To było tak.........
- AnowiB
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: To było tak.........
Ewo może kolejnym niższym piętrem po tujach mogłyby być berberysy? Jest tyle kolorowych odmian..pięknie kolorowych przez cały sezon a na jesień przebarwiających się na cudne pomarańcze,czerwienie.......potem może coś z karłowych krzewów dorastających do 0,5 m..może jakieś tawuły japońskie...np.goldmund albo goldenprincess...i to wszystko uzupełnione bylinami ,może trawami i roslinkami okrywowymi.....oczywiście ilość krzewów musi być posadzona z umiarem aby nie powstał jakiś miszmasz..... 

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Życzę Ci gorąco,abyś doczekała się tych kwitnących nabytków
Chociaż ja nie mam dobrych doświadczeń
,ale jakie zimy były każdy wie
Natomiast ostróżkę jednoroczną jak raz zaprosisz do ogrodu, to w kolejnych latach będziesz tylko przerzedzać siewki,ja tak mam co roku,nie ważne jaka zima.Wysiewa się znakomicie,jest piękna,w trzech kolorach;niebieski,biały i różowy.
Propozycja konwalii12na obsadzenie długiej rabaty podoba mi się,ubogaciłabym ją jedynie liściastymi krzewami(najlepiej kolumnowe,zajmują mało miejsca) o różnym ulistnieniu.Ale jak ktoś zauważył,to Ty sama musisz zdecydować i z tych propozycji wybrać to co Ci najbardziej pasuje.

Propozycja konwalii12na obsadzenie długiej rabaty podoba mi się,ubogaciłabym ją jedynie liściastymi krzewami(najlepiej kolumnowe,zajmują mało miejsca) o różnym ulistnieniu.Ale jak ktoś zauważył,to Ty sama musisz zdecydować i z tych propozycji wybrać to co Ci najbardziej pasuje.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Anuś
Hortensje bukietowe na pewno się tam znajdą właściwie to myślałam o krzewach żeby ładnie przyrastały wtedy ewentualnie podsadzać jakimiś bylinami - Krzewy podrosną to dadzą cień hostom i żurawkom . . Myślałam aby zrobić tutaj wrzosowisko ,ale jak policzyłam ile sadzonek musiałabym kupić to mi chęć przeszła
- Może zrobię sobie takie mini na miejscu gdzie jest szambo tylko czy taka ilość ziemi im wystarczy?
Czy berberys, krzewuszka, dereń, perukowiec, judaszowiec nadają się na słoneczne stanowisko?
Witaj Romciu
Cieszę się ,że zawitałaś do mnie
Hortensje bukietowe na pewno się tam znajdą właściwie to myślałam o krzewach żeby ładnie przyrastały wtedy ewentualnie podsadzać jakimiś bylinami - Krzewy podrosną to dadzą cień hostom i żurawkom . . Myślałam aby zrobić tutaj wrzosowisko ,ale jak policzyłam ile sadzonek musiałabym kupić to mi chęć przeszła

Czy berberys, krzewuszka, dereń, perukowiec, judaszowiec nadają się na słoneczne stanowisko?
Witaj Romciu
Cieszę się ,że zawitałaś do mnie

Pozdrawiam. Ewa
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Ja też bym posadziła bukietówki bo one są pewne i piękne
Resztę to już pewnie sama masz jakieś swoje faworytki 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Jak pisałam nie widziałam Ciebie i Mirki
Właśnie myślałam o berberysach, nie znam jeszcze roślin i dziękuje ,że wymieniacie je po imieniu- mam możliwość sprawdzenia jak wyglądają - często widzę ładną roślinę i nie mam pojęcia jak się nazywa
a głupio mi pytać w każdym ogrodzie.
Mireczko proszę podaj kilka tych kolumnowych nazw krzewów
Elu
Z tymi faworytkami to u mnie trudno
Właśnie myślałam o berberysach, nie znam jeszcze roślin i dziękuje ,że wymieniacie je po imieniu- mam możliwość sprawdzenia jak wyglądają - często widzę ładną roślinę i nie mam pojęcia jak się nazywa

Mireczko proszę podaj kilka tych kolumnowych nazw krzewów
Elu
Z tymi faworytkami to u mnie trudno

Pozdrawiam. Ewa
- AnowiB
Ewo..możesz wejść na stronę kurowskich....(wpisz kurowscy szkółka) i tam sobie możesz pooglądac i poczytać...jest katalog z podziałem na kolumnowe,karłowe,o kolorowych liściach...
Ewko ja mam berberysy są fajne bo są mało wymagające.. nie dbam o nie.. a rosną same
tzn wkurzają mnie tym że kłują tymi swoimi igiełkami..to jedyna ich wada..
ja miałam krzewuszkę na pniu i nie wytrzymała słonka jak i przewiewnego miejsca..no cóż już po fakcie wiem..
a wrzosy też możesz sobie posadzic wydzielisz jakieś miejsce..zobaczysz u mnie w póżniejszym fotach..

ja miałam krzewuszkę na pniu i nie wytrzymała słonka jak i przewiewnego miejsca..no cóż już po fakcie wiem..

a wrzosy też możesz sobie posadzic wydzielisz jakieś miejsce..zobaczysz u mnie w póżniejszym fotach..

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Z żurawkami i wrzosami to bardzo dobry pomysł. Żurawki gdzieś z przodu, a na wrzosy zagospodarowałabyś miejsce przy jednej z ?fal?. Moim zdaniem możesz posadzić na przemian z wrzosami wrzośce- żeby i na wiosnę zrobiło się tam kolorowo
Krzewuszce jak najbardziej odpowiada stanowisko słoneczne- dzięki temu się rozrośnie i powstanie z niej nie mały krzew. Widziałam taką u znajomego- potrafi być naprawdę duża.

Krzewuszce jak najbardziej odpowiada stanowisko słoneczne- dzięki temu się rozrośnie i powstanie z niej nie mały krzew. Widziałam taką u znajomego- potrafi być naprawdę duża.

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Iwonka - jutro poczytam i pozapisuję co mnie interesuje
Daria - kamyki widziałam i już się nie mogę doczekać wrzosowiska
Anusia - dziękuje serdecznie za podpowiedzi, wrzośce raczej odpadają -próbowałam na kilku sadzonkach i niestety wymarzają mi
Dobrej nocki

Daria - kamyki widziałam i już się nie mogę doczekać wrzosowiska
Anusia - dziękuje serdecznie za podpowiedzi, wrzośce raczej odpadają -próbowałam na kilku sadzonkach i niestety wymarzają mi
Dobrej nocki

Pozdrawiam. Ewa
- ElleBelle
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
No właśnie czasami trzeba wybrać to co chce rosnąć w ogródku ,bo czasami my chcemy a roślinki nie 

Pozdrawiam, Ela
-
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
No właśnie Elu, a teraz Ewcia wszystko chce, oby się nie zniechęciła przez nas, bo tyle porad może w planach niezły
kisiel zrobić
kisiel zrobić

Pozdrawiam, Agata.
- AnowiB
A poza tym wrzosy i wrzoćce mają troszke inne wymagania niz np.żurawki...na to też musisz zwrócić uwagę przy doborze roslin........s na szambo może oś z okrywowch..np.macierzanki,karmnik,gęsiówki,zawciągi...są niskie,płytko się korzenią..rosną prawie wszędzie 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miłego, ciepłego dnia i weekendu 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
EWA
Witam - bardzo często mijamy się w rożnych wątkach więc postanowiłam Cie odwiedzić
Bardzo fajnie zaczęłaś wątek
Wiem jak było i jak jest - chcę wiedzieć jak będzie , jeśli pozwolisz będę podglądać Twoje poczynania
Ja też zakochałam się w hortensjach i próbuje sama ukorzeniać - dla Ciebie wielki szacun za TWOJE POSTĘPY W UKORZENIANIU
Pozdrawiam i życzę powodzenia

Bardzo fajnie zaczęłaś wątek

Ja też zakochałam się w hortensjach i próbuje sama ukorzeniać - dla Ciebie wielki szacun za TWOJE POSTĘPY W UKORZENIANIU
Pozdrawiam i życzę powodzenia