Sosny, sójki, sarny i inne takie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sosny, sójki, sarny i inne takie

Post »

Ania, a Ty wiesz jakie fototapety są wredne ;:306 , drą się, podklejać trzeba, rusztowania budować, a zapachu wcale! Ja całkiem poważnie z tymi pelargoniami! ;:170
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Głowę daję ,że jakbyś chciała ją nawet zalaminować i choinki na niej powiesić to i tak taniej by wyszło :)
także proszę mi tu nie zalewać , że 2 pelargoniami można Cię zapchać :lol:
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

W podobny sposób ja się zamierzałam zapchać.... czego dowodem są moje skrzynie. I pewnie gdybym na Fo nie weszła to by mnie zadowoliło.
Jak się skończyło? Rozkopałam piach, a skrzynie dalej puste stoją........ i już z całą pewnością mnie nie zadowolą.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Mam podobnie . Na forum się naoglądałam , roślinne chciejstwa się we mnie obudziły i co ? Nie wiem jak ugryźć , nie wiem co zrobić by to wyglądało równie ładnie jak u innych forumowiczów a do tego chcę wszystko na raz a finanse to raczej finansiki są. Rząd iglaków i kwitnący balkon odpada więc będę pełna frustracji ,bo ogrodu też mieć nie będę ;:224
Wniosek : FO to samo złooooooo :;230
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Aniu raczej FO to jest to!!
Chyba moich oddam Pati ...nie będą czekać w niepewności ;:224 Przeciez Ewcia nie ustąpi ;:306
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Danusiu pewności nie mam ale jak nie chcesz poczekać na TAKĄ partię :lol: to mówi się trudno :lol:

ps. nie samo złooooo :;230
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Aniu, będziemy miały. Może nieco później, może nieco mniej efektowny ale będzie. Bujny, kwitnący i nasz. :D
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

constancja pisze:Aniu, będziemy miały. Może nieco później, może nieco mniej efektowny ale będzie. Bujny, kwitnący i nasz. :D
no toż właśnie na FO możecie sobie poogladać, jak inni na piachach i w innych niekorzystnych warunkach tworzą cudne ogrody...to co od macochy jesteście? też dacie radę :wink: W kwestii transportu gliny na tereny piachonośne...mam potencjalnie chętnego sąsiada..tylko on ma tylko on ma tylko ciągnik, a do tego jest działa tylko na piwo Żubr (sąsiad, nie ciągnik)Ale jakby po weekendzie wyruszył, to doliczając czas potrzebny na zaopatrywanie w paliwo (sąsiada, nie ciągnika) koło września u Ani będzie.... :D
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Aniu pozwolisz, że napiszę u Ciebie do Was, leśno - piaskowe dziewuszki. ;:173 Wiem, że po spacerach w ogrodach forumków nie da się nie marzyć o pięknym ogrodzie. Oczywiście, wszystko można - jedyne co ogranicza to kwestia ceny. I bynajmniej nie chodzi mi o ceny roślin, a o cenę uzdatniania ziemi, żeby w niej coś urosło. Nie mam żadnego doświadczenia w uprawie takiego ogrodu, ale znalazłam taką stronkę, może się przyda?

Ogród w lesie

Pisząc o tych pelargoniach, oczywiście pisałam w przenośni choć nie do końca, chodziło mi o... " Planując taki ogród powinniśmy w jak najmniejszym stopniu ingerować w zastana roślinność ? skupić się na wydobyciu jej piękna."

U mnie, w przeciwieństwie do Was, to piękno to tylko jedna strona działki, w dodatku za płotem, a po bokach muszę zamaskować wątpliwe "piękno" niezliczonej ilości starych szopek i składowisk Bóg wie czego, co kolekcjonują sąsiedzi (stare okna, hałdy złomu itd.) W kwestii ziemi u mnie też nie jest zbyt ciekawie, w zasadzie w większości to glina, w tej części, którą pokazuję na fotkach, poprzedni właściciele kilka dni wozili ciężarówkami żyzną ziemię, potem jakiś czas uprawiali tam warzywa, każdego roku ziemia była gnojona i orana, miała czas się przerobić, a dzięki temu oszczędzić mi nieco kłopotu z jej wymianą. Przed domem mam samą glinę. Pod kilka krzewów, które tam rosną wykopywałam jakby donicę w tej glinie, sypałam żyzną ziemię i jakoś rosną, oczywiście przy pomocy odżywek. Cały teren przed domem to blisko 1000 m2 i mimo, że chciałabym tam piękny ogród ze ścieżkami to tego nie zrobię, bo nie wymienię całej ziemi. Co najwyżej dosadzę jeszcze kilka krzewów, a na reszcie zrobię kwietną łąkę dobierając nasiona roślin, które sobie poradzą w takim środowisku. Szkoda życia i energii na walkę z wiatrakami...

Mam nadzieję, że podana stronka Wam się przyda, podają też listę roślin, które sobie radzą w Waszych warunkach. Po co iść pod prąd, skoro można płynąć wraz z nim! Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oo jaką fajną stronkę Wam Lukrecja podpowiedziała :D

mnie by też ten las wystarczył za oknem i pelargonie w donicach.. ;:173
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aniu jaki fajny kulig ;:138 , mnie chyba się już nie uda zrobić, bo młody chory zaraz będzie, już go coś bierze. ALe mieliśmy taki kulig 2tyg temu.
Zakładasz normalne szelki czy masz jakieś zaprzęgowe?
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Lukrecjo dziękuję na pewno przeczytam choć po raz kolejny powiedziałaś mi smutną prawdę : bez wymiany ziemi wiele nie zdziałam :roll:

Marzenko szelki niestety zwykłe więc gorzej mu się biega. Zastanawiam się nad kupnem profesjonalnych ale Plaster to już 10 letni dziadziuś choć duszę ma młodą. Zastanawiam się w jakiej kondycji będzie za rok.

Kwiatuszki dla Was

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Biorę ostatniego ;:167 Śliczny bez ;:173 Kocham ten zapach !!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam środowo :wit ostatnia fotka daje zapachem,a w awatarku to chyba twoja kruszynka śliczna ;:108
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Pospacerowałam po Twoim ogrodzie, piękne miejsce, zazdroszczę położenia działki, bliskości lasu i zwierząt. U siebie staram się stworzyć dogodne warunki dla drobnicy która może zasiedlić działkę w środku wioski. Kulig fantastyczny :D , ale widzę że ten mniejszy cwaniak biegnie sobie tylko dla towarzystwa, a duży odwala robotę :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”