Siedlisko z sosnami cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.3

Post »

:wit wszędzie każdego już skręca żeby siać...ale co przeczytałam na opakowaniach różnych nasion jeszcze nie ten czas...bardzo zdenerwowałam się i posadziłam cebulki jakie znalazłam chyba tulipanków w doniczce..ciekawe co z tego będzie... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Misiu, ale ja je tylko kupiłam. Wilce będę siała do gruntu, a zatem nieprędko ;:173
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Witaj Marzenko ;:196
Mnie też już łapki swędzą, żeby coś wysiać... Ale się powstrzymuję, na razie planuję tylko trochę ziół i zieleninki na parapet, ale to tak za tydzień najwcześniej.
U nas w sklepach nasiona dopiero zaczynają wystawiać, ale chyba póki co są to nasionka z ubiegłego roku, świeże dopiero przyjdą zdaje się.
Na kobeę też się obraziłam, jakoś mi nie wyszła dwa razy i więcej nie siałam.
Misiu, też mam garść cebulek tulipanów, które przeoczyłam jesienią i chyba za Twoim przykładem zapodam je do doniczki. Może zakwitną nam na Wielkanoc? :D Byłoby milusio z ich strony ;:224
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Witam w czwartek, już niedługo tego tygodnia nam zostało.... i dobrze.

Elu jeszcze nigdy nie spotkałam sadzonki kobei. No, ale u mnie na prowincji to tylko bratkami chyba handlują. Spróbuję w tym roku ostatni raz, trzeciej szansy jej nie dam. U mnie to potem susza dokucza roślinom i nawet jak już coś wyrośnie, to musi być zdrowe, żeby przeżyć. Może jak wyrosnie mi kilka, to choć jedna przetrwa?

Aniu, wilce uważam za dość niekłopotliwe rośliny. Wsadzone do gruntu nieżle sobie radziły nawet u mnie. Będziesz mieć pociechę z niego. Zdaje się Loki jest miłośnikiem wilców i dużo ich u niego widziałam. Ja swoje wilce siałam wcześniej i sadzonki do ziemi, ale chyba rzeczywiście zrobię jak Ty i od razu do gruntu. Potem na parapetach wyciągają się, a najgorsze to hartowanie. Czyli czekamy z sianiem do końca kwietnia?

Misiu, na opakowaniach terminy siewu nie zawsze są dobre podane. Już nie raz spotkałam się, że różni producenci piszą różne terminy. No i jak tu byc mądrym? Z drugiej strony chyba można szybciej siać niż piszą, bo skąd potem handlarze mają takie wyrośnięte wtedy gdy my dopiero zaczynamy siać?

Dorotko, dołączam do grona posiadaczy cebulek tulipanów. Mnie one nie zostały z jesieni. Siostra kupiła sobie na działkę i nie posadziła, bo będzie mieć budowę i pewnie i tak by jej zdeptali. Oddała mi je na gwiazdkę pod choinkę. Mam 3 zestawy cebul do wysadzenia. Rożności. Może rzeczywiście na Wielkanoć udałoby się doprowadzić do kwitnięcia?

Zmykam do papierów, choć może trochę uda mi się pospacerować po Waszych ogrodach
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witaj Dorotko. Dzisiaj czwartek , więc się melduję. Ja też sie ozgladam za nowymi odmianami wilca. Wysiewam go od kilku lat , ale tylko jedną odmianę i cały czas ze swoich nasion. Do Kauflanda mam blisko, tylko , że to czeski. Właśnie dostałem nowy katalog z Florexpolu. .Znowu będzie się działo. Na razie będę wysiewał heliotrop i prymulki.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

a ja wilce planuję właśnie do doniczek częściowo, chcę w półcieniu posadzić też, a w zeszłym roku te w cieniu mi kwitły dopiero pod koniec września.... natomiast na słonce też będę do gruntu siać, bo wcześniej nie ma sensu. A czy ja Tobie wilca nie obiecałam, tak apropos? :wink:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku, fajnie, że zaglądasz :wit . Kurcze muszę przejrzeć nasionka, bo może heliotrop mam z tamtego roku ? A prymulki już teraz powiadasz się sieje? DObra, to może też posieję? Kurcze, ludziska kochane, parapetów mi braknie, albo owreszcie odgruzuję te nieużywane, tzn. używane inaczej ;:306

Pati, chyba wilca nie, ale jak masz na zbyciu do dołóż do koperty poproszę ;:196 i jakiś patyk z korzeniem bzu białego, ale to chyba jak już śniegi zejdą i ziemia odtajeje... Kurcze siedzę na FO, a nie powinnam. Siedzę w wełnianym sweterku góralskim, a co? Mimo, ze farelka grzeje, to ja kicham.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sosenki4 pisze:Jurku, fajnie, że zaglądasz :wit . Kurcze muszę przejrzeć nasionka, bo może heliotrop mam z tamtego roku ? A prymulki już teraz powiadasz się sieje? DObra, to może też posieję? Kurcze, ludziska kochane, parapetów mi braknie, albo owreszcie odgruzuję te nieużywane, tzn. używane inaczej ;:306

Pati, chyba wilca nie, ale jak masz na zbyciu do dołóż do koperty poproszę ;:196 i jakiś patyk z korzeniem bzu białego, ale to chyba jak już śniegi zejdą i ziemia odtajeje... Kurcze siedzę na FO, a nie powinnam. Siedzę w wełnianym sweterku góralskim, a co? Mimo, ze farelka grzeje, to ja kicham.
Marzenko, bez to pamiętam, poczekałabym do wiosny, prawdopodobnie bedę mieć gotowe sadzonki, a nie tylko patyki, to Ci takie wyślę. Nasiona na początku przyszłego tygodnia, bo czekam aż mi dilerki z all..dojdą...a pamiętam o zaległym mailu, dziś napiszę, jak oporządzę obejście i kolejną dziurę wyrąbię w murze :wink:
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Żeby wysiać prymulki to trzeba najpierw przemrozić nasionka. Nsiona heliotropu też trzeba potrzymać w lodówce.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit Marzenko ruch u Ciebie :tan wszyscy coś sieją a ja nie mam miejsca , więc muszę czekać na sianie do gruntu :lol: Wilca siałam 3 lata temu do gruntu i do tej pory nie mogę się go pozbyć , jest wszędzie nawet w dużych odległościach od miejsca gdzie byl siany i włazi na wszystko aby tylko piąć się do góry :;230
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, niezmordowana jesteś z tym "pukaniem", ale przyznam się, że ja wolę męskie rzeczy czasem robić byleby nie sprzątać. Kiedyś jak była siostra to my z M akurat podzieliliśmy sie obowiązkami: On gotował a ja kamienie na obkładanie góry żółtego piasku na skalniak znosiłam. Siostra miała niezły ubaw :;230

Jurku, dobrze, że podpowiadasz z tym przemrażaniem nasionek

Ewa, Ty to masz szczęście z tym wilcem. U mnie nawet jak wyrośnie jakaś siewka to usycha. Choć teraz rosły w mokrzejszym miejscu, to może doczekam się siewek?
Smaczny chrust znalazłam u Ciebie, więc poczęstowałam się. I szalony bez też widziałam.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Siewy - albo przynajmniej przygotowania do nic - w całej pełni :)
Prawdę mówiąc nieco mnie to deprymuje, bo u mnie na razie zero...nawet planów konkretnych brak...
Ale jak tak poczytam...o, na ten przykład taki heliotrop... :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Marzenko, to co, sadzimy teraz? Do Świąt Wielkanocnych zostało 2,5 miesiąca, powinny zdążyć...
Na prymulki też mam wielką ochotę, kupiłam nasiona pierwiosnka ogrodowego, omszonego i ząbkowanego.
No i teraz mam pytanko ;:131 Co do tego pierwszego, to jest na opakowaniu napisane, że trzeba nasionka przemrozić i siać styczeń-marzec - tu mam jasność :wink: A jeśli chodzi o omszonego i ząbkowanego, nie ma info na opakowaniu, żeby przemrozić, tylko wysiać na rozsadniku w kwietniu-czerwcu i kwitnąć będą za rok. To ich nie mrozić? Czy wszystkie prymulki przed wysianiem trzeba potraktować zimowo?
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w piąteczek, mróz -9 rano ujrzałam na termometrze, auto pokazało -8, więc chyba termometr dobry jednak? W pracy się ze mnie śmieją, że z Syberii przyjeżdżam i takim mrozem straszę.
Auto po mojej reperacji odpala bez zastanowienia :tan . Komu...komu...reanimować akumulator?

Ewa/gajowa, jeszcze nic nie posiałam, spokojna głowa, ale taki heliotrop chyba w końcu mnie skusi, czytałam o nim i czytałam i w końcu obejrzałam. No fajne to to jest... No i jak pachnie to muszę mieć.

Dorotko, sadzimy !!! Muszę tylko cmentarne donice nabyć, choć może w takie ładniejsze trochę wsadzę skoro mają robić za dekoracje na Wielkanoc... Kurczaki, ale takich też nie mam... Może jakieś zakupy w ogrodniczym? Czy ktoś ma przepis na mnożenie pieniędzy? Kasa pilnie poszukiwana. Może śladem Pati wezmę się za szukanie szkatułki w domu po dziadkach jak ona po Fischerach?

Zdjęć nie mam, chyba, ze jakieś powtórkowe ku pokrzepieniu serc potem wygrzebię...jak czas w pracy pozwoli, bo w domu to już nie wiem co mam najpierw robić
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, a dziadkowie majętni byli? bo jak nie to szkoda chałupy dewastować...w biedniejszych regionach kraju, tak jak w naszej rodowej chałupie na Kresach, to tylko karabiny i granaty chowali.... ;:224
a na mnożenie to dobra kserokopiarka da radę, pod warunkiem, że zakupy robisz w sklepach gdzie nie mają takiego ustrojstwa do sprawdzania fałszywych banknotów :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”