Ulubione storczyki Art :) cz. 3
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Art to żółte maleństwo cudne .
A cattleyki w jakich temperaturach trzymasz ? a philadelfia powinna stać w jasniejszym miejscu ? to może moja ma też za ciemno?

- Henrykbb
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joasiu,aż serce rośnie na taki pięknowiosenny widok.Prawdziwy zwiastun wiosny,nawet jaskółek Ci nie trzeba. 

- anabell
- 100p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Kontakt:
To żółte malutkie śliczne
i jak się pięknie rozrosło 

Mediocalcar Decoratum pięknie się rozrósł. Z tą ilością kwiatów niesamowicie wygląda!
Na zdjęciu poniżej, w lewym górnym rogu to Paphiopedilum? Jaka odmiana?
Na zdjęciu poniżej, w lewym górnym rogu to Paphiopedilum? Jaka odmiana?
Art pisze:
Pozdrawiam Agnieszka
Cieszę się, że spodobały się Wam wiosenne kwiatuszki Mediocalcar Decoratum
Agnieszko-Akhia, masz rację - to Paphiopedilum. Pełną nazwę i jak zakwitło znajdziesz na dole strony TUTAJ
i werandowaniu latem, co wiąże sie także z różnicami temperatur pomiędzy dniem i nocą i zapewnieniu im ruchu powietrza (u mnie stoją na balkonie, zabezpieczone
przed bezpośrednim nasłonecznieniem).
Phalaenopsis Philadelphia kwitła u mnie obficiej, gdy stała na jaśniejszym stanowisku. W innym sezonie, gdy przestawiłam w ciemniejsze miejsce,
zrzucała pąki.

Agnieszko-Akhia, masz rację - to Paphiopedilum. Pełną nazwę i jak zakwitło znajdziesz na dole strony TUTAJ

Katleje trzymam aktualnie w takich samych temperaturach jak falenopsisy. Różnica polega na zapewnieniu im jaśniejszego stanowiska (szczególnie zimą)sylvia_sirena pisze:Art to żółte maleństwo cudne .A cattleyki w jakich temperaturach trzymasz ? a philadelfia powinna stać w jasniejszym miejscu ? to może moja ma też za ciemno?
i werandowaniu latem, co wiąże sie także z różnicami temperatur pomiędzy dniem i nocą i zapewnieniu im ruchu powietrza (u mnie stoją na balkonie, zabezpieczone
przed bezpośrednim nasłonecznieniem).
Phalaenopsis Philadelphia kwitła u mnie obficiej, gdy stała na jaśniejszym stanowisku. W innym sezonie, gdy przestawiłam w ciemniejsze miejsce,
zrzucała pąki.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
Coś mi się wydaje że moja miała za ciemno choć innym te warunki nie przeszkadzają , przestawiłam ją teraz na południowy parapet bo do tej pory stała przy oknie zachodnim , zobaczymy ? A cattleyka stoi na parapecie zachodnim z cambrią i miltoną .
Art, dzięki. Ciekawa jest ta odmiana. Najczęściej chyba widuje się zdjęcia jej charakterystycznych kwiatów ale dopiero całość, razem z tymi pięknymi, wyrazistymi liśćmi naprawdę ładnie wygląda 

Pozdrawiam Agnieszka
Dziś nieco aktualności
Zakwitły obie Phal. schilleriana. Dla przypomnienia - ta z prawej kwitnie u mnie czwarty raz, z lewej po raz pierwszy.
Żadna nie straciła ani jednego pąka, podczas, gdy hybrydy zrzucały je 'garściami'. Każda rośnie w innych warunkach.
Ta starsza w ciepłej i jasnej kuchni w akwarium, druga w chłodniejszym, ale równie jasnym pokoju na parapecie.

Tę drugą (powyżej) udało mi się wyprowadzić na prostą z takiego stanu jak widać obok. Bardzo cieszę się więc z jej kwitnienia.
Ciekawostką dla mnie jest, że obie 'schilleriany' mają odmienny 'rysunek' na liściach i jak widać nieco inne kwiaty.
Pączki zaczyna otwierać również miniaturka Dtps. Obok w pełni kwitnienia hybryda Phalaenopsis, którą dostałam do ratowania
w stanie skrajnego przesuszenia.

Storczyk odwdzięczył mi się dwunastoma kwiatami na dwóch pędach i nowym liściem.

Dla porównania płatki w żyłeczki (ale jakie różne...). Zielonkawy kwiat to już inny falenopsis, który zrzucił wiele pąków zostawiając tylko 2
Jako ciekawostkę pokażę maleńkie listeczki, które wyrosły z samych korzeni, pozostałych po matecznej roślinie Phalaenidium Braquestris.
Storczyk zrzucił wszystkie liście (zaczął obumierać) po wykarmieniu dorodnego basal keiki.
Myślałam, że roślinę mateczna wyrzucę, bo wszystkie liście kolejno odpadły, a tu taka niespodzianka:

I na koniec mój nowy zakup. Nie mogłam się oprzeć tylu pączkom. Ciekawe ile rozkwitnie, a ile zżółknie
Zawsze jednak można liczyć na kolejne kwitnienie

Zakwitły obie Phal. schilleriana. Dla przypomnienia - ta z prawej kwitnie u mnie czwarty raz, z lewej po raz pierwszy.
Żadna nie straciła ani jednego pąka, podczas, gdy hybrydy zrzucały je 'garściami'. Każda rośnie w innych warunkach.
Ta starsza w ciepłej i jasnej kuchni w akwarium, druga w chłodniejszym, ale równie jasnym pokoju na parapecie.

Tę drugą (powyżej) udało mi się wyprowadzić na prostą z takiego stanu jak widać obok. Bardzo cieszę się więc z jej kwitnienia.
Ciekawostką dla mnie jest, że obie 'schilleriany' mają odmienny 'rysunek' na liściach i jak widać nieco inne kwiaty.
Pączki zaczyna otwierać również miniaturka Dtps. Obok w pełni kwitnienia hybryda Phalaenopsis, którą dostałam do ratowania
w stanie skrajnego przesuszenia.

Storczyk odwdzięczył mi się dwunastoma kwiatami na dwóch pędach i nowym liściem.

Dla porównania płatki w żyłeczki (ale jakie różne...). Zielonkawy kwiat to już inny falenopsis, który zrzucił wiele pąków zostawiając tylko 2

Jako ciekawostkę pokażę maleńkie listeczki, które wyrosły z samych korzeni, pozostałych po matecznej roślinie Phalaenidium Braquestris.
Storczyk zrzucił wszystkie liście (zaczął obumierać) po wykarmieniu dorodnego basal keiki.
Myślałam, że roślinę mateczna wyrzucę, bo wszystkie liście kolejno odpadły, a tu taka niespodzianka:

I na koniec mój nowy zakup. Nie mogłam się oprzeć tylu pączkom. Ciekawe ile rozkwitnie, a ile zżółknie

Zawsze jednak można liczyć na kolejne kwitnienie

Pozdrawiam, Joanna
- anabell
- 100p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Kontakt:
Rewelacyjne kwitnienia schilleriana
śliczne kwiatostany, gratuluję , ta ostatnia phalaenopsis ma rzeczywiście masę pąków
, cudnie będzie wyglądać jak zakwitnie wszystkimi 

- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
same cudeńka
śliczny ten nowy zakup 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
ślicznotki
Ten ostatni zakup to chyba multiflora, prawda? Mam podobną, ale nie tak dorodną ;) Phal. schilleriana prześliczna, bardzo mi się podobają takie wiszące pędy, ale czy nie boisz się, że się złamią pod ciężarem kwiatów? Tzn. ten z prawej chyba podparłabym delikatnie
Przepiękne storczyki, widać, że potrafisz o nie zadbać 

- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
Asiu świetnie Ci się udało wyprowadzić phal. schilleriana. Przepiękne kwitnienia. Tym bardziej, że nie zdecydowałaś się "poprawiać" podpórkami.
Same piękne kwitnienia u ciebie i brawa za uratowanie storczyka:).Taki widok bardzo cieszy;)
.

Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze
Kolejne moje kwitnienia, może nie jakieś nadzwyczajne, ale dla mnie wszystkie bardzo radosne.
Phal. mannii, drugie kwitnienie. Obok drugi kwiat Psychopsis Butterfly

Katlejka 'Rojo', utworzyła 2 pędy po 3 kwiaty
(ostatnio miała ich po ok.8 - 9), pewnie dlatego, że tworzyła równocześnie młody przyrost.

I w tonacji różowo -fioletowej pozostałe: Doritaenopsis otwiera kolejne pąki:

Phalaenopsis: wielokwiatowy i kwitnące keiki, które dostałam kiedyś od Sąsiadki. 2 słodkie kwiatuszki, którymi 'dzidziuś' mnie zaskoczył:

Kolejne moje kwitnienia, może nie jakieś nadzwyczajne, ale dla mnie wszystkie bardzo radosne.
Phal. mannii, drugie kwitnienie. Obok drugi kwiat Psychopsis Butterfly

Katlejka 'Rojo', utworzyła 2 pędy po 3 kwiaty

I w tonacji różowo -fioletowej pozostałe: Doritaenopsis otwiera kolejne pąki:

Phalaenopsis: wielokwiatowy i kwitnące keiki, które dostałam kiedyś od Sąsiadki. 2 słodkie kwiatuszki, którymi 'dzidziuś' mnie zaskoczył:

Pozdrawiam, Joanna
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Dzidziusie piękne i Phalaenopsis wielokwiatowy także
zdecydowanie moje najulubieńsze kolorki, takie delikatne