Kiedy siać pomidory??
Re: Kiedy siać pomidory??
kasia 82 czy twoja szklarnia jest ogrzewana? ja w swojej mogę sadzić dopiero po "zimnej Zośce", bo jak posadziłam raz wcześniej to zmarzły.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zauważyłam, że nieogrzewany tunel czy szklarnia dają zabezpieczenie przed mrozem do jakiś -4 st.C. Raz tak mi zdarzyło, że miałam wsadzone papryki przed 15 maja, przyszedł przymrozek z -7st. i papryczki, te bliżej ścianek, miały powarzone listki. Potem doszły do siebie, ale to trwało. Natomiast stojącym na środku w skrzynkach pomidorom nic nie było. Gdyby chcieć wcześniej wsadzać pomidory czy paprykę, to trzeba by dawać dodatkowe ocieplenie z folii z zewnątrz, albo wewnątrz przykryć włókniną
.

Ja w szklarni podczas przymrozków zapalam wkłady od zniczy i otulam pomidorki włókniną, dotychczas to świetnie zdawało egzamin. Sadzę około 20 kwietnia, zależy od pogody. Zdarzył mi się mróz i śnieg 3 maja i wszystko przeżyło.
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja tak z innej beczki. Czy wy siejecie pomidory do paletek?? Później je pikujecie. widzę zdjęcia wyżej, ale czy kubki jednorazowe wystarczą do pomidorków??
Karol
- jode22
Prazyn, pokop po wątkach
. Co parę stron piszemy kiedy i jak siać. To robi się nudne
. To Forum to kopalnia wiedzy, a w kopalni jak wiadomo trzeba kopać, żeby coś uzyskać

- jode22
Zobacz wątek "Czywysiewacie już nasiona warzyw. cz.5" -str.20
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mały nieraz dużo może. Bo gna go głód wiedzy... 

- Prazyn
- 200p
A ja już posiałem pomidora odmiany Balkoni Red, to jest właśnie taki doniczkowy pomidor. Miał go ktoś kiedyś??
Karol
Odpowiedź, wbrew pozorom, nie jest taka prosta. Można z pikowaniem , można i bez. Ale to nie jest zależne od grymasu ogrodnika.Prazyn pisze: Czy wy siejecie pomidory do paletek?? Później je pikujecie.
Pikowanie ma za zadanie ograniczenie wzrostu części nadziemnej a rozbudowanie systemu korzeniowego. Jeżeli warunki cieplno- świetlne sprzyjają wybiegnięciu rozsady, wtedy powinniśmy siewki pikować. Co do pojemników ,to na żadnym etapie produkcji rozsady ,rośliny nie powinny się w nich dusić. Większy i mocniejszy system korzeniowy to wcześniejszy i większy plon.
Jeśli nie ma konieczności pikowania nasiona można siać pojedynczo do doniczek. Ale jeśli są wysiane za wcześnie lub mają niedobór światła muszą być pikowane.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Prazyn mam wrażenie ,że swoimi wpisami nas podpuszczasz (chcesz zdenerwować)
Czytaj wątki
Czytaj wątki

- Prazyn
- 200p
Nie chce was zdenerwować
Po prostu pytam? Jak ktoś jest urażony moimi postami to niech powie a zarazem od razu przepraszam
Mam pytanko, bo znalazłem wątek o użyciu skoszonej trawy do ściółkowania pod drzewa, a czy można użyć taką trawę pod pomidorki?? Co o tym myślicie, robił tak ktoś?

Mam pytanko, bo znalazłem wątek o użyciu skoszonej trawy do ściółkowania pod drzewa, a czy można użyć taką trawę pod pomidorki?? Co o tym myślicie, robił tak ktoś?
Karol
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Ja zamierzam ściółkować pomidory między innymi trawą. Jesienią będę wiedziała, jak to się sprawdza.
- jode22
Z tego co czytałam, to wynika że ściółkowanie jest dobre
, ale:
- trawa nie może być z nasionami oraz z chwastami z nasionami
- nie można dawać jednorazowo więcej niż 2-3 cm. bo jak będzie gruba warstwa to może pleśnieć

- trawa nie może być z nasionami oraz z chwastami z nasionami
- nie można dawać jednorazowo więcej niż 2-3 cm. bo jak będzie gruba warstwa to może pleśnieć