Kaktusowo u Abaddon'a

Zablokowany
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusowo u Abaddon'a

Post »

Inez pisze:A jak tam zimowanie u Ciebie przebiega?
Jak na razie wszystko wydaje się ok :) Nie mam ataku żadnego szkodnika, nic nie zgniło, żadna roślinka nie dostała plam od zbytniego chłodu, więc wygląda na to, że jakoś przeżyją zimę :) Nie chcę jednak zapeszać i poczekam z chwaleniem ich hartu ducha do wiosny :) Szczerze powiem, że już dawno tak na nią nie czekałem...
theoria_ pisze:Pogoń swoją dziewczynę, żeby założyła wątek - chętnie obejrzymy, co tam u siebie jeszcze skrywa!
Tego się raczej nie doczekamy :) Niestety ona nie przepada za forami, więc nie namówię jej nawet na założenie konta tutaj a co dopiero własnego wątku... Jej roślinki można znaleźć u mnie na wcześniejszych stronach :) Gdzieś niedaleko początku powinno to już być.
Czeresnia pisze:Pasja z jaką odkryłeś dla siebie kaktusy jest godna podziwu, szczerze gratuluję,powodzenia ;:138
Tą pasję to ja sam podziwiam, bo nie wiedziałem, że tak bardzo spodoba mi się uprawa kaktusów :) Nigdy się nie interesowałem roślinami, aż tu nagle bum... Uwielbiam kaktusy :D

Cieszę się, że większość chwali zimowe zakupy :) Wszystko to pospolite rośliny ale mają coś w sobie co nakłoniło mnie do zakupu... Tak w ogóle to chciałem się ukierunkować trochę z kolekcją a tu masz. Okazało się, że mam słabość do rodzaju Mammillaria :) Ciekawe czy na wiosnę okaże się, że brakło miejsca żeby to wszystko pomieścić :?
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pytałam, bo pamiętam jak obawiałeś się czy dobrze przezimują. Dobrze, że wszystko pod kontrolą i tak raczej powinno zostać :)
theoria_ napisał(a):
Pogoń swoją dziewczynę, żeby założyła wątek - chętnie obejrzymy, co tam u siebie jeszcze skrywa!

Tego się raczej nie doczekamy :) Niestety ona nie przepada za forami, więc nie namówię jej nawet na założenie konta tutaj a co dopiero własnego wątku... Jej roślinki można znaleźć u mnie na wcześniejszych stronach :) Gdzieś niedaleko początku powinno to już być.
Kurcze no :wink: szkoda :( ale w sumie nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś w swoim wątku przedstawiał jej rośliny :) będzie dwa razy więcej do oglądania ;:303 ;:138
Ciekawe czy na wiosnę okaże się, że brakło miejsca żeby to wszystko pomieścić :?
Pozbędę Cię złudzeń :wink: bardzo prawdopodobne, że tak właśnie się okaże :lol:
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

abaddon1986 pisze:Jestem na 90% przekonany, że to Coryphantha :)
A ja w 100% twierdzę że to Coryphantha. Pod uwagę bym wziął jeszcze C. bumamma.
abaddon1986 pisze:Z nalotem na tej roślince może pobawię się później :) Nie wygląda to na nic groźnego, więc na razie będę tylko obserwował czy coś się z tym dzieje.
Na pewno to nie grzyb. W grę wchodzi najwyżej przędziorek, chociaż u koryfant normalnym zjawiskiem jest też korkowacenie dolnych brodawek. Osobiście ja bym tego w ogóle nie ruszał.
abaddon1986 pisze:Roślinka jest niesamowicie kształtna. Główna rozeta obrosła u podstawy całą masą dzieciaków. Symetryczność tej roślinki mnie zadziwia :) Na zdjęciach nie widać niestety jak piękna jest w rzeczywistości...
Jeżeli dalej będziesz jej pozwalał teraz rosnąc to niedługo będziesz miał niesamowicie niekształtną. Brak wystarczającej ilości światła powoduję jasne przyrosty i wyciąganie się liści - na tej roślinie już to widać, szczególnie na tych małych odrostach.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Inez pisze:Pozbędę Cię złudzeń :wink: bardzo prawdopodobne, że tak właśnie się okaże :lol:
Wtedy pozostanie tylko jedna opcja... Rozbudować inspekt :D
Rośliny mojej lubej będę pokazywał w swoim wątku, więc nic nikomu nie umknie :) Oboje robimy teraz kaktusom pierwsze, właściwe zimowanie, więc ciekawe czy zaowocuje to kwiatami :) Jeśli tak to pewne jest to, iż będę się tutaj chwalił nie tylko swoimi podopiecznymi :)
mgr_ pisze:A ja w 100% twierdzę że to Coryphantha. Pod uwagę bym wziął jeszcze C. bumamma.
Chyba w pełni określić gatunek będzie można dopiero wtedy, gdy roślina zdecyduje się pokazać kwiaty :)
mgr_ pisze:Jeżeli dalej będziesz jej pozwalał teraz rosnąc to niedługo będziesz miał niesamowicie niekształtną. Brak wystarczającej ilości światła powoduję jasne przyrosty i wyciąganie się liści - na tej roślinie już to widać, szczególnie na tych małych odrostach.
Jaśniejszego ani chłodniejszego stanowiska od tego, które ma w chwili obecnej niestety mieć nie będzie... Jedyną próbę zatrzymania wzrostu jaką można zastosować to chyba ograniczenie podlewania. Do wiosny już niedaleko, więc może jasne odrosty zostaną zredukowane, gdy dostaną słoneczka :)

Dziękuję za udzielanie się w wątku :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p
Od: 5 sty 2011, o 08:15

Post »

Piękne roślinki i bardzo ładnie posadzone :) Na takie zawsze miło patrzeć. 10 st. to idealna temp. tylko uważaj, bo jak przyjdzie słońce to może się szybko podnieść :)
Fanka Mammillarii :) Pozdrawiam Kasia.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Kasiu, a kiedy my zobaczymy Twoje cuda :?: .
Chyba że będziesz je ukrywać w nieskończonść :idea:
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p

Post »

Doczekasz się :) Słabo stoję z czasem niestety
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

fera64 pisze:Piękne roślinki i bardzo ładnie posadzone :) Na takie zawsze miło patrzeć. 10 st. to idealna temp. tylko uważaj, bo jak przyjdzie słońce to może się szybko podnieść :)
Teraz gdy do wiosny tak blisko to chyba nie tragedia gdyby temperatura trochę się podniosła :) Roślinki stoją w pokoju o wystawie pólnocno-wschodniej, więc słońca bezpośredniego tam praktycznie nie ma. Teraz zapowiadają nadchodzące, trzaskające mrozy, więc muszę się tam przyjrzeć czy temperatura nie będzie spadać :) Cieszę się, że roślinki przypadły do gustu :) Zapraszam częściej w odwiedziny :uszy
Pozdrawiam
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

O tóż to, trzeba będzie się pilnować przy tych mrozach. Będzie dobrze z kaktusami, dobre warunki mają no i Ty ich pilnujesz przed "zarazami" :)
Ja też czekam na wiosnę żeby trochę te moje kaktusy podpompować, bo takie suchelce się porobiły, zmalały :wink:
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Witaj Mateuszu. Aloes Twojej M prześliczny.
Mój A. aristata też jest taki, w zeszłym sezonie tak obrosnął w dzieciaczki, że na wiosne będe go przesadzać bo się bidny już nie mieści.
Awatar użytkownika
fera64
500p
500p

Post »

abaddon1986 pisze:
fera64 pisze:Piękne roślinki i bardzo ładnie posadzone :) Na takie zawsze miło patrzeć. 10 st. to idealna temp. tylko uważaj, bo jak przyjdzie słońce to może się szybko podnieść :)
Teraz gdy do wiosny tak blisko to chyba nie tragedia gdyby temperatura trochę się podniosła :) Roślinki stoją w pokoju o wystawie pólnocno-wschodniej, więc słońca bezpośredniego tam praktycznie nie ma. Teraz zapowiadają nadchodzące, trzaskające mrozy, więc muszę się tam przyjrzeć czy temperatura nie będzie spadać :) Cieszę się, że roślinki przypadły do gustu :) Zapraszam częściej w odwiedziny :uszy

Miałam na myśli okres, gdy w dzień jest ciepło, a nocą bardzo zimno, lubią się wtedy wyciągać, a szkoda, by takie duże roślinki się pokrzywiły :)
Przykładem jest zeszły sezon, na szczęście spóźniłam się z wyciągnięciem roślin do inspektu, bo w kwietniu przyszedł przymrozek, ale niestety trochę się powyciągały, bo najpierw się poopalały na parapecie, a później nadeszły bardzo pochmurne dni.
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę spokoju było u mnie, wszyscy o mnie zapomnieli, a ja wcale nie zasnąłem razem z moimi ciernistymi :)
Co nieco się jeszcze pojawiło w mojej kolekcji. Poniżej przedstawiam nowych członków "ekipy kolczaków" :)

Mammillaria spinosissima "un pico"
Obrazek

Gymnocalycium achirasence (tutaj nie jestem pewien identyfikacji ponieważ dokonałem jej sam bez konsultacji)
Obrazek

Gymnocalycium vatteri (tutaj także nie jestem pewny poprawności identyfikacji)
Obrazek

Mammillaria celsiana
Obrazek

Ferocactus electracanthus
Obrazek

Taki ogólny rzut na "zimowanie" feraków :)
Obrazek

I mała zapowiedź (mam nadzieję) na kwitnienie Parodia chrysacanthion
Obrazek

Jak widać roślin przybywa ale miejsca już niebardzo... Co za tym idzie? Nowy projekt inspektu :D Oto moje plany:
Obrazek

I próba oświetlenia czy górna półka nie zacienia dolnej
Obrazek

To by było na tyle :) Więcej grzechów nie pamiętam :D
Pozdrawiam
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Bardzo ładne i zdrowe roślinki ;:136 Moja Parodia chrysacanthion jeszcze śpi. Ciekawy projekt ;:108 , ja myślę o zakupie mini szklarni balkonowej.
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

bardzo ładny powrót po miesięcznej przerwie ;:333
Mammillaria celsiana - miałam już w ręku i zrezygnowałam,a widzę ją już u kolejnego forumowicza i żałuję coraz bardziej ;:223

nowości wszystkie śliczne, a projekt pełna profeska, życzę powodzenia z wprowadzaniem w życie ;:304 i czekam na relację fotograficzną :wink:
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Półka ciekawa - jakie wymiary?
Widzę, że feraki rządzą! A celsiana - śliczna.
Ania - jak mogłaś, ja bym nie wypuściła z rąk, ale w moje łapy takie nie wpadają. ;:223
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”