Przede wszystkim gratuluję zakupów i to za taką cenę!

Ja się naprawdę muszę w końcu wybrać do Ikei
Jeśli chodzi o Camrie jest to
Burrageara Nelly Isler mam identyczną, możesz zajrzeć
tutaj Niestety nie mam pojęcia czym sa te czarne plamki, bo mam camrię od niedawna, ale tez czytałam, ze cambria mogła mieć za jasno
Phal 1 - wydaje mi się, ze te plamy to żadna skaza a raczej "taka uroda" storczyka

Wiele Phalaenopsisów ma takie plamki na lisciach np. Phal. Philadelphia albo Phal. Cassandra

Twój Phal to hybryda, więc nie wykluczone, że któryś z jej "rodziców" takowe zabarwienie liści posiadał

Nie widze zbyt wyraźnie aby łodyga była brunatna ale jeśli tak jest to znaczy, że w niedługim czasie zrobi się żółta i zaschnie

nic nie odcinaj bo czasem łodyga zasycha tylko do połowy lub 1/3 wysokości łodygi. Jak zaschnie tak porządnie to wtedy możesz uciąć ale tylko to co żółte, najlepiej zostawiając ok. 1 cm suchego badylka nad zdrową zieloną częścią łodygi

Ucinając już teraz, możesz uciąć za daleko i pozbawić się kwitnienia wtórnego z uśpionych oczek, które mogą pozostać zielone

W moim wątku na
1 str. mam przykłady takich storczyków, które puściły odgałęzienia na starych łodygach i takie, które zasuszyły łodygi tylko w połowie a później z oczka niżej także puściły odgałęzienie
Phal 2 - Ciężko powiedzieć, czy storczyk ma za mokro bo nie wiadomo kiedy był moczony. Jeśli wczoraj czy przedwczoraj to nic dziwnego

Jeśli tydzień temu lub dwa to zdecydowanie za mokro

Jeśli masz go od niedawna to obserwuj jak przesycha

Jeśli wciąż będzie widoczna znaczna wilgoć, może to swiadczyć o tym, ze podłoże jest zbyt rozłożone i nie przesycha jak powinno,wówczas będziesz musiał pomysleć nad przesadzeniem

Albo delikatnie wypal kilka dziurek po bokach doniczki, ja tak robię, a jeśli to nie pomaga to dopiero przesadzam ;) Lepiej przesadzać po kwitnieniu, na wiosnę, bo wtedy korzenie rosną intensywniej i lepiej się storczyk adaptuje do nowego podłoża

oczywiście w nagłych wypadkach nie nalezy czekac do wiosny, bo korzenie do tego czasu zgniją
Tak w doniczce masz dwie rośliny, jest to roślina macierzysta i
basal keiki i pod tym hasłem znajdziesz w wyszukiwarce więcej informacji co do tego jak je rozdzielać i czy rozdzielać

Było wiele takich wątków omawianych, sama miałam podobny problem ->
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=20581