Mój ogród na fotografii cz. II
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Mój ogród na fotografii cz. II
Piękne zdjęcia pełnoekranowe . A wiecie że jeżówki są bylinami krótkowiecznymi ? Więc nasionka trzeba zbierać i siać bo za trzy lata trzeba będzie znowu kupować sadzonki 

- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Bogusiu, jakie piękne miejsca ukwiecone posiadasz, nie wspomne o jakości zdjęć. Super. Az mi się humor poprawił. Do jutra 

- becia123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bogusiu wiesz w to miejsce kupiliśmy mebelki do łazienki też się cieszyłam
Cały komplecik dwa słupki wysokie umywalka z szafką , słupek niski ,lustro podświetlane .Czegosz mogę chcieć więcej. Zostało nam jeszcze kupić płytki , ale na razie funduszy brak
Bogusiu na czwartym zdjęciu takie śliczne pełne to stokrotki cudne ?
Wszystkie zdjęcia piękne ale te stokrotki ; a te maki
:167

Bogusiu na czwartym zdjęciu takie śliczne pełne to stokrotki cudne ?

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
No tak piękna wiosna u Ciebie
a jakie maczki cudne i stokrotki 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu, bardzo dziękuję za chęci ale wierzb płaczących mam chyba 8 ale 2 są takie 3-4metrowe a reszta to na razie drób, więc już mi wystarczy
Zdjęcia wstawiłaś przepiękne, nawet nie wiem które najlepsze, wszystkie robią niesamowite wrażenie. Ja też zbieram kamienie
Jeśli mówisz, że wierzby po ścięciu tak rosną to chyba swoje zetnę bo jakoś stanęły w 2011 i jedna to ani rusz, a druga jakoś tak nieśmiało rośnie, jakby się wahała

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Aniu / sweety
...bardzo mi miło,że odwiedziłaś mnie...a jeszcze bardziej,że moja makowa łączka znalazła takie chlubne miejsce.
Z roku na rok ta łączka ubożała ....teraz można spotkać pojedyncze kwiatki...
Elu ! witam serdecznie w nowym, coraz bliższym wiosny tygodniu.
Zdjęcia pełnoekranowe- to zasługa fotosika ,że dał nam taką opcję....
Nie wiem jak to jest z jeżówką...ale mam taką już wiekową - od 2005 roku ..i jak dotąd ma się dobrze.
Myslę,że to jest tak samo jak z jednorocznymi kwiatkami np. nagietkami, gożdzikami brodatymi czy szałwią powabną....z powodzeniem znoszą niejedną zimę,rozsiewaja się same,są bezproblemowe i zdobią ogród przez kilka sezonów.
Mirko!...miło mi,że jesteś. Fotograf ze mnie mierny...a,że fotki "cieszą oko' ...to zasługa kwiatków
Beatko..super...będziesz miała nowy wystrój łazienki. Robocizna "daje po kieszeni'.
Ja miałam to szczęście,że mój M zawsze miał i talent...i smykałkę do prac remontowo - budowlanych. Zaszczepil
tego bakcyla jednemu z synów, który na tym polu też realizuje swoje pomysły. I jeden i drugi zupełnie inne wykonują zawody. Ja z synową cieszymy się, bo nasi Panowie realizują nasze "zachciewanki"
Stokrotki i bratki uwielbiam... Co roku tworzyłam z nich kolorowe "plamy " w ogrodzie...a że sporo ich potrzebowałam....postanowiłam dwa lata temu wysiać w tunelu foliowym ...a następnie przesadziłam do gruntu. Teraz wysiewają się same...choć nie są juz tak dorodne. W tym roku zamierzam powtórkę, bo są urocze......
Ula!...miło mi, że jesteś i.....że stokrotki zrobiły na Tobie takie wrażenie...
Michale...witaj w poniedziałkowy poranek...My jesteśmy zmuszeni do ścinania wierzb nad stawem ponieważ nad nimi przebiegają linie energetyczne.../ nasze utrapienie/.Ja ze swoimi sadzonkami krążyłam po ogrodzie kilka razy szukając odpowiedniego miejsca....teraz mają już zdecydowanie odpowiedni grunt , bo rosną jak szalone.
Elu...witaj...takie kolorowe fotki napawają optymizmem ... zdecydowanie poprawiają humor...z ich widokiem łatwiej znosi się obecnośc zimy...
Marysiu/ amba/...miło mi Ciebie gościć w poniedziałkowy poranek. Za oknem znowu prószy....
Nie wiem jak rzeczywiście jest z tymi nornicami ...gdzieś słyszałam
,że niby zapach aksamitek odstrasza nornice. Sądząc po stanie skarp nad stawem ....jest ich sporo ...mnóstwo korytarzy...natomiast nie spotykam w ogrodzie....a przecież to tylko około 10 metrów.Pomidory w tunelu foliowym sadzimy od 30 lat ...w tym samym miejscu....co roku mamy piękne, dorodne przy zastosowaniu tylko kompostu, wapnowania i dużo,dużo wody....
...bardzo mi miło,że odwiedziłaś mnie...a jeszcze bardziej,że moja makowa łączka znalazła takie chlubne miejsce.
Z roku na rok ta łączka ubożała ....teraz można spotkać pojedyncze kwiatki...

Elu ! witam serdecznie w nowym, coraz bliższym wiosny tygodniu.
Zdjęcia pełnoekranowe- to zasługa fotosika ,że dał nam taką opcję....
Nie wiem jak to jest z jeżówką...ale mam taką już wiekową - od 2005 roku ..i jak dotąd ma się dobrze.
Myslę,że to jest tak samo jak z jednorocznymi kwiatkami np. nagietkami, gożdzikami brodatymi czy szałwią powabną....z powodzeniem znoszą niejedną zimę,rozsiewaja się same,są bezproblemowe i zdobią ogród przez kilka sezonów.

Mirko!...miło mi,że jesteś. Fotograf ze mnie mierny...a,że fotki "cieszą oko' ...to zasługa kwiatków

Beatko..super...będziesz miała nowy wystrój łazienki. Robocizna "daje po kieszeni'.
Ja miałam to szczęście,że mój M zawsze miał i talent...i smykałkę do prac remontowo - budowlanych. Zaszczepil
tego bakcyla jednemu z synów, który na tym polu też realizuje swoje pomysły. I jeden i drugi zupełnie inne wykonują zawody. Ja z synową cieszymy się, bo nasi Panowie realizują nasze "zachciewanki"

Stokrotki i bratki uwielbiam... Co roku tworzyłam z nich kolorowe "plamy " w ogrodzie...a że sporo ich potrzebowałam....postanowiłam dwa lata temu wysiać w tunelu foliowym ...a następnie przesadziłam do gruntu. Teraz wysiewają się same...choć nie są juz tak dorodne. W tym roku zamierzam powtórkę, bo są urocze......

Ula!...miło mi, że jesteś i.....że stokrotki zrobiły na Tobie takie wrażenie...

Michale...witaj w poniedziałkowy poranek...My jesteśmy zmuszeni do ścinania wierzb nad stawem ponieważ nad nimi przebiegają linie energetyczne.../ nasze utrapienie/.Ja ze swoimi sadzonkami krążyłam po ogrodzie kilka razy szukając odpowiedniego miejsca....teraz mają już zdecydowanie odpowiedni grunt , bo rosną jak szalone.

Elu...witaj...takie kolorowe fotki napawają optymizmem ... zdecydowanie poprawiają humor...z ich widokiem łatwiej znosi się obecnośc zimy...

Marysiu/ amba/...miło mi Ciebie gościć w poniedziałkowy poranek. Za oknem znowu prószy....

Nie wiem jak rzeczywiście jest z tymi nornicami ...gdzieś słyszałam

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Bogusiu - jakie piękne fotki powstawiałaś... Najbardziej podoba mi się zdjęcie stawu z liliami i odbiciem choinek oraz maki i stokrotki - śliczności
Napisałaś "Mimo,że aksamitki mają nieciekawy zapach..sieję je co roku , bo podobają mi się i prawdopodobnie
...odstraszają nornice."
Bardzo mnie to ucieszyło, bo w ubiegłym roku miałam je posiane wzdłuż wjazdu na działkę. Wiosną jakieś potwory pożarły mi 75% tulipanów z tej rabatki - to może zapach aksamitek je przegonił?? Chociaż niepokoi mnie to, że jesienią widziałam pozbierane z rabatki nasionka aksamitek zgromadzone przy wykopanych norkach. Wyglądało to tak, że sobie robią z nich zapasy na zimę
O nicieniach wiem od dawna. Na poprzedniej działce sadziłam aksamitki pomiędzy krzaczkami pomidorów w tunelu foliowym - właśnie w tym celu, aby zwabiały do siebie nicienie żyjące w glebie.

Napisałaś "Mimo,że aksamitki mają nieciekawy zapach..sieję je co roku , bo podobają mi się i prawdopodobnie

Bardzo mnie to ucieszyło, bo w ubiegłym roku miałam je posiane wzdłuż wjazdu na działkę. Wiosną jakieś potwory pożarły mi 75% tulipanów z tej rabatki - to może zapach aksamitek je przegonił?? Chociaż niepokoi mnie to, że jesienią widziałam pozbierane z rabatki nasionka aksamitek zgromadzone przy wykopanych norkach. Wyglądało to tak, że sobie robią z nich zapasy na zimę

O nicieniach wiem od dawna. Na poprzedniej działce sadziłam aksamitki pomiędzy krzaczkami pomidorów w tunelu foliowym - właśnie w tym celu, aby zwabiały do siebie nicienie żyjące w glebie.
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Wspomnienia lata piękne, ciepłe i kolorowe, fajnie mieć tyle przestrzeni i móc realizować każdy pomysł i zachciankę ogrodową.

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
No dobrze że do wiosny niby nie mało,ale my tu mamy ostrą zimę i mrozik koło -10 i śniegu też nam dowożą 

Pozdrawiam, Ela
-
- 500p
- Od: 31 sie 2012, o 14:07
Bogusiu ja chce już wiosnę
z takimi widokami jak u Ciebie.Byłam w ogrodniczym i kupiłam kilka nasion,nie mogłam się oprzeć,słabą mam wolę.
Pozdrawiam

Ogród Majkihttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 47&start=0
Moje hafty i moje ptaki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 21&start=0
Parapety Majki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje hafty i moje ptaki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 21&start=0
Parapety Majki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Jak ja Ci zazdroszczę ale tak pozytywnie tej wody. 

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Bogusiu - maki śliczne ale ..... dobrze, że wyginęły i już nie rosną
dołączam cytat z sierpnia ub.r. - nawet za dwa maki stanęli przed sądem
"Sąd w Grodzisku Wielkopolskim ukarał naganą sześć osób, u których na działkach policja znalazła niskomorfinowe maki. Działkowcy twierdzili, że to samosiejki.
Jak poinformowała rzeczniczka Sądu Okręgowego w Poznaniu Joanna Ciesielska-Borowiec, przed sądem stanęło osiem osób: sześć uznano za winne popełnienia wykroczenia, dwie uniewinniono.
- Zarzut był taki, że osoby te wbrew przepisom ustawy, bez posiadanego zezwolenia uprawiały mak niskomorfinowy na powierzchni od 0,01 mkw do 1 mkw - powiedziała rzecznik.
Jedna z ukaranych, prezes Rodzinnego Ogrodu Działkowego w Rakoniewicach Teresa Franecka powiedziała, że działkowcy nie będą odwoływać się od decyzji sądu. - Zostawimy tę sprawę tak, jak jest. Finansowej kary jako takiej nie ponosimy, naganę z pokorą przyjmę. U mnie znaleziono dwa pokaźne krzaczki maku - powiedziała.
Sprawa trafiła do sądu po kontroli policji przeprowadzonej po zawiadomieniu o podejrzanych uprawach. Jak powiedział rzecznik prasowy wielkopolskiej policji Andrzej Borowiak, w tego typu sprawach nie ma znaczenia, ile roślin znajduje się na działce."
edytuję - 0,01m2 to jest .... 10x10cm
no fakt - dwa maki tam się zmieszczą!
dołączam cytat z sierpnia ub.r. - nawet za dwa maki stanęli przed sądem
"Sąd w Grodzisku Wielkopolskim ukarał naganą sześć osób, u których na działkach policja znalazła niskomorfinowe maki. Działkowcy twierdzili, że to samosiejki.
Jak poinformowała rzeczniczka Sądu Okręgowego w Poznaniu Joanna Ciesielska-Borowiec, przed sądem stanęło osiem osób: sześć uznano za winne popełnienia wykroczenia, dwie uniewinniono.
- Zarzut był taki, że osoby te wbrew przepisom ustawy, bez posiadanego zezwolenia uprawiały mak niskomorfinowy na powierzchni od 0,01 mkw do 1 mkw - powiedziała rzecznik.
Jedna z ukaranych, prezes Rodzinnego Ogrodu Działkowego w Rakoniewicach Teresa Franecka powiedziała, że działkowcy nie będą odwoływać się od decyzji sądu. - Zostawimy tę sprawę tak, jak jest. Finansowej kary jako takiej nie ponosimy, naganę z pokorą przyjmę. U mnie znaleziono dwa pokaźne krzaczki maku - powiedziała.
Sprawa trafiła do sądu po kontroli policji przeprowadzonej po zawiadomieniu o podejrzanych uprawach. Jak powiedział rzecznik prasowy wielkopolskiej policji Andrzej Borowiak, w tego typu sprawach nie ma znaczenia, ile roślin znajduje się na działce."
edytuję - 0,01m2 to jest .... 10x10cm

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 23:59
Witaj Bogusiu, ale cuda pokazałaś i obiekty fotografii zachwycające i wykonanie ich . Można patrzeć i patrzeć a i tak ciągle mało i trudno nasycić oczy 

- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Bogusiu , ale urokliwe te fotki.
Już by się chciało popatrzeć na żywo. Widzę , że hodowla maków.
Jak tam pogoda u Ciebie ? U mnie dziś nie wiadomo co to było , padał zamarznięty deszcz, wszystko było tym zalane i zamarznięte.