodniczych po nawóz do kaktusów w małym opakowaniu,zobaczyć czy aby nie ma cebul amarylisów(nie było),a trafiłam czerwoną w kropki osłonkę na doniczkę do innych które nabyłam w latach minionych,czekała lekko zakurzona w kąciku.Przy wielkiej wczorajszej śliskości bardzo się obawiałam jak ją doniosę,ale się udało.Nie zapomina się umiejętności jazdy na łyżwach.
Zyto-już wiem po co była panu Kazimierzowi lornetka,wypatrywał czy wszystkie pąsowe róże we wszystkich kwiaciarniach trafią do tego koszyka co go trzymasz na ostatnim zdjęciu!Obrazek Obrazek
Rozo 333-jeśli tylko masz miejsce to nasiona papryk niebawem w drodze,do tego pomidorki ,które mogą być doniczkowe zaokienne lub balkonowe(ale nie muszą) i niespodzianka.A ja już się cieszę na fioletowe papryki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo - ja mam świeczkę w kształcie ula, kupiłam właśnie na Targach Ogrodniczych w Lubaniu. W tym roku poszukam takich, które będą pasowały do świeczników na kolędę.
Moja cebulka z B. wypuściła istną brodę korzeni. Mam jeszcze jedną kupioną w sklepie ogrodniczym, ale mam wątpliwości czy zakwitnie - całą zimę przeleżała w ogrzewanym sklepie( kupiłam za grosze!) Korzonki wypuszcza, najwyżej wyląduje na rabatce...
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Zwartnice piękne, biała Jewel niesamowita. I ta nazwa kojarząca mi się z cudnym samczykiem mojej ukochanej rasy psów ;)
Czyli u Ciebie Ewo, wiosna już na parapetach, chociaż za oknem mróz.
U mnie dzisiaj panta rhei, oczywiście od strony południowej, na północnej stronie domu trzyma mróz.

Tosia1, kociambry przecudne, muszę też pochwalić Konstantego, jest przesłodki puchacz :)
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Piękne masz kwitnienia w domu, u mnie grudniaczek jeszcze nie zakwitł, ale ma pączki. Byłam dziś na Kopiencu przez Olczyską , obszerna fotorelacja w moich górach dedykowana Tobie ,bo lubisz Olczyską.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewka - lornetką Kazimierz podgląda ptaki i zwierzęta.
Do naszej wsi podchodzą lisy, zajączki całe lato podjadają co oczami ogarną.
Na swoich łąkach gdy się wypatrzy gniazdo z ptakami chronionymi dostaje się specjalną dodatkową dopłatę obszarowa pod warunkiem że się ten fakt udokumentuje i Ornitolog zatwierdzi. Dodatkowej kasy nigdy za wiele.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sypie,nawet dość intensywnie.Wobec zapowiadanych nocnych mrozów,które w zapowiedziach z godziny na godzinę były mniejsze od oczekiwanych i dobrze z niepokojem patrzę na mój wodociąg,nie chciałabym by zamarzł na tygodnie jak rok temu,wtedy rozsadziło rury na innym piętrze.
Teresat-Zrobiłam przegląd na kuchennym parapecie:zwartnica Elvas nabyta i zasadzona w tym samym czasie co Lady Jane i Jewel ma trzy spore(12 cm) liście,ciekawe czy zakwitnie(kolor kwiatów biały z czerwonym,podwójne),Tres Chic i Exposure zaczynają zielenieć,a NN ma sporego pąka.Lady Jane z wolna przekwita i ma parę liści,a Jewel jeszcze dwa kwiaty i pąk.Muszę sprawdzić czy w piwnicy jakieś się nie wybudziły,mają tam stała temperaturę plus 10.
Z woskownic multiflora i ta zielona i variegata zdają się nic sobie z zimy za oknem nie robić i rosną,nie wiem czy nie powinnam ich trochę zasilać?
Ambo-niebieski hiacynt w hodowli wodnej ma solidną gęstą i długą kamedulską brodę,a biały krótszą,delikatniejszą,ale ukorzenione są solidnie!Pewnie,że warto sprawdzić,czy zakwitnie.
Kostek wczoraj wymusił leniwe z masełkiem do własnej miski i z apetytem zjadł.
Zyto-no to rzeczywiście warto wypatrywać ptactwa,a nawet można powiedzieć,że to przyjemny obowiązek.Życzę udanych łowów okiem!I wymiernej nagrody.
Olgo z Ogrodu Azy-dziękuję!Pewnie,że i ja wybrałabym się tą trasą,ale na razie sesja i obowiązki sprawozdawcze,w niedzielę liczę na spacer na biegówkach(to jeszcze te z Petersburga drewniane fińskie),a nie to chociaż z kijkami.U mnie grudniki kwitły w listopadzie bo w czasie remontu latem były symbolicznie podlewane,ta stara kliwia jeszcze moich dziadków też kwitła dużo wcześniej niż zwykle z tego samego powodu.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewo u nas dzisiaj poda śnieg. Siedzę cały dzień w domu... kuruję się i choinkę rozebrałam bo igły już gubiła.
Kazimierz poobcinał gałęzie sekatorem aby łatwiej było ją z salonu wynieść.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

To sporo masz zwartnic. Jak wszystkie zaczną kwitnąć to będzie uczta dla oczu :)
U mnie też niektóre hojki puszczają listki, ale ich póki co nie zasilam.
Za oknem wiosna, +5 st.C, wiatr na razie się uspokoił, ale w górach wieje, mojego M chyba czeka piesza wycieczka na lodową górę.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Ewka. :wit
Jak tam przygotowania do sezonu ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-popatrzyłam jaki jest stan Podwórkowego prawie bez śniegu,co trzeba sprzątnąć,co poprawić,sprawdziłam co z nasion mam już dla znajomych i część wysłałam w bąbelkowych kopertach priorytetem(Roza 333 np.),obserwuję hiacynty w hodowli wodnej-brody korzenne sięgają im dna.Na koniec kupiłam przecudnej urody kubek w róże.
Teresat-sesja jest i ciągle nie zdążam zejść do piwnicy sprawdzić czy aby jeszcze jakieś zwartnice trzeba już po spoczynku przenieść do kuchni.Lady Jane zwiotczała jak szyja 90 latki,za to wyrosły jej kolejne dwa liście,Jewel rozwinął ostatni mleczno biały kwiat,na dalsze czekam,zamówiłam też jedną holenderską cebulę w kraju,a trzy w Holandii i czekam na dostawę.Znajomy chciał być użyteczny i pomocną szybką dłonią błyskawicznie zasilił mi hoye wodą z nawozem do kaktusów,bo nie doczytał,to było w piątek,na razie niepokojących oznak nie widać,kaktusów nie podlał wcale,bo uznał,że mają mieć sucho.
Zyto-u nas dopadało nieco śniegu w Gromniczną wieczorem,w zakamarkach i od północy się utrzymał.Po suchym i remontowym ubiegłym sezonie bardzo bym chciała jeszcze i jeszcze opadów.
Evluk-choinkę zdążyłam przed wieczorem 2 lutego rozebrać,zjedliśmy też pierniczki zdobiące i te od Jagodki i te z Krakowskiego Kredensu i łosia z piekarni.Moi dziadkowie (od strony taty )brali ślub w Gromniczną,jechali do kościoła w kilka par sań.
Podobno już będzie wiosna,co mają potwierdzać świstaki-amerykański i ukraiński,Kostek się zaczął wyleniać.A ja odczuwam niedosyt śniegu,nie było go dość na bałwana.
Masko z Wyspy-udało mi się automatycznie wsiąść do tramwaju nr 8,zmęczona,po całym dniu egzaminów,a trasa przecież zmieniona może nie po stu latach,tyle nie mam,ale od I klasy szkoły podstawowej tą linią podróżowałam dzień w dzień,wysiadłam przy Alejach i łapałam autobus,nie zdążył wywieźć mnie na pętlę przy Błoniach na pustkowie!
Priamie-naturalnie głosuję!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”