Moja mała "dżungla" - part IV

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part IV

Post »

u mnie tez niestety sa straty ;:145
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Współczuję ;:168 .U każdego straty...Cóż,uroki zimy i braku ;:3
Mnie też czasem wkurzają te kwiatki ;:224
Awatar użytkownika
Nastia
200p
200p
Od: 17 lis 2012, o 11:52

Post »

U mnie szeflera gubiła liście jak stała w ciepłym pokoju z suchym powietrzem. Jak ją przeniosłam do drugiego pokoju (chłodniejszego) jest spokój. No może czasem zrzuci kilka listków jak za długo zwlekam z podlewaniem. Co do benjamina może być podobnie. A zraszasz je? Z kolei sukulenta może kupiłaś przelanego ?? I teraz musi swoje odchorować. Nie wiem... aż tak się nie znam. Ale trzymam kciuki za Twoje roślinki ;:333 a Ty się nie poddawaj ;:168 nie tylko u Ciebie są straty ... pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Mam też jedno spostrzeżenie odnośnie kwiatków w B. One nie powinny stać przy drzwiach wejściowych, gdzie ciągle owiewa je mroźne powietrze. Być może sukulencik łyknął za dużo zimnego powietrza i stąd gubienie liści ;:24
Z fiołków też co jakiś czas muszę obrywać zdechłe liście. Hibki stoją przy grzejnikach i też usycha im część liści. Niestety nie da się uniknąć strat, każdemu się zdarzają ;:196
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U każdego straty, ja od jesieni wyrzuciłam wszystkie sadzonki hoji carnosy variegaty, wszystkie przelałam, różowa zroślicha... straty nie do odrobienia, zostały 2 małe:(.storczyk phalenopsis zczerniał:(...reszty nie pamiętam...ach
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

... znaczy, że nie jestem sama w tej niedoli...? ;:303 hm... humoru to nie poprawiło, ale kilka spostrzeżeń macie słusznych ;:196
Nolinka pisze:Mam też jedno spostrzeżenie odnośnie kwiatków w B. One nie powinny stać przy drzwiach wejściowych, gdzie ciągle owiewa je mroźne powietrze

mój stał z dala od drzwi (tu akurat balkonowych) ale za to nad kaloryferem, przeniosłam go na komodę dziś
Nastia pisze:sukulenta może kupiłaś przelanego ??

nauczyłam się, aby każdą roślinkę po zakupie dobrze obejrzeć i jak zalana to nie podlewać dłuuuugo... ta peperomia 'happy bean' akurat nie była zalana, dla wszelkiego i tak nie podlałam ;:218
Nastia pisze:U mnie szeflera gubiła liście jak stała w ciepłym pokoju z suchym powietrzem.

stała w ciepłym salonie na komodzie i rosła, ale była już spora, wepchnęłam jej podpórkę i na podłogę postawiłam.. w sumie bliżej kaloryfera, który codziennie jest odkręcany na 2-3 godziny na max :roll: więc może faktycznie... tylko jak wyniosę to do pokoju gdzie koło 19*C... czy nie będzie jej za zimno?
jola1313 pisze:Mnie też czasem wkurzają te kwiatki

to chyba faktycznie zimowa depresja.. brak słońca ;:145 u mnie szczególnie - w pracy nie mam okien więc żyję jak nietoperz ;:202

Dziękuję dziewczynki (Dorotka, Jola, Nastia, Hania, Patrycja) za dobre słowa
;:168
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Nastia
200p
200p

Post »

Wydaje mi się, że 19*C to akurat. Ja osobiście bym ją przeniosła i zrobiła jej prysznic:) ale decyzja należy oczywiście do Ciebie :) powodzenia!
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

:shock:
A to ci historia z zamiokulkasem, Masik dala świtny przepis na przesadzanie takiego zami..., a straty, oj współczuję, dobra strona tego to to że będą miejscówki na nowe roślinki.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Odnoszę się...
Goły jak Ty to napisałaś Agunia tynk w doniczce nie jest dobry. Chłonie wodę i utrzymuje wilgoć, stąd moje pytanie. Najlepsze doniczki do zamio są plastikowe, albo ceramiczne emaliowane w środku.
Swoim sukulentem się nie martw. Nic nie powinno mu być, musi "odchorować" zmiany. Następuje adaptacja. Jak pisała Nolinka bodajże.....one w biedrach stoją obok drzwi wejściowych. Tam mają chłodek. Po przyniesieniu do domu...cóż, trafiają do zgoła wyższej temperatury....
I sukulenty i kaktusy tego nie lubią.
Najlepiej jakbyś go przestawiła gdzieś w pobliże szyby...od niej ciągnie chłodem. Stopniowo można zmieniać mu miejscówkę. Przywyknie. Tylko z podlewaniem uważaj kochana.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

masik pisze:one w biedrach stoją obok drzwi wejściowych. Tam mają chłodek.

o rany, ja odwrotnie zakumałam z tymi drzwiami ;:223 myślałam, że to u mnie tam stoją ;:306 no to faktycznie, zaserwowałam mu szok termiczny ;:202 spod tych drzwi (faktycznie był w sklepie przy drzwiach) na gorący parapet ;:124 no, brawo... ;:14 Teraz tylko jak poniosę go na parapet nie tak hajcowany to on znów mi nie zdurnieje przypadkiem? ;:219
masik pisze:Najlepsze doniczki do zamio są plastikowe, albo ceramiczne emaliowane w środku.

mam już plan na zakup plastikowej, tylko dobrze namyśleć się najpierw muszę gdzie są takie jak ja uwielbiam ;:218 tylko coś pisałyście, że ma być wysoka, a o wąskie i wysokie to już problem ;:222
Nastia pisze:Ja osobiście bym ją przeniosła i zrobiła jej prysznic

to ja szeflerkę przeniosę jutro ;:108 prysznica nie muszę, bo ona czysta ;:215 była niedawno cacana ;:224
fiskomp pisze:dobra strona tego to to że będą miejscówki na nowe roślinki.

jakby tak mi zdechły raz-dwa to mniejszy żal bym czuła.. a to to stoi, zdycha, liście gubi... wkurza :twisted: i ani to kupić coś nowego ani co... zresztą - mi pasowała ta dracena, marzyła mi się wybujała (jak u mojej mamy pod sufit) bujna szeflera.. i nawet hiacynta pomimo smrodku pędzić chciałam... a tu taki klops ;:222
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nastia
200p
200p

Post »

Mówiąc "prysznic" nie chodziło mi o to, że jest brudna, tylko o dawkę wilgoci ;:306 Co do peperomii happy bean to u mnie żyje ona na parapecie nad kaloryferem i raczej ma upał. Ale o dziwo się nie sprzeciwia (Tfu Tfu) i rośnie ładnie :) także ta Twoja pewnie musi się zaaklimatyzować :)
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Aguś, przenieś go (sukulenta). Różnica temperatury nie będzie aż tak wielka.
Co do zamia...tylko nie kupuj doniczki do palm ;:202 On musi mieć miejsce pod i nad nóżkami i tylko tyle. Czyli wiesz...keramzyt, garść czy dwie ziemi, roślinka i znowu garść lub dwie ziemi.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wiem co czujesz ,mnie też najbardziej boli jak roślinka niby stoi i jeszcze dycha, my mamy nadzieję mimo ze coraz gorzej wygląda...i w końcu pada :( nasza nadzieja też :( ja straciłam zimą, sporo fiołków, trzy dorosłe , chyba z 15 młodziutkich i,..skrętniki :(
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Aguś kochana przykro sie czyta o stratach w roślinkach, ale już spieszę Cię co nieco pocieszyc ;:196
Peperomią się nie martw, bo ona zrzuci co ma zrzucic, zaaklimatyzuje się i pięknie nowe listki wypuści. Ten typ tak ma :uszy
Moja też sporo ich zgubiła. Stoi na parapecie przy szybie, więc ma trochę chłodku. Od zakupu też jej jeszcze nie podlałam
i nie zamierzam tego zrobic jeszcze nawet prez tydzień lub dwa. To sukulent. Wodę ma w listkach, a jak znam obsługę
w B to nawet jak Ci się wydaje, że nie była przelana to i tak pewnie, jak na swoje potrzeby miała tej wody za dużo. :evil:
Przypatrz się swojej, bo u mojej, jak odpadają to tylko "stare" dolne listki. Młode trzymają się nawet jak mocniej roślinkę
pomiziam :D
Piszesz jeszcze o dracence. A możesz wstawic jej zdjęcie? Jak zobaczę, jak wygląda to może uda się coś zaradzic. :wink:
Problem może byc w korzeniach, bo najczęstszą przyczyną żółknięcia i opadania liści u Dracen jest zalanie korzeni.
Ale to nie jedyna przyczyna. Oczywiście listki dokładnie oglądałaś i nieproszonych gości nie ma? :roll:
Będzie dobrze. ;:333 Nie trac zielonego ducha ;:168
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
agucha432
500p
500p
Od: 3 lis 2011, o 10:10

Post »

Najlepszego Aga ;:196 ;:304 ;:23
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”