AGNESS, a i owszem, owszem, u szczytnicy też kupiłam, ale dość późno i jeszcze mi w tamtym roku żaden nie zdążył zakwitnąć. Czekam więc niecierpliwie na wiosnę, aż ujrzą je moje oczęta
Tajka, ja wiem, o którym ty przetaczniku mówisz. To ten zwykły długolistny
Veronica spicata longifolia. On chyba był w moim ogrodzie pierwszy. Też się wykłada, też się rozsiewa i jest denerwujący, ale mimo to się go nie pozbywam, bo jednak ładnie kwitnie. Zobacz, czy to taki jak ten w tle za liliowcami? Musisz przyznać, że całkiem ładny tworzą kontraścik.
jolu1, ale ta twoja alergia to fizyczna czy raczej psychiczna? Tak czy owak, nie namawiam cię więcej na kolczaste. Co do
Christy to ona chyba ze wszystkich najpiękniejsza. Pod koniec złapała mi jednak mączniaka.
Tadziu, zajrzałam i faktycznie cudna ta wrzosowa
Christa. I powiem ci, że bardzo dobrze, że wyprzedana. Przynajmniej nie mamy rozterek. Swoją drogą to strasznie droga. Myślę, że za rok będzie po sporo niższej cenie u innych sprzedawców.
Heliofitko, ja bym nie podawała tego linku ze względu na dobro waszych rodzin, ale dziewczyny chciały, to uległam. Cholercia, czy mam mieć na swoim sumieniu zagłodzone dzieci i mężów?

A zresztą, jak raz zjedzą makaron z serem zamiast wypasionego obiadku, to nic się nie stanie I ziarnko do ziarnka... zbierze się na przetaczniki, dzwonki i inne tam
ewamaj, ty kupujesz przetaczniki, a ja szukam czarnuszki

I tak to właśnie działa
sweety, oj ja też tu na FO nabawiłam się wielu... dolegliwości. Przetaczniki odkryłam w zeszłym roku. Teraz przyszły jeżówki. Kto wie Aniu, co nas jeszcze tu czeka? Aż się boję myśleć
Magenta, a wiesz Kasiu, że gdy
jola1 mi napisała o tym zestawie jeżówek z przetacznikami, to początkowo myślałam, że nie zgodzą się z terminami kwitnienia. Zaczęłam szukać w necie i okazuje się, że niektore odmiany przetaczników kwitną dość późno, a więc razem z jeżówkami. Trzeba tylko to wszystko dopasować. Bo na przykład przetacznik goryczkowaty kwitnie już w maju, a więc nie nadawałby się do jeżówek. Z chęcią bym zobaczyła twój zestaw. Pokażesz?
dorcia7, kiedyś wiele roślin kupowałam na all... Jednak gdy chcę mieć naprawdę to, co na zdjęciu, kupuję u zaufanych sprzedawców. Przekonałam się, że na all.. często sprzedają zwykłe popularne odmiany. Oczywiście, nie wszyscy, ale wielu.
Christinkrysia, ja bardzo lubię wszelkie niebieskie dodatki. Też tak jak ty uważam, że najlepiej podkreślają urodę innych roślin. A co do cen w handlu to wiadomo, jak działa rynek. Czasem trzeba odczekać rok lub dwa. Moda na określone gatunki powoli przycichnie, to i ceną spadną.
Lukrecjo, kiedyś o przetacznikach w ogole nie było mowy. Istnial chyba tylko jeden zwykły wysoki i nic poza tym. Bardzo się cieszę, że hodowcy zainteresowali się tym gatunkiem i uzyskali tak piękne efekty. To samo dotyczy jeżówek, prawda? Jest w czym teraz wybierać i można dowolnie upiększać tę naszą Ziemię. To co? Zestawiamy jeżówki z przetacznikami?
Michale, zobaczysz, jak dzięki FO będziesz odkrywał coraz to inną grupę roślin i trawnika będzie ci stale ubywało. Mój już prawie w zaniku
lulka, ale to fajna sprawa, jak kogoś czymś zainspirujemy. Ja u siebie też mam rośliny, których przed FO kompletnie nie znałam. I gdy się im przyglądam, od razu przypomina mi się ta czy inna osoba, które mnie nimi zaraziła
Iwonka0042, akurat przetaczników to trzeba mieć u siebie kilka, tak więc nie mam wyrzutów sumienia, że ich szukasz. Zobaczysz sama, jak się nimi zachwycisz