
Na pierwszy ogień podam nowy przepis na makowiec orzechowy...pierwszy raz upiekłam go na święta. Bardzo mi posmakował.
MAKOWIEC ORZECHOWY
Ciasto:
2 szkl mąki
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany
Masa makowa:
7 jajek
50 dag maku
7 jabłek
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
olejek migdałowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek kaszy manny
Masa orzechowa:
kostka margaryny (lub masła)
mleko
1 szkl cukru pudru
1 szkl zmielonych orzechów włoskich
Polewa:
1/2 masła
1/2 szkl cukru
3 łyżki kakao
WYKONANIE
1.Ciasto:
margarynę siekamy z mąką, dodać kolejno: proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Schładzamy godzinę. Rozwałkowujemy. Wkładamy do formy 26x 34cm.
2.Masa makowa:
mak gotujemy, studzimy i mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po żółtku.
Przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia i kaszę. Mieszamy.
Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Studzimy.
UWAGA...przepis troszkę zmieniłam, zamiast margaryny dodałam masło naturalne. Zmielony mak,masło, cukier przegotowałam w garnku dodając po żółtku a dalej wszystko robiłam jak w przepisie.
3. Masa orzechowa:
orzechy zalewamy taka ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka...nadmiar mleka odlać.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimną papkę orzechową. Utartą masę rozsmarować na masie makowej. Schłodzić.
4. Polewa
masło roztopić, dodać cukier, kakao, 3 łyżki wody.
Mieszać i zagotować. Gotować dwie trzy min. Przestudzić i polać ciasto.
jeszcze jeden przepis...dzisiaj robiłam na kolację

KOTLETY Z KALAFIORA
1/2kg kalafiora ugotowanego
10 dag posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
ok. 2 szkl bułki tartej
olej do smażenia
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
1.Kalafior ugotować i rozgnieść widelcem, dodać surowe jaja, posiekane orzechy włoskie oraz tyle bułki tartej by powstała gęsta masa.
Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku, solą pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
2. Z powstałej masy uformować mokrymi rękoma(aby masa nie kleiła się do rąk)średniej wielkości kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Wychodzi 8 kotlecików.
