Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Z własnego doświadczenia powiem, że ten torf odkwaszony z Casto w zeszłym roku mnie zawiódł. Przede wszystkim ma nieodpowiednie pH dla pomidorów, a w dodatku jest strasznie błotnisty, przez co miałam problemy z przelaną rozsadą, gdyż mimo dziurek w kubkach, woda nie odpływała, a w połączeniu z w/w tworzyła błoto, grudy.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Cantati do jakiego torfu siałaś w ubiegłym roku - o pH pH 7,2?7,5 czy pH 5,5?6,5 ?
Romaszko ale Ty chyba wilgotnego nie będziesz przesiewać?
Z mojego doświadczenia - przed siewem jak się napełnia pojemnik wilgotnym torfem (czy mieszanką na bazie) to nie należy upychać tej 'ziemi', najlepiej napełnić nie do pełna, mocno popukać doniczką, i zależy jakie nasiona - np pomidory można ułożyć na wilgotym podłożu i przy pomocy sitka zasypać przesianym suchym torfem, potem porządnie zwilżyć opryskiwaczem i doniczka pod folię
Yvona jak qurcze z torfu mogło się robić błoto
Romaszko ale Ty chyba wilgotnego nie będziesz przesiewać?
Z mojego doświadczenia - przed siewem jak się napełnia pojemnik wilgotnym torfem (czy mieszanką na bazie) to nie należy upychać tej 'ziemi', najlepiej napełnić nie do pełna, mocno popukać doniczką, i zależy jakie nasiona - np pomidory można ułożyć na wilgotym podłożu i przy pomocy sitka zasypać przesianym suchym torfem, potem porządnie zwilżyć opryskiwaczem i doniczka pod folię
Yvona jak qurcze z torfu mogło się robić błoto

- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Jak już wcześniej pisłaam, w tamtym roku najpierw kupilam ziemię z Substrala. Siew zakończył się stratą oberżyn, papryk i pierwszych pomidorów. Ta ziemia miała ziemiórki!!! Później za poradą kolegi forumowicz
, zaopatrzyłam się ziemię torfową.Wybrałam tą z Hartmanna. Substrat torfowy "Ania" do wysiewów i pikowania. Wszystko rosło jak na drożdżach i roślinki nie chorowały. Polecam. pH 5,5 - 6,5 

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Yvona
Ja też miałam z Hartmanna, ale zwykły torf obojętny. Jak najbardziej polecam.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ooo, Iwonko, to u mnie nic takiego się nie działo, było naprawdę super pod względem przepuszczalności.Yvona pisze:miałam problemy z przelaną rozsadą, gdyż mimo dziurek w kubkach, woda nie odpływała, a w połączeniu z w/w tworzyła błoto, grudy.
Monika, pikowałam ratując siewki papryki i oberżyny przed zgorzelą, a potem siałam pomidory do tego 7,2-7,5 - tzn. takie info było na worku, nie mierzyłam pHmonika pisze:Cantati do jakiego torfu siałaś w ubiegłym roku - o pH pH 7,2?7,5 czy pH 5,5?6,5 ?

Pozdrawiam, Dorota
- Yvona
Dorotko-ten torf z Casto?
- cantati
A jednak znalazłam, za daleko szukałam zdaje się bo było bardzo blisko postu, do którego link dała Pomidorzanka a ja w yszukiwarce grzebałam zamiast poczytać od razu dalej
Tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p2946844
-- 25 sty 2013, o 10:35 --
Tak Iwonko, ten z Casto za 9,90 w czarnych workach 80-cio litrowych.
Wiesz co, może partie jakoś się różniły, ciężko powiedzieć. Czasem producenci naprawdę sypią co akurat mają.
Ja 2-3 lata wstecz siałam i sadziłam rośliny tylko do ziemi z Subst... I wszystko było cacy. A w ubiegłym roku tyle mnie ta ziemia nerwów kosztowała, pracy i zabitych siewek, że tak się zraziłam w ogóle do tej marki, że już chyba nigdy się nie odważę kupić...

Tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p2946844
-- 25 sty 2013, o 10:35 --
Tak Iwonko, ten z Casto za 9,90 w czarnych workach 80-cio litrowych.
Wiesz co, może partie jakoś się różniły, ciężko powiedzieć. Czasem producenci naprawdę sypią co akurat mają.
Ja 2-3 lata wstecz siałam i sadziłam rośliny tylko do ziemi z Subst... I wszystko było cacy. A w ubiegłym roku tyle mnie ta ziemia nerwów kosztowała, pracy i zabitych siewek, że tak się zraziłam w ogóle do tej marki, że już chyba nigdy się nie odważę kupić...
Pozdrawiam, Dorota
Dorotko dla papryki i oberżyny, które raczej lubią pH blisko obojętnego, to na pewno dobrze zrobiłaś, a pomidory też do tego dałaś?
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
przyszedł mi pewien pomysł do głowy odnośnie "rozluźniania" ziemi a mianowicie: czy można perlit zastąpić żwirkiem dla kota?
jest chyba tańszy. 

stachs tam może być dużo chemii, np antyzbrylacze. Jeśli już koniecznie chcesz rozluźnic torf, to możesz rozdrobnić styropian
Dorotko i o to chodzi
Dorotko i o to chodzi

- cantati

Albo tak jak Romaszka - piasku troszkę dodać do torfu.
Perlit w sumie nie wychodzi drogo jak się kupuje w dużym opakowaniu, bo te małe opakowania w ogrodniczych to rzeczywiście zdzierstwo. Ja zamawiałam kiedyś na alle... i płaciłam razem z przesyłką coś ok. 70 zł z groszami za 120 litrów. I to mi starczyło na dwa sezony, przy czym naprawdę dużo sadziłam...
Pozdrawiam, Dorota
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
Racja - żwirek może zawierać chemie więc nie nada. Będzie troszkę piasku, troszkę perlitu..
ech o pasku nie wspomniałam nawet celowo, bo hmm, jak się weźmie taki np z budowy albo do sypania chodników np