Biomasa na spalanie i druga kwestia ogrodnictwo by znacznie skorzystało.
To już tak w temacie na mulczowanie gleby na ogromną skalę

Tadek szacun, prawdziwy szacuntade k pisze:Gratuluję pomysłu.Nie mam transportu , dojazd do działki jest utrudniony , ale pomył także mam. 500 doniczek z roślinami już stoi dobrze okryte na zimę . Na wiosnę jeszcze kilka setek zrobię. Też coś z tego będzie . Choć czasy trudne , po przystępnej cenie znajdą się nabywcy. Mam nadzieję , inaczej nie robił bym tego
![]()
Mariolciu dziękiRuda2011 pisze:Tadek szacun, prawdziwy szacuntade k pisze:Gratuluję pomysłu.Nie mam transportu , dojazd do działki jest utrudniony , ale pomył także mam. 500 doniczek z roślinami już stoi dobrze okryte na zimę . Na wiosnę jeszcze kilka setek zrobię. Też coś z tego będzie . Choć czasy trudne , po przystępnej cenie znajdą się nabywcy. Mam nadzieję , inaczej nie robił bym tego
![]()
![]()
Wystawisz swoje rośliny do handlu tu na FO ? Czy liliowce też rozmnażałeś ?
Robert nie znam tematu "miskant" bo nie czytam prasy. Onet.pl jest moim źródłem infoTak "po prowdzie" szkoda mi kasy na dzienniki i periodyki
Posadziłam tuje brabant ok 6 lat temu . Miały utworzyć żywopłot . po 2 latach zaczeły schnąć to znaczy młode gałązki robiły się czerwone i zasychały. Przez kilka lat ze 4 razy w letnim sezonie wycinałam chore gałęzie . Pryskałam przeciw fytoftorozie wszystkimi dostępnymi środkami grzybobójczymi z aliette włącznie dałam też mikoryzę firmy Mikoflor . To pomagało tylko na trochę . choroba po jakimś czasie wracała i gałązki znowu usychały a ja godzinami siedziałam i wyskubywałam uschnięte pędy .W tym roku jak zobaczyłam że choroba zatrzymała się zrezygnowałam z jednolitego żywopłotu . Dwie tuje te bardziej przerzedzone podcięłam na bonsai . 2 krzaki najbrzydsze zaraz z wiosny wycięłam a reszta 15 szt rośnie.robertP2 pisze:Stare powiedzenie ogrodników,że najładniejsze kwiaty rosną na gnojui trzeba czasem wiele wycierpieć
![]()
Krysiu jakie masz iglaki i jaki był problem ?
To nie są objawy fytoftorozy, na forum było kilka tematów z rozpoznaniem tej choroby - jest dość popularna, więc robimy offtopa więc więcej informacji masz tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=17krystynac50 pisze: Posadziłam tuje brabant ok 6 lat temu . Miały utworzyć żywopłot . po 2 latach zaczeły schnąć to znaczy młode gałązki robiły się czerwone i zasychały.