Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Nigdy nie trzymałem się ścisłych proporcji , tak mniej więcej 2-3 łyżeczki na litr wody :roll: Lepiej zrobić rzadszy preparat i podlać nim dwa razy niż zamulić górną warstwę ziemi która zatrzymuje wtedy dostęp powietrza , przyspiesza rozwój bakterii i grzybów.
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki ;:196 .
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zibi mówisz że już lobelie wysiewałeś? ja w zeszłym roku jakoś w lutym wysiewałam, ale skoro można wcześniej to i ja już posieję :heja
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Zibi wysiałam dzisiaj pierwsze kwiaty :D w tym lobelle a teraz siedzę i myślę, że może trzeba było Previcurem ziemie odkazić? Czy coś mi się pokićkało? Czy to tylko do warzyw się stosuje?

P.S. Wysiałam do podłoża 80% torfu i 20% piasek.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też lobelia już rośnie :roll: A previcur :roll: Jedni go stosują , inni nie. Dotąd nie stosowałem i nie miałem problemów z siewkami , dla bardzo delikatnych roślin odparzałem ziemię w piekarniku lub mikrofali , i to wystarczyło. Jeśli teraz stworzysz im zbyt dobre warunki , mogą mieć problemy w gruncie. Jeśli siewka jest słaba , to uschnie , jeśli mocna , urośnie i trafi do klienta lub na grządkę :uszy :uszy :uszy
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

moja lobelia też została wczoraj posiana :tan
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi czy aksamitki trzeba pikować, czy można wysiać od razu do maleńkich doniczek/multiplatów po jednym ziarenku do otworu i niech sobie rosną? Ale czy będą kwitły bez pikowania? Bo przecież nikt u mnie nie kupi, jeszcze nie kwitnących aksamitek :roll:
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze sieję aksamitki prosto do multiplatów , po dwa nasionka do oczka. Jak nie jedno , to drugie :wink: Jest z tym tylko jeden problem :roll: Przy takim zagęszczeniu lubią wybiegać , więc albo dużo skarlacza , albo małe doniczki i odpowiedni rozstaw. Z kwitnieniem nie powinnaś mieć problemów :uszy :uszy :uszy

A oto moje lobelie w pełnej okazałości :

Obrazek

Obrazek

Niestety , z braku miejsca na następne wysiewy trochę sobie poczekam :roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurczee!!! Zibi jaka już duża Lobelka! A ja głupia, wysiałam lobelle do pewnych kuwetek ;:14 i co teraz??
A tym skarlaczem to kiedy się pryska? Jakiego używasz? Ja jeszcze nie kupiłam, bo w mojej hurtowni nie mają :( muszę w necie zamówić.

Kiedy będziesz siać aksamitki? Ja już jedne posiałam, odmiana Klaun, ale może ciut za wcześniej?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta lobelia jest malutka , po prostu multiplat ma bardzo małe oczka , w jednym jest ich 360 :wink: Na aksamitki trochę za wcześnie , ale zależnie od warunków musisz sama wypróbować . Skarlacza w necie to raczej bym nie kupował , bo nie wiesz co dostaniesz :roll: Na pewno jest gdzieś w pobliżu hurtownia lub centrum zaopatrzenia ogrodnictwa które ma go w sprzedaży :uszy jeśli chodzi o rodzaj , to już lepiej zapytaj Mariusza >szczytnica38< http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=126 ma dużo większe doświadczenie ode mnie :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01

Post »

Zobaczyłam ten metraż i mi słabo. :)

Miałam problem z ogarnięciem 500m i połowę musiałam oddać, bo mnie zabić chcieli za każdego mleczyka i kłos trawy. :roll:
A i tak nie ogarniam tej reszty...
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi a ty po wysianiu kwiatów, na przykład lobelle, przykrywasz kuwetki folią? I czy siejesz do bardzo mokrego torfu?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kropka75 pisze:Zobaczyłam ten metraż i mi słabo. :)
Metraż :roll: satysfakcjonowało by mnie tak ze ... 6 razy więcej :wink: Niestety , muszę się jakoś pomieścić :roll:

Sieję zawsze do suchego podłoża , następnie doniczki lub multiplaty wstawiam do kuwety z wodą , wypełnionej tak na 10 - 15 mm. Gdy naciągną wody , zależnie od gatunku trafiają pod folię lub do cienia , ewentualnie na piec ... zależy od wymagań rośliny. Lobelie zawsze przykrywam i w ciepłe i jasne miejsce. Aksamitkom wystarczy samo ciepło :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi, własnie chciałam zamówić doniczki ale cena jakaś ... podejrzanie niska, zerknij, proszę tutaj http://edoniczki.pl/doniczka-produkcyjn ... p-767.html , w czym tkwi haczek??!!
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To raczej normalna cena , nawet kupuję ciut taniej :wink: :uszy :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”