Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Post »

...ja jednak tego WANDO nie zrozumiem, jak to z tym Twoim ogrodem jest naprawdę.....co chwila szpaler pięknie rozrośniętych roślin...gdzie Ty to wszystko utykasz......a może już u sąsiada jesteś w połowie ogrodu...
...i tak mnie łechcesz jak nie różami to trawami......jak trawy zejdą na drugi plan ukazują swoje oblicze liliowce.....
co ja mam biedna na tej nowej ziemi sadzić i jak sadzić.... ;:223
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Liliowce kupowałam dotąd u M. Podstolca i Bilskich, byłam zadowolona, choć nie wszystkie jeszcze kwitły. Spodziewam się braku pomyłek :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne liliowce Wando! Zestawienia kolorystyczne, nawet jeśli niezamierzone, wyglądają bardzo ładnie i optymistycznie ;:173 jakoś nie widzę u siebie liliowców, choc podziwiam je u Ciebie. Mam kilka sztuk, ale to jeszcze drobizna i nie wiem czy zostaną, po sezonie ocenię czy pasują tam, gdzie je posadziłam.
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu liliowce prześliczne, ogrom kolorków :D
Zachwyca mnie ten bielutki dzwoneczek rosnący pod iglaczkiem, ślicznie rozświetla ten ciemniejszy zakątek :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Iwona 0042, bądź cierpliwa. Jeśli liliowce dopiero posadziłaś w tamtym roku, mogą jeszcze nie zakwitnąć.

Obrazek

Marysiu, u mnie jest każdy centrymetr zagospodarowany. Ogródek ma około 500m2. To nie jest tak znów mało, więc sporo się jednak mieści. Gdybym miała więcej miejsca, dosadziłabym jeszcze więcej hortensji. Akurat liliowce dużo miejsca nie zajmują.

Obrazek

Keetee, ja też się cieszę, że niektóre gatunki roślin mnie nie kręcą. Całe szczęście, bo chodziłabym struta, że ie mogę upchnąć. Na przykład zupełnie mi są obojętne iglakowe kulki na nóżkach. Albo kanny.
Sweety, jak wyjdzie, tak wyjdzie, prawda? I tak się będziesz cieszyć, że w ogóle kwitną :;230

Obrazek

kajko278, witam cię i w takim razie zapraszam do odwiedzin. Cieszę się bardzo, że mogłam cię zainspirować moimi ścieżkami.
Lora, akurat lilie od liliowców odróżniałam, ale na przyklad nie miałam pojęcia o istnieniu hortensji bukietowych. To wspaniały i piękny wynalazek i poznałam go tylko dzięki FO.
Jatro, dzięki ;:196 Nie mogę się już doczekać tych widoków na żywo :D
Lukrecjo, kłącze za 15 złotych to normalka. Ale powinno to być solidne , wielkie kłącze, a nie takie za przeproszeniem wypierdki, jakie sprzedają na all... lub w sklepach z cebulami. Napisałam ci na pw.
Monikwiaty, ja czasem też się zastanawiam, że tu u mnie aż tyle się mieści. To chyba kwestia tego, że najpierw kupuję, a potem szukam miejsca.

Obrazek

Pacynko, witaj, witaj, nowy gościu. W gąszczu tutejszych ogrodów można się naprawdę zagubić. ja jestem już tutaj trzeci rok, a jeszcze wszystkich nie odwiedziłam. Cieszę się, że do mnie trafiłaś. Co do irysów, to te z pierwszych stron mojego wątku należą właśnie do starych odmian. Natomiast nowych mam niewiele, bo nie poszerzam już swojej kolekcji. Odkąd zaczełam sadzić róże, każde miejsce wydaje mi się zbyt cenne, bym mogła tam sadzić co innego. Jeszcze tylko parę jeżówek i będzie koniec.

Obrazek

leszczyno, utykam, bo zeszłej zimy sporo rzeczy mi wymarzło, a więc i miejsce się porobiło. Miałam na przyklad rabatę ciemierników, która odeszła do niebytu. Teraz mam tam róże. Zawsze się jakaś miejscóweczka znajdzie. Poza tym rezygnuję powoli z trawnika. Ty to co innego. Ty masz całe areały do zagospodarowania. Ach, jak ci zazdroszczę...
ewamaj, dobrze wiedzieć, że u podstolca byliny są w porządku, bo sporo teraz zamówiłam. Pierwszy raz zresztą. Nawet mam już opłacone i czekam.
Robaczku, jakoś nie zauważylam u ciebie liliowców, gdy tam byłam. W sumie to pamiętam tylko róże i lawendę. Reszta to zupełne tło. Zresztą też jakoś nie widzę u ciebie liliowców, chyba nie ten klimat ogrodu. Ale może się mylę. Trzeba by to było sprawdzić.
Anabuko, witaj miły nowy gościu. Jak ja lubię widzieć nowe osoby u siebie! Wpadaj częściej, zapraszam!
AGNESS, to dzwonek karpacki. Zupełnie przypominał mi rozwar, bo wyjątkowo pięknei zakwitł w tym roku :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No to mnie podłamałaś, ja wiem, cierpliwość to powinna być cecha ogrodnika, ja jestem cierpliwa nawet bardzo ale do czasu i tak mam nadzieję na kwitnienie, dostały pod korzonki wszystko co najlepsze :tan
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Wandziu serdeczne dzięki ;:196 No ja rozumiem, że czasem rośliny mogą być drogie, ale niech za tę cenę dostaniemy coś sensownego. Zgadzam się z Tobą w 100%! Kochana, powiedz mi jeszcze, kupowałaś po kilka kłącz czy po jednym z każdego rodzaju? Zazwyczaj kupuję po kilka sztuk jednego gatunku, ale nie wiem jak to w przypadku liliowców się sprawdza najlepiej. Ciekawa jestem Twoich doświadczeń. Miłego dnia Wandziu! Dalej sypie, ale do wiosny coraz bliżej!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

iwonko, wcale ni musi tak być, że nie zakwitną. Czasem i u mnie się zdarzało, że z małego kłącza od razu wyrósł pędzik z jedym kwiatem, który oczywiście kwitł jeden dzień, jak to u liowców.. Ale na ogół trzeba jednak poczekać, aż liliowiec dobrze się zadomowi i wypuści czasem nawet kilkanaście pędów. Wtedy dopiero jest efekt.

Nelu, ja kupowałam po jednym kłączu z odmiany. Po prostu z zachłanności. Ale wiadomo, że większe nasadzenia z jednakowej odmiany wyglądają lepiej. Dysponujesz większym ogrodem, a więc sama musisz zdecydować. Ostatnio zaczynają mi się podobać liliowce jako solitery rozrzucone tu i ówdzie. Mój szpalerek troszkę mi się opatrzył.

Obrazek
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Kochana 9 część a jaka wspaniała, domowce masz cudowne, ale ogródek to już całkiem poezja... ;:138 będę z przyjemnościa do Ciebie zaglądać, Iryski przecudowne, tak z ciekawości sie podpytam ile masz odmian, bo ja oczoplonsu dostałam ? :wit
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Wandziu Twój szpalerek jest doskonały! ;:167 Właśnie mi chodziło o uzyskanie kilku solidnych kęp, za to ładnych i bujnie kwitnących (nawet jeśli będą kwitły dopiero za rok - poczekam). Te zwykłe liliowce, które mam bardzo szybko się rozrosły, część nawet wyrzuciłam, ale nie wiem czy te "rasowe" też tak szybko rosną. Chcę zamówić kilka odmian... W podesłanym miejscu można faktycznie oszaleć od gatunków! Jeszcze raz dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Wando a tam znudzil się-niech tylko zakwitną to znowu wpadniesz w zachwyt.Ja postawiłam na miniaturowe liliowce i takie zamowilam.Obwódka z nich wyglada wspaniale.Już się nie mogę doczekać efektu.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,twoje liliowce to poezja.Też na twój wzór posadziłam w rzędzie swoje. ;:168
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

chciałabym mieć szpalerek z liliowców.... są takie radosne.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDECZKO....witaj , chociaż jeden raz mogę od rana przywitać się z Wami......jestem na urlopie ale zaczynam od forum....chyba to norma, co Ty na to :?:
a swoje liliowce jak będę wykradała starej działce to też znajdą się w jednym szeregu.....podoba mi się....
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu bardzo letnia aura u Ciebie.Liliowce niesamowite, piękne i dorodne kępy.
Mam nadzieję że zima nie dokucza Wam bardzo, a kto odśnieża?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”