Sosny, sójki, sarny i inne takie
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sosny, sójki, sarny i inne takie
ANia, ale się rozpisałaś przez ostatnie dni. No i jakie plany
. Gratuluję pomysłów.

- czar_na
- 1000p
- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Pat
będę się uśmiechać na wiosnę
Marzenko faktycznie wreszcie wątek ruszył co mnie niesamowicie cieszy.
Tak sobie patrzę na ten mój plan i kolejna myśl przyszła mi do głowy. Pod siatką na wysokości wykusza gdy zwolni się optycznie miejsce po sosnach chciałabym posadzić miskanty olbrzymie a przed nimi coś kwitnącego- może różę parkową? wykańczając turzycami i jakimiś innymi drobnymi z kolorowym akcentem.
Co sądzicie?
100 letni plan ogrodowy mi się szykuje.

Marzenko faktycznie wreszcie wątek ruszył co mnie niesamowicie cieszy.
Tak sobie patrzę na ten mój plan i kolejna myśl przyszła mi do głowy. Pod siatką na wysokości wykusza gdy zwolni się optycznie miejsce po sosnach chciałabym posadzić miskanty olbrzymie a przed nimi coś kwitnącego- może różę parkową? wykańczając turzycami i jakimiś innymi drobnymi z kolorowym akcentem.
Co sądzicie?
100 letni plan ogrodowy mi się szykuje.
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewa ma rację
Określenie wprost idealne
Próbowałam zrobić na początku ogród wiejski. Efekt masakra. Trzeba ciągle coś przerzedzać, bezbłędnie odróżniać chwasty od kwiatów, utrzymywać całość w ryzach żeby był ładny efekt. Ogród taki jest niebywale trudny do utrzymania w 'czystości'.
A pomysł z żywopłotem z rugosy ( wykopanej spod starego domu mojej prababci) zastosowałam u siebie przy furtce, za 10 lat pokaże Wam efekty
Ania, Ty nie stawiaj na róże tak bardzo. Niestety w naszych warunkach piaskowych trzeba sobie dawkować pracę przy nich. Miskanty, turzyce i rozchodniki a przed nimi jakieś kwitnace kolorowe i już, zero pracy.
Edit:
u mnie ładnie radzą sobie pięciorniki. Są niskie odmiany i pięknie kwitną cały sezon.

Próbowałam zrobić na początku ogród wiejski. Efekt masakra. Trzeba ciągle coś przerzedzać, bezbłędnie odróżniać chwasty od kwiatów, utrzymywać całość w ryzach żeby był ładny efekt. Ogród taki jest niebywale trudny do utrzymania w 'czystości'.
A pomysł z żywopłotem z rugosy ( wykopanej spod starego domu mojej prababci) zastosowałam u siebie przy furtce, za 10 lat pokaże Wam efekty

Ania, Ty nie stawiaj na róże tak bardzo. Niestety w naszych warunkach piaskowych trzeba sobie dawkować pracę przy nich. Miskanty, turzyce i rozchodniki a przed nimi jakieś kwitnace kolorowe i już, zero pracy.
Edit:
u mnie ładnie radzą sobie pięciorniki. Są niskie odmiany i pięknie kwitną cały sezon.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- czar_na
- 1000p
Madziu ja póki co planuję 1 różę przed tarasem. Podobają mi się bardzo ale ja leniwa jestem. Miałam w tamtym roku okrywową The Fairy i jakieś śliczne małe przy tarasie . Ciągle walczyłam z ich chorobami aż w końcu mi wymarzły co do jednej.
Także wolę podziwiać u kogoś a u siebie minimalizować ew pracę.
Pięciorniki między trawami to jest bardzo fajny pomysł!
Rozchodniki to są kolejne rośliny na które choruję. Muszę chyba założyć temat moich chciejstw i może ktoś na forum będzie miał do odsprzedania/dania.
Właśnie od nas wyszedł ksiądz. Tak drętwej kolędy jeszcze nie miałam -rozmowa w ogóle się nie kleiła. A gdy się dowiedział ,że mamy tylko ślub cywilny to już w ogóle zapadła cisza.
Także wolę podziwiać u kogoś a u siebie minimalizować ew pracę.
Pięciorniki między trawami to jest bardzo fajny pomysł!
Rozchodniki to są kolejne rośliny na które choruję. Muszę chyba założyć temat moich chciejstw i może ktoś na forum będzie miał do odsprzedania/dania.
Właśnie od nas wyszedł ksiądz. Tak drętwej kolędy jeszcze nie miałam -rozmowa w ogóle się nie kleiła. A gdy się dowiedział ,że mamy tylko ślub cywilny to już w ogóle zapadła cisza.
Ewo-Ave.. coś czuję że ciężko będzie..
też nie mam mobilnego internetu więc jak wrócę po kilku dniach to masakra jakaś będzie
Aniu tak wcześnie kolęda..jeee chyba na obiad chciał wpaśc
u nas raczej drętwo nigdy nie ma, wręcz wybuchowo
i za każdym razem obiecuję sobie, że ostatni raz go wpuszczam..
wiesz co ja Ci chyba już nie doradzę
na kwiatkach jako tako się nie znam u mnie tylko iglaki rosną i wrzosy..te uwielbiam 

Aniu tak wcześnie kolęda..jeee chyba na obiad chciał wpaśc

u nas raczej drętwo nigdy nie ma, wręcz wybuchowo

wiesz co ja Ci chyba już nie doradzę

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- czar_na
- 1000p
D-M ja też nie jestem zwolenniczką tego obyczaju i liczę ,że on się kiedyś skończy - taaa
W mieście mieliśmy zawsze popołudniu a tu na wsi w tygodniu i do południa!
Co do roślin to ja marzycielka jestem i liczę ,że kiedyś coś będzie chciało u mnie rosnąć.
Dawaj następne opowieści!

W mieście mieliśmy zawsze popołudniu a tu na wsi w tygodniu i do południa!
Co do roślin to ja marzycielka jestem i liczę ,że kiedyś coś będzie chciało u mnie rosnąć.
Dawaj następne opowieści!
U mnie też nie wszystko się przyjęło no cóż ja dopiero początkująca więc może i żle coś posadziłam..nie każdej roślinie pasuje też miejsce..
fotorelacja już jest..
fotorelacja już jest..

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- Klara154
- 100p
- Od: 14 sie 2012, o 08:39
- Kontakt:
Aniu!
Przeczytałam dziś Twój wątek i z chęcią się tu zadamawiam. Miejscami sytuacja Twoja wygląda równie beznadziejnie, jak u mnie, ale wszystko idzie ku lepszemu. Dzieci rosną, psy mądrzeją a i my coraz mądrzejsze ogrodowo jesteśmy.
W kwestiach nasadzeniowych jeszcze się nie umiem wypowiadać autorytatywnie, ale z ogólną pociechą zawsze chętnie wpadnę.
Twoja Córka jest śliczna i myślę, że zakumplowałaby z moją, bo mają podobny błysk w oku.
Ważne, że ogród i domek jest Twój i nie musisz się obawiać, że Ci jakiś szacher macher z tym zrobią, tak jak mi z działką w ROD
Z roku na rok będziesz upiększała.
Moi teściowie z psem też mieli przeboje i każde nowe nasadzenie opalikowywali, żeby pies nie dewastował. Najgorzej chyba Wasze psocą, jak wyjeżdżacie. Tęsknią i broją.
Co do żywopłotu nieformalnego to mi się bardzo podobają pęcherznice o bordowych liściach (Diabolo chyba) i można je ciąć i rosną jak głupie i nie są wymagające i u moich sąsiadów nawet stado owczarków niemieckich ich nie zniszczyło.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Ania z raczkującej działki
Przeczytałam dziś Twój wątek i z chęcią się tu zadamawiam. Miejscami sytuacja Twoja wygląda równie beznadziejnie, jak u mnie, ale wszystko idzie ku lepszemu. Dzieci rosną, psy mądrzeją a i my coraz mądrzejsze ogrodowo jesteśmy.
W kwestiach nasadzeniowych jeszcze się nie umiem wypowiadać autorytatywnie, ale z ogólną pociechą zawsze chętnie wpadnę.
Twoja Córka jest śliczna i myślę, że zakumplowałaby z moją, bo mają podobny błysk w oku.
Ważne, że ogród i domek jest Twój i nie musisz się obawiać, że Ci jakiś szacher macher z tym zrobią, tak jak mi z działką w ROD

Z roku na rok będziesz upiększała.
Moi teściowie z psem też mieli przeboje i każde nowe nasadzenie opalikowywali, żeby pies nie dewastował. Najgorzej chyba Wasze psocą, jak wyjeżdżacie. Tęsknią i broją.
Co do żywopłotu nieformalnego to mi się bardzo podobają pęcherznice o bordowych liściach (Diabolo chyba) i można je ciąć i rosną jak głupie i nie są wymagające i u moich sąsiadów nawet stado owczarków niemieckich ich nie zniszczyło.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Ania z raczkującej działki

Aniu ja miałam chmiel posadzony na płocie ale go wyrzuciłam choc on mi czasem robi psikusa i znów spod ziemi wyrasta 

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- czar_na
- 1000p
Aniu- Klaro cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Z chęcią przyjmę każde dobre słowo ,bo droga przede mną długa i wyboista ale kto nie próbuje ten nie ma
Dario czysta złośliwość ze strony tego chmielu

Dario czysta złośliwość ze strony tego chmielu

No niestety taki urok chmielu dobrze się zakorzenił.. 

Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Ale natłukłaś stron
Ale w sprawie nasadzeń i zakupów to ja tez tak mam,że kupuje pojedyncze sztuki i to co mi sie podoba,ale nie robię jeszcze skończonych rabat.Liczę ,że te sztuki mi się rozrosną(jeśli chodzi o byliny) i wtedy podzielę i zrobię fajne kompozycje.Dlaczego tak?jak mi 10 sztuk wypadnie to będzie problem,a jedna to już będę wiedzieć,że mój ogród i warunki tej roślince nie służą
I tak duzi mi się podoba,że naprawdę ciężko mi jest się zdecydować na jakie roślinki postawić.
A mój styl to leniwy angielski wieśniak

Ale w sprawie nasadzeń i zakupów to ja tez tak mam,że kupuje pojedyncze sztuki i to co mi sie podoba,ale nie robię jeszcze skończonych rabat.Liczę ,że te sztuki mi się rozrosną(jeśli chodzi o byliny) i wtedy podzielę i zrobię fajne kompozycje.Dlaczego tak?jak mi 10 sztuk wypadnie to będzie problem,a jedna to już będę wiedzieć,że mój ogród i warunki tej roślince nie służą

I tak duzi mi się podoba,że naprawdę ciężko mi jest się zdecydować na jakie roślinki postawić.
A mój styl to leniwy angielski wieśniak

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo-Drewutnia - to masz bardzo pracochłonny ogród - styl angielski, w dodatku wiejski (no, ten wiesniak
... fiu, fiu to Ty Dziewczyno switkiem wychodzisz z motyczką i nocą wracasz ...
a leniwy, to znaczy ze o 17.00 herbatka obowiazkowa ?

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu wiedziałam, że kiedyś musiałam być z wizytą u Ciebie, gdyż wszystkie ogrody leśne, przy lesie to są cudowne miejsca na ziemi.
Nie wiem dlaczego później Cię zgubiłam.
Nie musisz się spieszyć z zakładaniem ogrodu, jesteś młoda, ciesz się śliczną córeczką.
Jeśli chodzi o rabaty różane, to ja mam takie dziwne zboczenie, że zawsze je widzę na tle iglaków, a jeżeli to nie możliwe to w tle jakiejś zielonej ściany roślin.
Uważam, że wtedy róże mają odpowiednią oprawę, nie lubię ich mieszać z bylinami, jeśli już to lawenda u podnóży, ale to jest moje zdanie tylko.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Nie wiem dlaczego później Cię zgubiłam.
Nie musisz się spieszyć z zakładaniem ogrodu, jesteś młoda, ciesz się śliczną córeczką.
Jeśli chodzi o rabaty różane, to ja mam takie dziwne zboczenie, że zawsze je widzę na tle iglaków, a jeżeli to nie możliwe to w tle jakiejś zielonej ściany roślin.
Uważam, że wtedy róże mają odpowiednią oprawę, nie lubię ich mieszać z bylinami, jeśli już to lawenda u podnóży, ale to jest moje zdanie tylko.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

- czar_na
- 1000p
Tajko nie dosyć ,że byłaś u mnie to jeszcze wpisałaś się jako pierwsza w temacie
Nie wierzę ,że w sezon zrobię piękny ogród podobny do Waszego , na szczęście mam dookoła drzewa więc choć pozornie działka nie jest pusta póki czegoś na niej nie zrobię. Liczę ,że z Waszą pomocą małymi kroczkami ożywię mój ogród by jeszcze lepiej się w nim przebywało.
Gdy w końcu śnieg pięknie pomalował okolice i można by pokazać trochę widoków moje dziecko przykleiło dupkę do sanek. Zamiast podziwiać krajobrazy bawimy się więc (wraz z większym psem) w zwierzęta pociągowe. A potem już się nic nie chce.
Wklejam więc trochę zdjęć z zimowego wypadu sprzed 2 lat.

Nie wierzę ,że w sezon zrobię piękny ogród podobny do Waszego , na szczęście mam dookoła drzewa więc choć pozornie działka nie jest pusta póki czegoś na niej nie zrobię. Liczę ,że z Waszą pomocą małymi kroczkami ożywię mój ogród by jeszcze lepiej się w nim przebywało.
Gdy w końcu śnieg pięknie pomalował okolice i można by pokazać trochę widoków moje dziecko przykleiło dupkę do sanek. Zamiast podziwiać krajobrazy bawimy się więc (wraz z większym psem) w zwierzęta pociągowe. A potem już się nic nie chce.
Wklejam więc trochę zdjęć z zimowego wypadu sprzed 2 lat.