Majka 411 - róże 2012 cz.4 (wspomnienia)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2012 cz.4 (wspomnienia)

Post »

Maju, na razie nie potrafię się opanować w zakupach róż ... Jedynie dość wysoka cena za sadzonkę jest w stanie mnie zniechęcić do zakupu, ale wówczas zapisuję nazwę i ... wypatruję, gdzie sprzedają ją taniej :wink: . Obecnie ze mną jest już tak, że najpierw zamawiam i kupuję to, co bardzo chcę mieć, a dopiero potem szukam dla zachcianek miejsca ... :oops: . Na przykład teraz mam chyba 10 róż zadołowanych, gdyż zabrakło mi pomysłu na miejscówki dla nich ... Ale przecież zawsze można zrobić nową rabatkę ... :uszy .
Poza tym nie ma co czekać. Róża dopiero po kilku latach pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Więc, właśnie staram się ... nie czekać ;:306 .
Niestety ... jestem głęboko uzależniona ... od róż ... :;230 .

No patrz, że nie skumałam, że to Leoś :roll: . Cuuudny! Ja swoim nacieszyłam się zaledwie kilka miesięcy, tuż przed ubiegłoroczną, paskudną zimą :evil: . Niestety, mam tak, że uprzedzam się do odmian, które u mnie giną. Chociaż kto wie, może i skuszę się ponownie na Leonarda ... Toż to klasyka ... ;:224 !

Myślałam o wątku, ale nie mam fotek z ubiegłego sezonu. Sama nie mogę w to uwierzyć ... ;:14 . Ot, wystarczy brak czasu i zarobienie w pracy i zniechęcenie murowane. Nawet do pasji ...
Może z wiosną coś zadziałam w kierunku założenia wątku. Będzie przynajmniej co focić ;:108 !
A na moich rabatach nic szczególnego nie ma ... czego nie byłoby na rabatkach innych osób z forum, zarażonych różyczką ... ;:306 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko, skąd Ty bierzesz tyle zdjęć???? I do tego co jedno to ładniejsze, i co róża to piękniejsza ;:180
A tak jeszcze wracając do tematu przetaczników :;230 , w jakiej odległości od róż je sadzisz?
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Jeszcze mam jedno pytanie Maju: czy w przypadku podwójnych krzaczków tej samej odmiany sadzisz 2 do jednego dołka, czy pojedynczo w niewielkiej odległości, no i jakie odmiany masz tak posadzone?
Twoja Heidi Klum promienieje na rabacie. Ja zamówiłam w podobnej tonacji kolorystycznej Claire Marshall Harknessa (4 szt.). Strasznie jestem jej ciekawa, tym bardziej, że ma pięknie i mocno pachnieć ;:65 .
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Maju :shock: czy mam rozumieć , że zlikwidowałaś tę doskonałą kolistą rabatę z różami ?
Czy tylko zmieniłaś nasadzenia ?
:wit
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maju, chyba wypowiem się nie tylko w moim imieniu prosząc o podpisywanie różyczek ;:196 .
Szczególnie chciałabym zapytać o te:
majka411 pisze:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć :wit

AnaAn, już zdradzam ;:65 to Chandos Beauty , zdjęcie wyżej również ona.
Sadzę po dwa krzaczki do jednego dołka, ale ten dołek jest dużo szerszy. Przy sadzeniu oba krzaczki są blisko siebie, ale pozostawiam miedzy nimi taką odległość, że przy ubijaniu ziemi wchodzi mi tam swobodnie noga. Tak sadzę te, które wiem, że rosną strzeliście i nie urosną mi szeroko np. Heidi Klum czy Chandos Beauty, Queen of Sweden i właśnie Claire Marshall również tak jesienią posadziłam.
Na rabacie często sadzę roże tej samej odmiany blisko siebie ale w oddzielnych dołkach. Tak mam posadzone Chippendale czy A Shropshire Lad. Pewnie i inne, ale nic mi do głowy na ta chwilę nie przychodzi. ;:162

Ewciu-majowa, ? ;:196 i u mnie zimno , a na działeczce jeszcze bardziej brrrr, pocieszam się tylko że róże mają grubą kołderkę śniegu.

Moni-Rozetka, ?. :;230 widzę, że u Ciebie nic nowego ?. :;230 Nie martw się mam podobnie.
Roże, które mi się bardzo podobają siedzą u mnie w poczekalni, to jest wydzielony katalog róż na wszystkie moje chciejstwa. Jakoś pęd na wiosenne zakupy jeszcze potrafię sobie ograniczyć. Mnie bardziej bierze jak zobaczę w realu kwitnącą różyczkę. Mam już trzy doniczki pięknie kwitnących różyczek , to taka namiastka ogrodu i aby do wiosny. :uszy
Leosia koniecznie kup, trafisz na dobrą sadzonkę, to będzie z niego zdrowy i dorodny krzaczorek.
Wąteczek koniecznie, a wiesz myślałam o Tobie gdzie się nam zapodziałaś. Dobrze, że już jesteś? ;:168
Jakoś milej się robi jak wracają na forum pasjonaci różyczek i nie prawdą jest, że masz takie same róże jak inni na forum.
Każda z nas ma inne, tylko odmiany te sam, czasami. ;:173

Asiu-dafodil, mam ich dużo, tylko nie wszystkie daje się oglądać. :;230
Robiłam je z myślą o Was na te zimowe czasy. ;:168
Przetaczniki i inne bylinki wsadzam pomiędzy już posadzone róże. U mnie ta odległość od róż to około 20 ? 30 cm. One się bardzo rozrastają i mają mocne korzenie. ;:108

Maju czy mam rozumieć , że zlikwidowałaś tę doskonałą kolistą rabatę z różami ?
Czy tylko zmieniłaś nasadzenia ?

Krysiu, główna rabata różana jest, na niej zmiany polegały na tym, że pergole tam posadowione zostały zdemontowane i przeniesione w innym składzie na nową rabatkę różaną, która powstała równolegle za obecną. Ta nowa ma krzałat mniejszego rogalika.
Już od sierpnia zaczęłam szykować rośliny do przenoszenia. Uporałam się z tym wszystkim do końca sezonu. Dzięki tej zmianie uzyskałam kilka zamierzonych efektów, ale o tym dopiero jak rabaty się zazielenią, bo trudno jest opisać co tam porobiłam?.. :D potrzeba to pokazać na zdjęciach.

Edytko, nie ma sprawy? :D na pierwszym zdjęciu Leonardo da Vinci w dalszej perspektywie po lewej stronie Garden of roses. Na drugim zdjęciu Pastellka ? paskuda, która w ostatnim sezonie zebrała się co nieco do rośnięcia. ;:108

Dalszy ciąg czerwcowych wspomnień :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jakoś łatwiej znieść dzisiejszy mróz, gdy się patrzy na Twoje zdjęcia :D Zakupy różane, te większe, planuję dopiero na jesień. Teraz tylko Trier i może coś we Floribundzie (chodzi za mną Jacqueline du Pre), reszta potem. Za to rzuciłam się w wir zakupów bylin i cebul :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Majeczko cóż mogę powiedzieć..... no bajka..... jak zawsze bajka ;:180 Masz niesamowity talent do uprawy róż...... naprawdę rzadko się widzi takie zdrowe, dorodne, piękne krzaki i wspaniale je komponujesz z innymi roślinami..... clematisy też dodają niesamowitego uroku różanym rabatom...... zawsze oglądam Twoje fotki z prawdziwym zachwytem..... i nutką zazdrości :oops: ;:196
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Majeczko, jaki cudny ten różany krąg ;:167 .
Pastelkę wszyscy chwalą i dlatego umieściłam ją na liście zakupowej, ale dopiero u Ciebie naprawdę mnie zachwyciła ;:167 .
Ile sztuk Leosia jest widoczne na tym zdjęciu?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ja zaplanowałam posadzić podwójnie Gartentraume. Chciałabym mieć szeroki krzaczor, a nie 50-centymetrowy. ;:185
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, ja też sobie pobuszowałam po cebulkach i bylinkach. ;:65
Masz może doświadczenie z kaliami ogrodowymi ?
Co do różyczek? :) wiosną tylko te, których zdobyć trudno no?. :) i cudeńka, które poprawiają humorek .. :;230

Aga, dziękuję za tyle komplementów ? ;:108 moja rabatka, to cała ja hihihi?hi lekko zwariowana i dynamiczna.
Nie zazdrość mi, wszystko to można mieć u siebie i to jeszcze w dużo lepszym wydaniu. ;:333
Ja czekam na finał zmian na Twoich rabatkach. ;:224

Edytko, jak masz dobrą sadzonkę, będziesz z Pastellki zadowolona, sama się przekonasz jaka to wdzięczna różyczka. Uwaga, ta akurat rośnie bardzo szeroko. ;:173
Tam rośnie tylko jeden krzaczek Leosia. Mam drugi ale on jest posadzony na drugim końcu rabaty.

Ania-An ja akurat posadziłam Gartentraume w dwóch różnych zakątkach rabaty. Mam bardzo określone miejsce na krzaczki. Oj jak trudno mi czasami podejmować decyzję która?. i gdzie... 8-)

:D :D :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196 :D :D :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Niestety, kalii w ogóle nigdy nie hodowałam i jakoś nie tęsknię. Staram się unikać roślin wymagających wykopywania. Pewnie dlatego zamierzam sadzić dalie ;:223
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

"....Co do różyczek? wiosną tylko te, których zdobyć trudno no?. i cudeńka, które poprawiają humorek ....."
Maju, różany zdobywco a cóżeś sobie wypatrzyła ;:154 ciekawego?

Ja miałam z kalią jedną i krótką przyjemność. Od znajomej która je lubi bardzo dostałam cebulkę z wcześniejszym zaznaczeniem jaka to jest.
Posadziłam ambitnie no i po jakims czasie zobaczyłam okrągłe jase plamy na listkach. Przeczytałam, że to choroba i należy usunąć. Zrobiłam co należało. Mówię znajomej co mnie spotkało a ona mi na to że dała mi taką śliczną z nakrapianymi listkami i zapomniała mi powiedzieć, że dostaję o innej nazwie ;:224 . To ja już więcej nie chciałam :;230
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

[quote="majka411"]Cześć :wit

AnaAn, już zdradzam ;:65 to Chandos Beauty , zdjęcie wyżej również ona.
Sadzę po dwa krzaczki do jednego dołka, ale ten dołek jest dużo szerszy. Przy sadzeniu oba krzaczki są blisko siebie, ale pozostawiam miedzy nimi taką odległość, że przy ubijaniu ziemi wchodzi mi tam swobodnie noga. Tak sadzę te, które wiem, że rosną strzeliście i nie urosną mi szeroko np. Heidi Klum czy Chandos Beauty, Queen of Sweden i właśnie Claire Marshall również tak jesienią posadziłam.
Na rabacie często sadzę roże tej samej odmiany blisko siebie ale w oddzielnych dołkach. Tak mam posadzone Chippendale czy A Shropshire Lad. Pewnie i inne, ale nic mi do głowy na ta chwilę nie przychodzi. ;:162

Opacznosc czuwa,zebym bzdur nie pisala,u Ciebie to dzisaj 3-cie podejscie,juz chcialam wyslac,a internet uciekal.
Parami sadzenie to opcja dla niecierpliwych,zeby efekt byl szybciej?Taki eksperyment chce zrobic z patio/miniaturami.
Juz uslyszalas chyba wszystkie mozliwe komplementy,ale i ja cos dodam:Twoje roze wygladaja jak by byly wypolerowane,a trwanik dopiero co pomalowany.
Chyba Ci troche smutno,ze nie masz swoich pannien codziennie.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia dobra jesteś , ale dzięki to i ja ich nie chcę ;:185

Ilonka, w mojej poczekalni tłok? :;230 miałam podać jakie mi chodzą po głowie, ale pomyślałam,
że może lepiej zrobić niespodziankę. ?.. :;230 Jedna wstawię, za tą już chodzę 2 lata i nie trafiłam
http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=58014
Ja kalii też już nie chcę. Wyleczyłam się ;:306

:wit Cześć Alexia, napisałam do Ciebie na pw. Jak nie doszło, to daj mi znać na forum.

Zrobiłaś mi miła niespodziankę, cieszę się bardzo :tan
Sadzę po dwa krzaczki, albo dwie odmiany blisko siebie, żeby uzyskać większy efekt kolorystyczny.
Hihihi?hi :D nie koniecznie jest to dla niecierpliwych, raczej dla wymagających. ;:173
Na Twoim miejscu też bym tak zrobiła, przecież róże na patio to miniaturki. Zanim ona urośnie, to z lupa ja trzeba oglądać.
Twoje roze wygladaja jak by byly wypolerowane,a trwanik dopiero co pomalowany.

Hihihi..hi :lol: , uśmiałam się, ten efekt to za sprawą położenia słońca podczas robienia zdjęć.
Trawniczek poza trawą ma wsianej dużo mini kończynki i dzięki temu wygląda zawsze świeżo.

Chyba Ci troche smutno,ze nie masz swoich pannien codziennie.

Trafiłaś w sedno sprawy, bardzo mi smutno, że nie mogę widzieć ich co dziennie.
Przyjdzie taki czas, że jak wyjadę wiosną na wieś, to nie wrócę do miasta wcześniej jak w listopadzie. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”