Wiem, chwilowo zgłupiałamExpired pisze:3velynka - nie skasowałem Twojego posta![]()

Skoro ma ją od początku, to faktycznie podłoże mogło się już rozłożyć. Nie wiem jaką wodą podlewasz, ale czytałam, że jak moczy się w przegotowanej, odstanej, to koniecznie trzeba przesadzać co roku (nie zmieniając rozmiaru doniczki tylko podłoże na świeże).Expired pisze:podłoże to kora taka jaką już miał.
Z tym, że.. przesadzanie małej szczepki a dorosłego storczyka, to co innego..Expired pisze:Kiedyś sadziłem w nowe podłoże młodą szczepkę i mi się dobrze przyjęła i ciągle rośnie więc myślę, że nie będę mieć problemu z tym przesadzeniempo niedzieli kupię nowe podłoże i zmienię to stare i wywalę "zgniłe" korzenie. Ten mech poleci jako pierwszy
Chyba póki co nie będę przesadzać do większej doniczki bo jeszcze raczej nie trzeba ale podłoże zmienię jak radzicie
![]()

I oczywiście rozmiaru nie zmieniaj, nawet bym się rozejrzała na wszelki wypadek za mniejszą doniczką, bo po ewentualnych cięciach może okazać się, ta standardowa 12 cm, za duża na małą ilość korzeni

Aha i kupując podłoże nie kieruj się jedynie napisem na opakowaniu 'dla storczyków' (bywa zgubne, gdy kupuje się na szybko), ale je dosłownie wymacaj