Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Post »

Przetaczniki to moja pierwsza forumowa choroba :;230 :;230 :;230 Niedługo będzie rocznica zachorowania...
Twoje Wandziu są doskonałe :D
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

heliofitka pisze:Wandziu, dlaczego wkleiłaś ten link ;:202 Czy ty chcesz, aby moja rodzina chodziła głodna.
Tym bardziej, że oprócz przetaczników mają inne wspaniałe rośliny...ech...tylko, skąd wziąć tyle kasy :?
Całe szczęście, że chociaż nie biegam za różami, więc coś tam mam na "drobne" wydatki :wink:
;:306 Podpisuję się pod tym całą gębą :lol:

Muszę w takim razie skołować spotkanie w Kobyłce na lato ;:173 Wando ja swoje przetaczniki zamawiałam u Szczytnicy ty też chyba coś tam zamawiałaś? Ja z przetaczników byłam zadowolona ;:108 Zobaczę jak popiszą się w tym sezonie.
A propos jeżówek i przetaczników właśnie mam taka kompozycję i całkiem nieźle się sprawdziła ;:108
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sporo odmian przetaczników jest na all...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Róże w towarzystwie przetaczników lub odwrotnie ... jak kto woli to wspaniała kompozycja - róż z odcieniami niebieskiego wyjątkowo współgra i podkreślają się nawzajem.
Przetaczniki j ostatnimi czasy robią wielką furorę i od razu cenę windują w handlu
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Jak dobrze, że trafiłam Wandziu do Ciebie. Też poddałam się fali przetacznikowej, na jesieni zamówiłam kilka, a teraz czekam na następne kilka odmian, z tego samego źródła co TY, faktycznie - nie można się opanować tyle odmian, jedna ładniejsza od drugiej. Mam nadzieję, że dają niezły koncert latem i będą się krzewiły zgodnie z opisem. Podwójnie mnie ucieszył ten temat, gdyż część z nich chcę posadzić różom do towarzystwa, a część na rabacie bylinowej właśnie przed jeżówkami. Nie byłam pewna czy zestawienie będzie dobre, ale okazuje się jednak tak. Bezcenne to FO! ;:173
Michal M
200p
200p
Od: 8 sty 2013, o 09:04

Post »

Witaj Wando :wit , masz piękny ogród i wspaniałą kolekcję róż. Po obejrzeniu Twoich zdjęć wreszcie doceniłem piękno przetaczników i w tym roku poszukam dla nich miejsca w swoim ogrodzie. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu właśnie dzięki Tobie zwróciłam uwagę na te piękne byliny. Sporo zdjęć wklejałaś w poprzednim sezonie. ;:167
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

jola1 pisze:Wandeczko zestawienie róż z przetacznikami rewelacyjne, muszę być jednak silna, nie dam się chorobie różanej.Muszę róże zastąpić innymi roślinami, myślę że przetaczniki dobrze by wyglądały również z jeżówkami.
A ja już przepadłam, róże zamówione, zapłacone i szukam przetaczników ;:209
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

AGNESS, a i owszem, owszem, u szczytnicy też kupiłam, ale dość późno i jeszcze mi w tamtym roku żaden nie zdążył zakwitnąć. Czekam więc niecierpliwie na wiosnę, aż ujrzą je moje oczęta :D

Tajka, ja wiem, o którym ty przetaczniku mówisz. To ten zwykły długolistny Veronica spicata longifolia. On chyba był w moim ogrodzie pierwszy. Też się wykłada, też się rozsiewa i jest denerwujący, ale mimo to się go nie pozbywam, bo jednak ładnie kwitnie. Zobacz, czy to taki jak ten w tle za liliowcami? Musisz przyznać, że całkiem ładny tworzą kontraścik.
Obrazek

jolu1, ale ta twoja alergia to fizyczna czy raczej psychiczna? Tak czy owak, nie namawiam cię więcej na kolczaste. Co do Christy to ona chyba ze wszystkich najpiękniejsza. Pod koniec złapała mi jednak mączniaka.

Tadziu, zajrzałam i faktycznie cudna ta wrzosowa Christa. I powiem ci, że bardzo dobrze, że wyprzedana. Przynajmniej nie mamy rozterek. Swoją drogą to strasznie droga. Myślę, że za rok będzie po sporo niższej cenie u innych sprzedawców.

Heliofitko, ja bym nie podawała tego linku ze względu na dobro waszych rodzin, ale dziewczyny chciały, to uległam. Cholercia, czy mam mieć na swoim sumieniu zagłodzone dzieci i mężów? :oops: A zresztą, jak raz zjedzą makaron z serem zamiast wypasionego obiadku, to nic się nie stanie I ziarnko do ziarnka... zbierze się na przetaczniki, dzwonki i inne tam ;:218

ewamaj, ty kupujesz przetaczniki, a ja szukam czarnuszki :;230 I tak to właśnie działa ;:108

sweety, oj ja też tu na FO nabawiłam się wielu... dolegliwości. Przetaczniki odkryłam w zeszłym roku. Teraz przyszły jeżówki. Kto wie Aniu, co nas jeszcze tu czeka? Aż się boję myśleć :?

Magenta, a wiesz Kasiu, że gdy jola1 mi napisała o tym zestawie jeżówek z przetacznikami, to początkowo myślałam, że nie zgodzą się z terminami kwitnienia. Zaczęłam szukać w necie i okazuje się, że niektore odmiany przetaczników kwitną dość późno, a więc razem z jeżówkami. Trzeba tylko to wszystko dopasować. Bo na przykład przetacznik goryczkowaty kwitnie już w maju, a więc nie nadawałby się do jeżówek. Z chęcią bym zobaczyła twój zestaw. Pokażesz?

dorcia7, kiedyś wiele roślin kupowałam na all... Jednak gdy chcę mieć naprawdę to, co na zdjęciu, kupuję u zaufanych sprzedawców. Przekonałam się, że na all.. często sprzedają zwykłe popularne odmiany. Oczywiście, nie wszyscy, ale wielu.

Christinkrysia, ja bardzo lubię wszelkie niebieskie dodatki. Też tak jak ty uważam, że najlepiej podkreślają urodę innych roślin. A co do cen w handlu to wiadomo, jak działa rynek. Czasem trzeba odczekać rok lub dwa. Moda na określone gatunki powoli przycichnie, to i ceną spadną.

Lukrecjo, kiedyś o przetacznikach w ogole nie było mowy. Istnial chyba tylko jeden zwykły wysoki i nic poza tym. Bardzo się cieszę, że hodowcy zainteresowali się tym gatunkiem i uzyskali tak piękne efekty. To samo dotyczy jeżówek, prawda? Jest w czym teraz wybierać i można dowolnie upiększać tę naszą Ziemię. To co? Zestawiamy jeżówki z przetacznikami?

Michale, zobaczysz, jak dzięki FO będziesz odkrywał coraz to inną grupę roślin i trawnika będzie ci stale ubywało. Mój już prawie w zaniku :)

lulka, ale to fajna sprawa, jak kogoś czymś zainspirujemy. Ja u siebie też mam rośliny, których przed FO kompletnie nie znałam. I gdy się im przyglądam, od razu przypomina mi się ta czy inna osoba, które mnie nimi zaraziła ;:108

Iwonka0042, akurat przetaczników to trzeba mieć u siebie kilka, tak więc nie mam wyrzutów sumienia, że ich szukasz. Zobaczysz sama, jak się nimi zachwycisz ;:108
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Zaznaczam bo jeszcze tej części nie przeczytałam :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Beatko, jaka niespodzianka :heja :heja Po raz pierwszy się do mnie wpisałaś od tylu tylu lat :tan . Ja w ogóle nie podejrzewałam, że ty mnie czytasz . Super, bardzo się cieszę, że nasza znajomość z realnej przekształciła się w wirtualną :D
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Jak dobrze poogladać inne ogrody,szczególnie takie,których się nie zapomina.... ;:108 .
Zyczę sobie w tym roku,tyle sił...zeby zrobić małą " pieriestrojkę" na działce.Tym bardziej,że mam z czego.... ;:224
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu u mnie też ten zwykły długolistny Veronica spicata longifolia zawitał jako pierwszy i do tego wyhodowany z nasionek.
W chwili gdy zakwitły w polu widzenia 2 duże kępy zapalałam do nich wielka miłością. Przycięte w odpowiednim czasie nie rozsiewają nasion i powtarzają kwitnienie - no same zalety więc czego chcieć więcej ???
W tym sezonie muszę sporą kępę rozsadzić bo potrzebuję przed wysokimi Tojadami coś do przesłonięcia dolnej partii. Czasami zdarza się u nich podsychanie dolnych liści - w tym roku tak było więc nie zakłócając kolorystyki zasłonię to co mogłoby zakłócić moją wzrokową estetykę ... :;230
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Wandziu, czy Twoje cudne kępy przetaczników składają się z kilku sadzonek, czy z jednej? Wyglądają bardzo okazale.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

No ja się niesamowicie cieszę, że odmian do wyboru do koloru... ;:224 Też mam pytanie, te Twoje kępy z jednej czy z wielu sadzonek? Swoje chcę posadzić po 5 sztuk w kupie, nie wiem czy nie będzie za dużo. Jak sądzisz?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”