Papryczka chili-jak pielęgnować
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Hm.. takie parolitrowe najlepiej, nie znam się bo nie hodowałam nigdy w ten sposób, ale myśle że litrowo tak jak jest wiaderko, dobrze by im było. Ale..niech się wypowiedzą Ci, co sadzą pomidory lub papryki w doniczkach! 

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
W dziesięciolitrowej będą miały jak w apartamencie 
W ub. roku w takich miałam (zwykłe czarne produkcyjne) i rosły super, tylko jak przyszły upały, to zadołowałam doniczki w gruncie, żeby nie grzały się za bardzo i żeby ziemia nie wysychała po godzinie od podlania

W ub. roku w takich miałam (zwykłe czarne produkcyjne) i rosły super, tylko jak przyszły upały, to zadołowałam doniczki w gruncie, żeby nie grzały się za bardzo i żeby ziemia nie wysychała po godzinie od podlania

Pozdrawiam, Dorota
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Więc 10-co litrowe to wypas, a jakie byłoby minimum?
Tak 5-6 litrów wystarczy na mniejsze papryczki.?
Tak 5-6 litrów wystarczy na mniejsze papryczki.?
Pozdrawiam, Jacek
- termic88
- 500p
Myślę że chyba tak
Ale jak będą niemiłosierne upały tzeba będzie doniczkę zadołować z zawartością żeby nie nagrzewała się tak strasznie, albo okryć czymś białym żeby się pojemnik nie nagrzewał? Tylko trzeba pilkować podlewania, nie za mokro, ale lubią mieć własne wymagania 

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- bioy
Spróbuję więc część posadzić w donicach, część w gruncie.
Dziękuję za rady
Dziękuję za rady

Pozdrawiam, Jacek

-- 28 sty 2013, o 18:47 --
c.d. - wydaje mi się,że zdecydowanie jest im lepiej w donicach glinianych
- bioy
Dziękuję za wypowiedź.
Przyznam, że dwu litrowe doniczki podniosły mi morale ;)
Przyznam, że dwu litrowe doniczki podniosły mi morale ;)
Pozdrawiam, Jacek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 gru 2012, o 18:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
termic88, skorzystam z Twoich rad 

- termic88
- 500p
A proszę bardzo, po to są!
Ale pamiętajcie, że ja dopiero zaczynam przygodę z papryką
Chociaż, chilli mi wyszło 

Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
termic88!
Choc to wątek o papryczkach,ale spytam:
a te pomidorki,których nasionkami podzieliłaś się na forum to uprawiała sąsiadka?
Choc to wątek o papryczkach,ale spytam:
a te pomidorki,których nasionkami podzieliłaś się na forum to uprawiała sąsiadka?

- termic88
- 500p
Nie, dlaczego?
Sama się męczyłam, a później w lipcu mama przyjechała i mi pomogła
Miałam troszkę w tunelu, trochę więcej w polu, bo 6 długich rzędów, 2 połówki (chyba po 6 krzaków), i w pierwszych grządkach z marchewką nawet było chyba po 5-6 krzaków, no nie miałam gdzie ich wsadzić
Ale jaka radość przy obrywaniu
Mniam..
A w tym roku znowu będę musiała się męczyć z innymi nowościami. Nie tylko pomidory.
W tym roku będę usiłowała uprawiać paprykę żebym miała parę owoców. Podstawy systemu do nawadniania już mam (nie robione przeze mnie oczywiście bo się na tym nie znam nawet w 1%)
Teraz tylko muszę ustalić co i ile posadzić (wysiać też), no i też kiedy to to podlewać po posadzeniu i ile. Wiem że papryka lubi mieć wilgotno i ciepło, dlatego obie strony tzw. drzwi muszę lekko uchylić (po jednej połówce z każdej strony i to na skos), jest wtedy ciepło, ale i ruch powietrza jest zachowany.
Muszę w tym roku zrobić więcej zdjęć, będę miała co wspominać jak już mnie na takie zabawy stać nie będzie

Miałam troszkę w tunelu, trochę więcej w polu, bo 6 długich rzędów, 2 połówki (chyba po 6 krzaków), i w pierwszych grządkach z marchewką nawet było chyba po 5-6 krzaków, no nie miałam gdzie ich wsadzić

Ale jaka radość przy obrywaniu

A w tym roku znowu będę musiała się męczyć z innymi nowościami. Nie tylko pomidory.
W tym roku będę usiłowała uprawiać paprykę żebym miała parę owoców. Podstawy systemu do nawadniania już mam (nie robione przeze mnie oczywiście bo się na tym nie znam nawet w 1%)

Muszę w tym roku zrobić więcej zdjęć, będę miała co wspominać jak już mnie na takie zabawy stać nie będzie

Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Tereniu!
Kiedyś w folii też miałam tylko paprykę słodką.Nie wiem tylko dlaczego było też pełno przędziorków!
Może miała za dużo wilgoci?
A wiesz,słyszałam,że papryka nie lubi przeciągów?
Kiedyś w folii też miałam tylko paprykę słodką.Nie wiem tylko dlaczego było też pełno przędziorków!
Może miała za dużo wilgoci?
A wiesz,słyszałam,że papryka nie lubi przeciągów?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mam pytanie, może ktoś wie z doświadczenia. Czy przędziorek przeżywa zimę w szklarni zimnej, czy ginie
W zeszłym roku miałam, głównie na Pepino, ale trochę przelazło też na paprykę
. Opryskałam Magusem, ale nie wiem czy zlikwidował 100% i teraz się martwię 

Hej! Witam bardzo serdecznie
To mój pierwszy post na forum!;D Chciałabym się przyłączyć do dyskusji. Też zajmuję się hodowlą papryczek chili, zarówno w gruncie jak i w doniczkach. W sumie od niedawna. Pierwsze chili kupiłam w sklepie, zebrałam owoce, wysuszyłam je, wydziubalam nasionka i tak to się zaczęło
Z pierwszego wysiewu kwitły i owocowały bardzo obficie, natomiast kolejny niestety kompletnie się nie udał. Papryczki z powodu braku odpowiedniego ciepła i światła po prostu skarłowaciały
Ale nic straconego, nasionek mam pod dostatkiem! Owoce suszone i świeże dodaję do ogórków kiszonych, sosów, mięs itd. Chętnie pochwalę się swoimi roślinkami z zeszłego roku, które rosły na mojej działce, ale później musiałam je niestety przesadzić do doniczek i zabrać do domu, ponieważ bałam się złodziei buszujących po ogrodach działkowych;/ Poza tym były już dość zimne noce. Przepraszam za jakość zdjęć 
W doniczkach:

Na działce:

To mój pierwszy post na forum!;D Chciałabym się przyłączyć do dyskusji. Też zajmuję się hodowlą papryczek chili, zarówno w gruncie jak i w doniczkach. W sumie od niedawna. Pierwsze chili kupiłam w sklepie, zebrałam owoce, wysuszyłam je, wydziubalam nasionka i tak to się zaczęło

W doniczkach:

Na działce:

Pozdrawiam, Ogoonek 

- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super te papryczki.
Czy możesz więcej coś powiedzieć o uprawie w donicach? Kiedy zaczynać, jak się z nimi obchodzić, bo rzeczywiście plony piękne.
Czy możesz więcej coś powiedzieć o uprawie w donicach? Kiedy zaczynać, jak się z nimi obchodzić, bo rzeczywiście plony piękne.