Kompozycja z niedużym drzewkiem
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kompozycja z niedużym drzewkiem
Pomyślałam sobie, że w tym temacie można by się dzielic pomysłami na kompozycje z krzewów i bylin z drzewkami.
Zacznę od mojego pomysłu i bardzo proszę o podpowiedzi, jakie drzewko by się nadawało. Może tez ktoś znajdzie błąd w rozumowaniu, np. może jakas roślina sie z inną "gryzie" itp.
Chciałabym wpisac w okrąg następujące roślinki: po lewej maleńki kulisty świerk - niestety nie wiem, jaka to odmiana, bo dostałam w prezencie. Wygląda tak:
[IMG=http://img11.imageshack.us/img11/6091/1008433h.jpg][/IMG]
Bardziej w głębi rosłaby itea "Little Henry", po prawej zaś róża okrywowa The Fairy lub inna różowa. Z przodu jest obiela. Drzewko widziałabym mniej więcej w środku tego okręgu. Mam takie chciejstwa:
wierzba skupiona Hakuro Nishiki
judaszowiec w wersji płaczącej
jabłoń ozdobna Ola Malus
Najbardziej bym tam chciała klon palmowy o czerwonych liściach. Ale stanowisko jest narażone na zachodnie wiatry, od rana do 14 w słońcu - chyba by źle znosił południową patelnię, no i chyba by źle zimował w takim wygwizdowie, prawda?
Zacznę od mojego pomysłu i bardzo proszę o podpowiedzi, jakie drzewko by się nadawało. Może tez ktoś znajdzie błąd w rozumowaniu, np. może jakas roślina sie z inną "gryzie" itp.
Chciałabym wpisac w okrąg następujące roślinki: po lewej maleńki kulisty świerk - niestety nie wiem, jaka to odmiana, bo dostałam w prezencie. Wygląda tak:
[IMG=http://img11.imageshack.us/img11/6091/1008433h.jpg][/IMG]
Bardziej w głębi rosłaby itea "Little Henry", po prawej zaś róża okrywowa The Fairy lub inna różowa. Z przodu jest obiela. Drzewko widziałabym mniej więcej w środku tego okręgu. Mam takie chciejstwa:
wierzba skupiona Hakuro Nishiki
judaszowiec w wersji płaczącej
jabłoń ozdobna Ola Malus
Najbardziej bym tam chciała klon palmowy o czerwonych liściach. Ale stanowisko jest narażone na zachodnie wiatry, od rana do 14 w słońcu - chyba by źle znosił południową patelnię, no i chyba by źle zimował w takim wygwizdowie, prawda?
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Re: Kompozycja z niedużym drzewkiem
Teraz jeszcze informacje dodatkowe - rabata jest przed domem, tuż przed oknem jadalni. Byłoby idealnie, gdyby drzewko miało koronę na wysokości okna, czyli ok. 160 cm - nie może być zbyt wysokie. Raczej też niezbyt rozłożyste, bo spadający z dachu śnieg mógłby uszkadzać jedną stronę korony.
Nie wiem, czy wierzba może rosnąć tak blisko domu, czy nie ma inwazyjnych korzeni. W ogóle niewiele jeszcze wiem
- stąd moja prośba o pomoc.
Aha, oczywiście między wymienionymi krzewami i pod drzewkiem rosłyby niziutkie bylinki lub jednoroczne/dwuletnie, np. macierzanka wczesna, stokrotki, karmnik ościsty itd.
Nie wiem, czy wierzba może rosnąć tak blisko domu, czy nie ma inwazyjnych korzeni. W ogóle niewiele jeszcze wiem

Aha, oczywiście między wymienionymi krzewami i pod drzewkiem rosłyby niziutkie bylinki lub jednoroczne/dwuletnie, np. macierzanka wczesna, stokrotki, karmnik ościsty itd.
Pozdrawiam, Agnieszka
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
Nie wiem, czy dobrze rozpoznaje, ale kulisty świerk wygląda mi na jodłę. Jabłoń będzie wyższa niż górna część okna (może być po corocznej korekcie gałęzi). Judaszowiec i klon palmowy jest wrażliwy na mrozy. Wierzba H.nishiki jak najbardziej, a korzenie ma niezbyt ekspansywne.
- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedź.
Ja się kompletnie nie znam, ale powiedziano mi, że to świerk.
O jabłońce też właśnie myślałam, że za wielka.
Ostatnio znalazłam jeszcze jedną opcję - wiąz drobnolistny Geisha. Ale nie wiem, chyba też wrażliwy na mrozy, a tu na forum wątek na jego temat się urwał i nikt nie odpowiedział tam na pytanie, czy przeżywa nasze zimy.
W każdym razie już wiem, że może być wierzba.
Ja się kompletnie nie znam, ale powiedziano mi, że to świerk.
O jabłońce też właśnie myślałam, że za wielka.
Ostatnio znalazłam jeszcze jedną opcję - wiąz drobnolistny Geisha. Ale nie wiem, chyba też wrażliwy na mrozy, a tu na forum wątek na jego temat się urwał i nikt nie odpowiedział tam na pytanie, czy przeżywa nasze zimy.
W każdym razie już wiem, że może być wierzba.
Pozdrawiam, Agnieszka
- Kawu
- 200p
Wiąz drobnolistny 'Geisha' = Ulmus parvifolia 'Geisha' to piękne drzewko dorastające do wysokości 3 m. Lubi żyzną glebę i stanowisko południowo zachodnie. Tak jak klon palmowy jest wrażliwe na mróz, ale dla chcących eksperymentować, szkółki proponują tą odmianę za ok 50 zł. szczepioną na pniu ok.100-150 cm w pojemniku C5.
Należy kupować rośliny z profesjonalnych szkółek.
Należy kupować rośliny z profesjonalnych szkółek.
- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Tak, wiem, już znalazłam ten wiąz, mają go w szkółce Konieczko.
Ostatecznie nie wiem jeszcze, czy wiąz, czy wierzba, ale efekt (jeśli chodzi o kształt rabatki) będzie zbliżony. Zwizualizowałam to sobie i wyszło mi, że potrzebuję jeszcze jakiegoś akcentu pionowego, ale niezbyt wysokiego.
Nie wiem, czy tak mi się uda wstawić link:
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/166213
(oczywiście użyłam zupełnie innych roślin, bo tych zaplanowanych przeze mnie nie ma w programie darmowym - ale pokrój niemal taki sam, tylko czerwony pięciornik nijak nie chce udawać róży The Fairy ;)
Tam, gdzie zostawiłam puste miejsce, przydałby się jakiś niewysoki, ale pionowo rosnący krzew. Może berberys Erecta?
Czy ktoś doradzi?
Ostatecznie nie wiem jeszcze, czy wiąz, czy wierzba, ale efekt (jeśli chodzi o kształt rabatki) będzie zbliżony. Zwizualizowałam to sobie i wyszło mi, że potrzebuję jeszcze jakiegoś akcentu pionowego, ale niezbyt wysokiego.
Nie wiem, czy tak mi się uda wstawić link:
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/166213
(oczywiście użyłam zupełnie innych roślin, bo tych zaplanowanych przeze mnie nie ma w programie darmowym - ale pokrój niemal taki sam, tylko czerwony pięciornik nijak nie chce udawać róży The Fairy ;)
Tam, gdzie zostawiłam puste miejsce, przydałby się jakiś niewysoki, ale pionowo rosnący krzew. Może berberys Erecta?
Czy ktoś doradzi?
Pozdrawiam, Agnieszka
- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Z braku berberysa Erecta wstawiłam tam bukszpan, bo jest choć troszkę pionowy. Może być?
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/166214
A może dać tam miskant Gracillimus? On się ładnie pionowo trzyma i nie jest za wysoki. Obok ta trawka to tak naprawdę jest kostrzewa Festuca Mairei, taka do kolan - rośnie tam, ale mogę jej znaleźć inne miejsce.
Sama nie wiem.
http://gardenpuzzle.pl/projects/show/166214
A może dać tam miskant Gracillimus? On się ładnie pionowo trzyma i nie jest za wysoki. Obok ta trawka to tak naprawdę jest kostrzewa Festuca Mairei, taka do kolan - rośnie tam, ale mogę jej znaleźć inne miejsce.
Sama nie wiem.
Pozdrawiam, Agnieszka
- Kawu
- 200p
Berberis thunbergii 'Erecta' można kupić bez większych problemów, jak również wierzbą purpurową ,Pendula' za ok 10 zł wys. 120 -150 cm. Miskanta raczej bym odradzał z uwagi na jego perzowatą ekspansywność i wysokość powyżej 2 m. Jest ładny, ale nie kontrolowany potrafi szybko opanować przestrzeń wokół siebie.
Agnieszka ,bo to świerk.Nidiformis
Skoryguję,żebyś nie miała potem problemów.Tawuła Van houtte'a będzie dużym krzewem.Proponował bym jeżeli już to tawuły
Masz tu pogląd z opisem :
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... 99&nazwy=2
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... 80&nazwy=2

Skoryguję,żebyś nie miała potem problemów.Tawuła Van houtte'a będzie dużym krzewem.Proponował bym jeżeli już to tawuły
Masz tu pogląd z opisem :
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... 99&nazwy=2
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?a ... 80&nazwy=2

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Nie nie, ja tawuły absolutnie tam nie chcę, mam ją gdzie indziej i wprawdzie jeszcze nie jest duża, ale bardzo szeroka. Użyłam jej w wizualizacji, bo tam jest bardzo mały wybór roślin - nie było ani obieli, ani itei. Obie kwitną na biało, tyle że itea jest sporą kępą z białymi mini-kłosami, a obiela to taki ażurowy krzew obsypany białym kwieciem. Nic innego w tym progamie nie znalazłam, co pozwoliłoby mi sobie wyobrazić, jak ta kompozycja będzie wyglądała.
Tak samo pięciornik udaje, że jest różą okrywową i te małe kępki bylin też będą zupełnie inne.
Chodzi mi tylko o kolorystykę, wielkość i pokrój. Chciałabym już tej rabaty przez jakiś czas nie ruszać po nasadzeniu.
Ale wciąż mi coś nie gra...
Tak samo pięciornik udaje, że jest różą okrywową i te małe kępki bylin też będą zupełnie inne.
Chodzi mi tylko o kolorystykę, wielkość i pokrój. Chciałabym już tej rabaty przez jakiś czas nie ruszać po nasadzeniu.
Ale wciąż mi coś nie gra...
Pozdrawiam, Agnieszka
To chyba,że tak,bo patrząc na projekt myślałem,że wstawiłaś tam tawule van H
Zamiast mercedesa kupa zielska