Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
Re: Sałata -odmiany
Rudominko to wszystko zależy od pogody. Nawet taka rzodkiewka, która się zwie 18dniowa w życiu nie będzie 18dniowa jak będzie zimno. Ale jak chcesz mieć szybko, to szukaj tych najwcześniejszej
- frambo
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 sty 2013, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agrowłóknina przyspiesza wzrost, a liście będą miększe i smaczniejsze .
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
W zeszłym roku miałam ciągle kłopot z sałatą. Żałuję, że nie zapisałam odmiany. Nie wschodziła, a jak już się coś pojawiło, to było niewiele i marna
Kilka flanców dostałam od są siadów- te rosły i były smaczne. Czy może mieć to związek z pogodą? Uwielbiam sałatę. Za to rukola rosła wyśmienicie 

- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona sałaty mają krótką ważność
. Zauważyłam, że jak siałam nasiona, które zostały mi z poprzedniego roku, to mimo, że ważność im nie minęła, słabo wschodziły. A jak minęła, to żadne nasionko nie wzeszło 

- Wolusia
- 1000p

- jode22
Można siać już od połowy lutego i zrobić rozsadę, ale dobrze, żeby nie miała za ciepło. Jak będą miały po kilka listków, zahartować, wsadzić do gruntu i przykryć luźno włókniną
.

- Wolusia
- 1000p
jode 22 bardzo Ci dziękuję. Jeszcze potrzebna mi będzie włóknina i rożne odmiany sałaty, bo dobre chęci już mam 

- jode22
Sałata jest wytrzymała na chłody a nawet przymrozki
. Myślę, że do gruntu to można wsadzać pod koniec marca/na początku kwietnia, tylko dobrze jest zrobić to w trochę cieplejsze dni i noce bez przymrozków, żeby się przyjęła i ukorzeniła w gruncie. Potem pod włókniną da sobie radę
. A na drugi rzut posiać wprost do gruntu w połowie marca - oczywiście jak ziemia będzie rozmarznięta
.

Jolu, to mnie zmartwiłaś, bo chciałam część nasion sałaty od Kozuli zostawić na przyszły rokjode22 pisze:Nasiona sałaty mają krótką ważność. Zauważyłam, że jak siałam nasiona, które zostały mi z poprzedniego roku, to mimo, że ważność im nie minęła, słabo wschodziły. A jak minęła, to żadne nasionko nie wzeszło

- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
GRANIA - nasionka kozulowe są świeże, nie sądzę żeby sałata nie kiełkowała po roku. Zawsze możesz zostawić nasionka i kiełkować je w przyszłym roku, a sałatę z tego roku jedną przeznaczyć na nasionka i jak coś zebrać sobie świeże
Ja tak zrobię na pewno, zastanawiam się tylko gdzie ją posiać żeby mi się z innymi nie pokrzyżowała... To jedyny problem ;)

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Problem jest tylko wtedy, kiedy inne też zostawisz na nasiona. Nie ma co sobie zawracać głowy takimi sałatami, których nasiona łatwo kupić.
Nie ma konieczności zostawiania całej sałaty na nasiona. Główny pęd kwiatowy ma problemy z wydostaniem się z główki i moze jeszcze zgnić. Wystarczy ściąć sałtę trochę wyżej i zostawic jej z 4 liście. Z kątów wybija pędy kwiatostanowe. Jak tylko zaczna rosnąć, trzeba je przywiązać do patyczków, żeby się nie wyłamały. Potem to już się poluje na puch (taki jak u dmuchawca), który jest oznaka dojrzałości nasion. Mozna zbierać stopniowo dojrzewające koszyczki nasienne jak komuś zalezy na dużej ilości nasion. Można też ściąć pędy i zebrać po wysuszeniu tylko to co zdążyło dojrzeć.
Pozdrawiam, kozula
Nie ma konieczności zostawiania całej sałaty na nasiona. Główny pęd kwiatowy ma problemy z wydostaniem się z główki i moze jeszcze zgnić. Wystarczy ściąć sałtę trochę wyżej i zostawic jej z 4 liście. Z kątów wybija pędy kwiatostanowe. Jak tylko zaczna rosnąć, trzeba je przywiązać do patyczków, żeby się nie wyłamały. Potem to już się poluje na puch (taki jak u dmuchawca), który jest oznaka dojrzałości nasion. Mozna zbierać stopniowo dojrzewające koszyczki nasienne jak komuś zalezy na dużej ilości nasion. Można też ściąć pędy i zebrać po wysuszeniu tylko to co zdążyło dojrzeć.
Pozdrawiam, kozula
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Jeden post specjalisty i po sprawie.Kombinowałam jak tu doprowadzić do nasion sałatę Kozulową a tu proszę.Wszystko na temat.
Dzięki wielkie Kozula
,zaraz notatka powędruje na kartotekę i po sprawie.
Dzięki wielkie Kozula

pozdrawiam
Alicja
Alicja
Dziękuję za cenne rady. Jak dobrze, że temat wypłynął.
Moja sałata Kozulowa dostała eksmisję na balkon, mimo tego, że rosła na nieogrzewanym parapecie i była wietrzona ,zaczęła wybiegać. Wystawiłam ją w poniedziałek na parapet, balkon jest zabudowany, temperatura jest tam dodatnia, dzisiaj ok.6 st. Na razie nie widać żeby rosła , chyba musi przyzwyczaić się do chłodu.
Pozdrawiam , Bożenka.