Jak samemu zrobić "automatyczny" system nawadniania
-
- 200p
- Od: 8 paź 2012, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak samemu zrobić "automatyczny" system nawadniania (ale gra
O nawadnianiu podsiąkowym nie myślałem ... poczytałem teraz trochę w necie na ten temat ale jak to zrobić nadal nie w
iem

Mój Sieraków - Zapraszam Piotr
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
Też mam zamiar zrobić grawitacyjne podlewanie. Dawno dałem sobie spokój z analizowaniem fachowych porad na temat podlewania kropelkowego. Najczęściej opinie były takie że bez profesjonalnego projektu, obliczeń itp to nie ma prawa działać, bo ciśnienie, bo przekroje, bo różnice ciśnień itd. Tyle tylko że mam znajomego, który swoją plantację malin, oraz duży ogród warzywny ( zarobkowy) podlewa za pomocą nast, zestawu: bardzo duży zbiornik metalowy na wodę ustawiony ok. 40cm nad poziomem gruntu, ( do niego pompowana jest woda ze starej studni), kilkudziesięciu metrów zwykłych węży ogrodowych i mnóstwa metrów specjalnych węży z odgałęzieniami do podlewania poszczególnych części ogrodu i malin., odrobiny sprytu i pomysłowości. I to działa. Po prostu na noc odkręca zawór w zbiorniku!
Ja chcę wykorzystać mniejszy zbiornik z tworzywa (1000 l ) podłączony do łapacza deszczówki i dodatkowo zasilany poprzez pompę ze starej studni. I mam nadzieję że zadziała.
Ja chcę wykorzystać mniejszy zbiornik z tworzywa (1000 l ) podłączony do łapacza deszczówki i dodatkowo zasilany poprzez pompę ze starej studni. I mam nadzieję że zadziała.
-
- 200p
Podziel się proszę szczegółami technicznymi ???
Witam
Zrobiłem parę zdjęć u znajomego o którym pisałem. Sercem układu jest duży metalowy zbiornik ( wys, ok. 160 cm, fi trochę ponad 100cm) do którego ze starej studni pompowana jest woda.

Do zbiornika podłączony jest jest dość gruby wąż ogrodowy z filtrem.

Ten wąż przepinany jest wg, potrzeb do jednej lub więcej "gałązek" nawadniających wybrany fragment ogrodu. Te "gałązki" to plastikowe czarne węże o fi 16mm , do nich podpięte są płaskie taśmy z dziurkami umieszczonymi po jednej stronie taśmy.

Taśmy po prostu leżą sobie między roślinami tam gdzie jest to potrzebne,

Montowanie takiego systemu jest b, proste, Wszystkie elementy są do kupienia w sklepie ogrodniczym: taśmy, łączniki, filtry, korki, zawory i co tam jeszcze potrzebne. Do tego potrzebna jest jeszcze odrobina sprytu by wykorzystać dostępne elementy.

Fachowcy oczywiście będą mogli nazwać fachowo to co opisałem i będzie można używać fachowej terminologii.
Zrobiłem parę zdjęć u znajomego o którym pisałem. Sercem układu jest duży metalowy zbiornik ( wys, ok. 160 cm, fi trochę ponad 100cm) do którego ze starej studni pompowana jest woda.

Do zbiornika podłączony jest jest dość gruby wąż ogrodowy z filtrem.

Ten wąż przepinany jest wg, potrzeb do jednej lub więcej "gałązek" nawadniających wybrany fragment ogrodu. Te "gałązki" to plastikowe czarne węże o fi 16mm , do nich podpięte są płaskie taśmy z dziurkami umieszczonymi po jednej stronie taśmy.

Taśmy po prostu leżą sobie między roślinami tam gdzie jest to potrzebne,

Montowanie takiego systemu jest b, proste, Wszystkie elementy są do kupienia w sklepie ogrodniczym: taśmy, łączniki, filtry, korki, zawory i co tam jeszcze potrzebne. Do tego potrzebna jest jeszcze odrobina sprytu by wykorzystać dostępne elementy.

Fachowcy oczywiście będą mogli nazwać fachowo to co opisałem i będzie można używać fachowej terminologii.
-
- 200p
rewelacja jak dla mnie to jest to czego szukałem ... dziękuje 

Wystarczy rozciągnąć najtańszy wąż ogrodowy w którym robimy dziury małym gwożdziem. Dużo taniej niż listwy (pewnie jeszcze gardeny)
Jednakże dawkowanie wody jest nierównomierne ...
Ma zastosowanie jeśli nie ponosimy kosztów wody.
Kropelkowe pozwala dawkować tam gdzie trzeba w małych ilościach
Jednakże dawkowanie wody jest nierównomierne ...
Ma zastosowanie jeśli nie ponosimy kosztów wody.
Kropelkowe pozwala dawkować tam gdzie trzeba w małych ilościach
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Re: Jak samemu zrobić "automatyczny" system nawadniania
mam podobny problem i mam zamiar zrobić tak:
dwie beczki 250 litrów po ogórkach połączone do kupy wężem u dołu beczek, do tego jedno wyjście z jednej beczki-plastikowy śrubunek z marketu, dalej elektrozawór z pralki za 15 ziko sterowany wyłącznikiem elektronicznym czasowym za 25 ziko no i dalej stary wąż ogrodowy.
Najpierw myślałem o pompie z pływakiem ale stwierdziłem że są zbyt awaryjne i jak się nie wyłączy i będzie chodzić na sucho to może dojść do pożaru.
dwie beczki 250 litrów po ogórkach połączone do kupy wężem u dołu beczek, do tego jedno wyjście z jednej beczki-plastikowy śrubunek z marketu, dalej elektrozawór z pralki za 15 ziko sterowany wyłącznikiem elektronicznym czasowym za 25 ziko no i dalej stary wąż ogrodowy.
Najpierw myślałem o pompie z pływakiem ale stwierdziłem że są zbyt awaryjne i jak się nie wyłączy i będzie chodzić na sucho to może dojść do pożaru.
Re: Jak samemu zrobić "automatyczny" system nawadniania
Jakiś czas temu rozpocząłem budowę mojego systemu podlewania. Kupiłem pompę jy1000 i podłączyłem ją w ten sposób, że pompowana woda ze starej studni może być użyta bezpośrednio do podlewania albo wlewa się do plastikowego zbiornika. Najbardziej cieszy mnie to po ponad 30 latach nieużywania studni nowa woda nachodzi dostatecznie szybko by móc podlewać ogródek codziennie. Ponieważ instalacja pompy jest jedynie częścią mojego planowanego ogrodu i pracy mam mnóstwo to podłączenie opisywanego przeze mnie wyżej systemu do podlewania kropelkowego nastąpi za jakiś czas.