Dufinko

fantastycznie podsumowałaś słowami:
Chodzi o to, że stosowanie takich past nie jest raczej w zgodzie z praktykowanymi tu zasadami na forum, bo "cały pic" nie polega na tym, żeby doczekać się kwitnienia (za wszelką cenę), ale by zapracować na własne kwitnienie
Mnie już ręce opadają gdy dla takich tematów "bijemy kolejna pianę".
Wszelkie manipulacje z rośliną powodujące wynaturzenia nie leżą w naszym zainteresowaniu.
Do tego aby brać się za temat trzeba niestety wiedzy... a nie "czuja" .
Rozmnażanie jest działem orchidologii; niemniej jednak takim eksperymentom bliżej do biologii i tematyki badawczej.
Z uprawą storczyków nie mają wiele wspólnego, no...oo poza tym, ze obiektem katowania jest storczyk.
Warunki ,prowizorka i brak wiedzy doprowadza do wypaczenia samej idei takiego rozmnażania.
Jedno pewne:gdy...ma miejsce ingerencja człowieka w takie procesy, zatraca się sens dyskusji na forum., które jest dla amatorów uprawy storczyków.
Pierwsze miejsce ma uprawa i zmagania z problemami, aby tym kwiatom zapewnić normalną wegetację w warunkach domowych. Wystarczająco jest z tym problemów.
Polecam wcześniejsze dyskusje..
oraz zapoznanie się z istniejącymi opracowaniami o rozmnażaniu.
Nie wiem

jak można bez doświadczenia napisać opinię

i CO

upoważnia do takich mało wysublimowanych sądów pod naszym adresem
Malinowa pisze:Nie demonizujcie, oszczędnie zastosowana na pewno nie zaszkodzi roślinie. Niektórzy bardzo sobie chwalą rezultaty. Też się zastanawiałam, czy nie kupić tej "na keiki", bo zależy mi na rozmnożeniu kilku.
Nikt nie demonizuje,zapewniam.
A to , co jest istotą eksperymentów także i po prawdzie, bardziej należy do innej dziedziny .
"Samo przez się " nie musimy akceptować eksperymentów i przeżywać
kolejny raz zbiorowej porażki.
To wyłącznie sprawa osobistego podejścia do tematu.. jak ziemia dla storczyków ,chowanie w szafie, farbowane storczyki .Na dobra sprawę, można nawet eksperymentować z posadzeniem w podłoże storczyka "
zielonym do góry nogami".
Nie ma więc powodu do propagowania szkodliwych "technik" w sekcji Orchidarium.
Jednoznacznie określiłam...że to są tematy o których warto wiedzieć ,natomiast nie ma miejsca na ich rozszerzanie czy propagowanie w sekcji.
Dyskusje ta i podobne zostaną połączone .
Pozostaną wyłącznie informacjami , zamknięte dla dalszych rozmów.
JOVANKA