Kompozycja z niedużym drzewkiem

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Kompozycja z niedużym drzewkiem

Post »

Pomyślałam sobie, że w tym temacie można by się dzielic pomysłami na kompozycje z krzewów i bylin z drzewkami.

Zacznę od mojego pomysłu i bardzo proszę o podpowiedzi, jakie drzewko by się nadawało. Może tez ktoś znajdzie błąd w rozumowaniu, np. może jakas roślina sie z inną "gryzie" itp.

Chciałabym wpisac w okrąg następujące roślinki: po lewej maleńki kulisty świerk - niestety nie wiem, jaka to odmiana, bo dostałam w prezencie. Wygląda tak:

[IMG=http://img11.imageshack.us/img11/6091/1008433h.jpg][/IMG]

Bardziej w głębi rosłaby itea "Little Henry", po prawej zaś róża okrywowa The Fairy lub inna różowa. Z przodu jest obiela. Drzewko widziałabym mniej więcej w środku tego okręgu. Mam takie chciejstwa:
wierzba skupiona Hakuro Nishiki
judaszowiec w wersji płaczącej
jabłoń ozdobna Ola Malus

Najbardziej bym tam chciała klon palmowy o czerwonych liściach. Ale stanowisko jest narażone na zachodnie wiatry, od rana do 14 w słońcu - chyba by źle znosił południową patelnię, no i chyba by źle zimował w takim wygwizdowie, prawda?
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Re: Kompozycja z niedużym drzewkiem

Post »

Teraz jeszcze informacje dodatkowe - rabata jest przed domem, tuż przed oknem jadalni. Byłoby idealnie, gdyby drzewko miało koronę na wysokości okna, czyli ok. 160 cm - nie może być zbyt wysokie. Raczej też niezbyt rozłożyste, bo spadający z dachu śnieg mógłby uszkadzać jedną stronę korony.

Nie wiem, czy wierzba może rosnąć tak blisko domu, czy nie ma inwazyjnych korzeni. W ogóle niewiele jeszcze wiem ;:171 - stąd moja prośba o pomoc.

Aha, oczywiście między wymienionymi krzewami i pod drzewkiem rosłyby niziutkie bylinki lub jednoroczne/dwuletnie, np. macierzanka wczesna, stokrotki, karmnik ościsty itd.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Nie wiem, czy dobrze rozpoznaje, ale kulisty świerk wygląda mi na jodłę. Jabłoń będzie wyższa niż górna część okna (może być po corocznej korekcie gałęzi). Judaszowiec i klon palmowy jest wrażliwy na mrozy. Wierzba H.nishiki jak najbardziej, a korzenie ma niezbyt ekspansywne.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Ja się kompletnie nie znam, ale powiedziano mi, że to świerk.

O jabłońce też właśnie myślałam, że za wielka.

Ostatnio znalazłam jeszcze jedną opcję - wiąz drobnolistny Geisha. Ale nie wiem, chyba też wrażliwy na mrozy, a tu na forum wątek na jego temat się urwał i nikt nie odpowiedział tam na pytanie, czy przeżywa nasze zimy.

W każdym razie już wiem, że może być wierzba.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Wiąz drobnolistny 'Geisha' = Ulmus parvifolia 'Geisha' to piękne drzewko dorastające do wysokości 3 m. Lubi żyzną glebę i stanowisko południowo zachodnie. Tak jak klon palmowy jest wrażliwe na mróz, ale dla chcących eksperymentować, szkółki proponują tą odmianę za ok 50 zł. szczepioną na pniu ok.100-150 cm w pojemniku C5.
Należy kupować rośliny z profesjonalnych szkółek.
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Tak, wiem, już znalazłam ten wiąz, mają go w szkółce Konieczko.

Ostatecznie nie wiem jeszcze, czy wiąz, czy wierzba, ale efekt (jeśli chodzi o kształt rabatki) będzie zbliżony. Zwizualizowałam to sobie i wyszło mi, że potrzebuję jeszcze jakiegoś akcentu pionowego, ale niezbyt wysokiego.
Nie wiem, czy tak mi się uda wstawić link:
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/166213

(oczywiście użyłam zupełnie innych roślin, bo tych zaplanowanych przeze mnie nie ma w programie darmowym - ale pokrój niemal taki sam, tylko czerwony pięciornik nijak nie chce udawać róży The Fairy ;)

Tam, gdzie zostawiłam puste miejsce, przydałby się jakiś niewysoki, ale pionowo rosnący krzew. Może berberys Erecta?

Czy ktoś doradzi?
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Z braku berberysa Erecta wstawiłam tam bukszpan, bo jest choć troszkę pionowy. Może być?
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/166214

A może dać tam miskant Gracillimus? On się ładnie pionowo trzyma i nie jest za wysoki. Obok ta trawka to tak naprawdę jest kostrzewa Festuca Mairei, taka do kolan - rośnie tam, ale mogę jej znaleźć inne miejsce.
Sama nie wiem.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Berberis thunbergii 'Erecta' można kupić bez większych problemów, jak również wierzbą purpurową ,Pendula' za ok 10 zł wys. 120 -150 cm. Miskanta raczej bym odradzał z uwagi na jego perzowatą ekspansywność i wysokość powyżej 2 m. Jest ładny, ale nie kontrolowany potrafi szybko opanować przestrzeń wokół siebie.
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Agnieszka ,bo to świerk.Nidiformis :wit
Skoryguję,żebyś nie miała potem problemów.Tawuła Van houtte'a będzie dużym krzewem.Proponował bym jeżeli już to tawuły
Masz tu pogląd z opisem :

http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... 99&nazwy=2

http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... 80&nazwy=2

:wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie nie, ja tawuły absolutnie tam nie chcę, mam ją gdzie indziej i wprawdzie jeszcze nie jest duża, ale bardzo szeroka. Użyłam jej w wizualizacji, bo tam jest bardzo mały wybór roślin - nie było ani obieli, ani itei. Obie kwitną na biało, tyle że itea jest sporą kępą z białymi mini-kłosami, a obiela to taki ażurowy krzew obsypany białym kwieciem. Nic innego w tym progamie nie znalazłam, co pozwoliłoby mi sobie wyobrazić, jak ta kompozycja będzie wyglądała.

Tak samo pięciornik udaje, że jest różą okrywową i te małe kępki bylin też będą zupełnie inne.

Chodzi mi tylko o kolorystykę, wielkość i pokrój. Chciałabym już tej rabaty przez jakiś czas nie ruszać po nasadzeniu.

Ale wciąż mi coś nie gra...
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

To chyba,że tak,bo patrząc na projekt myślałem,że wstawiłaś tam tawule van H
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”