Ogród w cieniu sosen - cz.6.
Re: Ogród w cieniu sosen - cz.6.
czekamy tutaj grzecznie, baw się dobrze 

piękne świąteczne dekoracje, miłego wypoczynku ;)
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ojej! Świetny, tajemniczy i zadbany ogród! Hortensje niesamowite.
- roza333
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witaj pokazałaś tyle pięknych orlików nawet nie wiedziałam że ich tyle jest ,a hortensja pnąca cudo ile lat Twoja rosła do takich rozmiarów?
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Mam troche nasionek orlika - myslę o tym jakie bedą miały kwiatki-oj chce wiosnę!
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Po przerwie ponownie "patroluję " ogrodowe wątki na forum 
Witam Was santia, pacynka w moich ogrodowych progach !
Co do HORTENSJI PNĄCEJ - najstarsza i zarazem największa ( wspina się po sośnie na wysokość ok.7- 8m), to rośnie u mnie już 12 lat !
Aniu droga, napisałaś :
A na wiosnę , tak jak Ty , czekam już z utęsknieniem ... ale jakoś marnie ją widać , bo daleko jest jeszcze...

Witam Was santia, pacynka w moich ogrodowych progach !
Oj, ORLIKI mają masę odmian , a na dodatek ponieważ te kwiaty mogą być zapylone ich własnym pyłkiem, więc uprawiane obok innych odmian niezmiernie łatwo się krzyżują. Jeśli jesteś miłośniczką ORLIKÓW , to wrócimy do tematu latem , gdy znowu będę zbierać nasionka ...roza333 pisze:Witaj pokazałaś tyle pięknych orlików nawet nie wiedziałam że ich tyle jest ,a hortensja pnąca cudo ile lat Twoja rosła do takich rozmiarów?
Co do HORTENSJI PNĄCEJ - najstarsza i zarazem największa ( wspina się po sośnie na wysokość ok.7- 8m), to rośnie u mnie już 12 lat !
Aniu droga, napisałaś :
Tzn. że będziesz te ORLIKI dopiero wiosną siała ??? Nasionka wysiewa się późnym latem / jesienią - zaraz po zbiorze. Zakwitają bowiem dopiero w drugim sezonie.wielkakulka pisze:Mam troche nasionek orlika - myslę o tym jakie bedą miały kwiatki-oj chce wiosnę!
A na wiosnę , tak jak Ty , czekam już z utęsknieniem ... ale jakoś marnie ją widać , bo daleko jest jeszcze...
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Poczytałam o orlikach...też mam nasionka
dobrze, że wiem, że trzeba poczekać do lata 

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- wielkakulka
O a ja nie wiedziałam. Dostałam jesienią od dziewczyn i chciałam je wrzucić wiosną do ziemi. Mówicie, że mam poprawić date wysiewu na lato - ???
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dziewczyny , może się przyda , więc wklejam "instrukcję obsługi " ORLIKÓW
----------------------------------------------------------------------------------
ORLIK(Aquilegia) ? roślina wieloletnia, z rodziny Ranunculaceae (jaskrowate)
Pochodzenie: Europa i Ameryka PN., spotykany również na terenie Polski (pod ochroną).
Bylina, której największym atutem są kwiaty o 5-u płatkach bezostrogowych i 5-u w kształcie trąbki zakończonej ostrogą. Ładnie prezentuje się na rabatach , nadaje się także na kwiat cięty.
Kwiaty : osadzone na długich szypułkach, z charakterystyczną, hakowato zagięta ?ostrogą?, zebrane po kilka. Lubiane przez motyle i pszczółki :niebieskie ,fioletowe, różowe , białe, żółte lub dwubarwne...
Kwiaty mogą być zapylone ich własnym pyłkiem. Uprawiane obok innych odmian niezmiernie łatwo się krzyżują. Nasiona wysiewane w czerwcu- sierpniu (JEŚLI MACIE ZESZŁOROCZNE NASIONKA - WYSIEJCIE JE JUŻ W KOŃCU IV, POŁ V, WTEDY DO ZIMY UZYSKACIE WIĘKSZE i SILNIEJSZE SADZONKI), ale i tak zakwitną dopiero w kolejnym roku.
Pokrój :. Pędy proste, pokrój krzaczasty.Liście głęboko wcięte, wieloklapowe, matowozielone lub szarozielone
Gleba : żyzna, wilgotna, próchnicza
Stanowisko : słoneczne lub półcieniste ( w cieniu też rosną , lecz słabiej kwitną )
Wysiew : często same się rozsiewają po wyschnięciu i otwarciu się torebek nasiennych. Wtedy wystarczy następnej wiosny (IV) przenieść młode roślinki tam , gdzie chcemy , by rosły.
Siać należy od VI-VIII, ale NIE przysypywać ziemią ! Po wysianiu delikatnie podlać ? drobne nasionka zostaną wtedy lekko wciśnięte w glebę i to wystarczy. Warto oznaczyć miejsce siewu , by z rozpędu nie wypielić wschodzących roślinek !
Podobno można też rozmnażać większe, kilkuletnie rośliny przez podział zaraz po kwitnieniu(ale ja tego nie robiłam).
Sadzenie : wiosną (IV) następnego roku . Najlepiej w grupach po 3-7 roślinek, wtedy tworzą efektowne kępy.
Kwitnienie : V-VII w drugim roku uprawy (łodygi wys.40-80 cm.)
Poniżej raz jeszcze kilka odmian rosnących u mnie :

----------------------------------------------------------------------------------
ORLIK(Aquilegia) ? roślina wieloletnia, z rodziny Ranunculaceae (jaskrowate)
Pochodzenie: Europa i Ameryka PN., spotykany również na terenie Polski (pod ochroną).
Bylina, której największym atutem są kwiaty o 5-u płatkach bezostrogowych i 5-u w kształcie trąbki zakończonej ostrogą. Ładnie prezentuje się na rabatach , nadaje się także na kwiat cięty.
Kwiaty : osadzone na długich szypułkach, z charakterystyczną, hakowato zagięta ?ostrogą?, zebrane po kilka. Lubiane przez motyle i pszczółki :niebieskie ,fioletowe, różowe , białe, żółte lub dwubarwne...
Kwiaty mogą być zapylone ich własnym pyłkiem. Uprawiane obok innych odmian niezmiernie łatwo się krzyżują. Nasiona wysiewane w czerwcu- sierpniu (JEŚLI MACIE ZESZŁOROCZNE NASIONKA - WYSIEJCIE JE JUŻ W KOŃCU IV, POŁ V, WTEDY DO ZIMY UZYSKACIE WIĘKSZE i SILNIEJSZE SADZONKI), ale i tak zakwitną dopiero w kolejnym roku.
Pokrój :. Pędy proste, pokrój krzaczasty.Liście głęboko wcięte, wieloklapowe, matowozielone lub szarozielone
Gleba : żyzna, wilgotna, próchnicza
Stanowisko : słoneczne lub półcieniste ( w cieniu też rosną , lecz słabiej kwitną )
Wysiew : często same się rozsiewają po wyschnięciu i otwarciu się torebek nasiennych. Wtedy wystarczy następnej wiosny (IV) przenieść młode roślinki tam , gdzie chcemy , by rosły.
Siać należy od VI-VIII, ale NIE przysypywać ziemią ! Po wysianiu delikatnie podlać ? drobne nasionka zostaną wtedy lekko wciśnięte w glebę i to wystarczy. Warto oznaczyć miejsce siewu , by z rozpędu nie wypielić wschodzących roślinek !
Podobno można też rozmnażać większe, kilkuletnie rośliny przez podział zaraz po kwitnieniu(ale ja tego nie robiłam).
Sadzenie : wiosną (IV) następnego roku . Najlepiej w grupach po 3-7 roślinek, wtedy tworzą efektowne kępy.
Kwitnienie : V-VII w drugim roku uprawy (łodygi wys.40-80 cm.)
Poniżej raz jeszcze kilka odmian rosnących u mnie :

- wielkakulka
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Ewelina chętnie nabędę nasionka Twoich orlików oczywiście latem 

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Nasionkami chętnie się podzielę , co roku jest ich sporo 
A teraz jeszcze kilka wspomnień. Nie można powiedzieć - zimowe wakacje też mają swoje plusy (zwłaszcza w fajnym miejscu i miłym towarzystwie) ! Ja miałam okazję odpocząć , doładować akumulatorki, nacieszyć się zimą ze wszystkimi jej urokami. Teraz w Poznaniu odwilż na całego i właściwie dla mnie mogło by już być po zimie... bo teraz to bardzo chciałabym już do ogródka...
Poniżej kilka zimowych alpejskich widoczków :

Teraz znikam , bo zabieram się za sadzenie ukorzenionych badylków DATURY
Relację zdam wkrótce .

A teraz jeszcze kilka wspomnień. Nie można powiedzieć - zimowe wakacje też mają swoje plusy (zwłaszcza w fajnym miejscu i miłym towarzystwie) ! Ja miałam okazję odpocząć , doładować akumulatorki, nacieszyć się zimą ze wszystkimi jej urokami. Teraz w Poznaniu odwilż na całego i właściwie dla mnie mogło by już być po zimie... bo teraz to bardzo chciałabym już do ogródka...
Poniżej kilka zimowych alpejskich widoczków :

Teraz znikam , bo zabieram się za sadzenie ukorzenionych badylków DATURY

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
piękne widoki ,kocham góry.Miłego sadzenia
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Pokażę teraz pokój - zimową przechowalnię kwiatów (niższa temperatura) - tu czekają na wiosnę i przeprowadzkę do ogrodu DATURY (stara i nowo posadzone) , KASZTANOWIEC i AGAWY.
Oto posadzone dziś młode DATURY:

Posadziłam 10 donic ukorzenionych badylków DATURY (wiosną oddam w dobre ręce), ale jeszcze troszkę ukorzenionych sadzonek zostało. Gdy miną mrozy chętnie podeślę je zainteresowanym osobom z forum - kontakt przez PW.

Badylki są nieduże , ale mają ładne korzonki , więc bez problemu się przyjmą. Szkoda je wyrzucić... To sadzonki RÓŻOWEJ DATURY ( patrz zdjęcie).

Oto posadzone dziś młode DATURY:

Posadziłam 10 donic ukorzenionych badylków DATURY (wiosną oddam w dobre ręce), ale jeszcze troszkę ukorzenionych sadzonek zostało. Gdy miną mrozy chętnie podeślę je zainteresowanym osobom z forum - kontakt przez PW.

Badylki są nieduże , ale mają ładne korzonki , więc bez problemu się przyjmą. Szkoda je wyrzucić... To sadzonki RÓŻOWEJ DATURY ( patrz zdjęcie).

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ewelinko,ja dostałam w ubiegłym roku patyk datury,ukorzenił mi się.Teraz stoi na oknie,wypuszcza liscie,czy jest szansa,ze w tym roku zakwitnie czy bedę musiałą poczekac kilka lat?