Figa na działce, w donicy
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Figa na działce?
Gdzie mogę się zapatrzeć w dobrej jakości sadzonki odmian ; Ronde de Bordeaux, Brown Turkey i Violetta?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Witam, Ja swoją figę wiosną wkopałem w grunt w szklarni. Na zimę wykopałem i z powrotem do donicy, stoi teraz w nieogrzewanym pomieszczeniu.
Myślicie że jak już będzie miała 1,5m to będę mógł, na stałe wkopać ją do gruntu, solidnie przykrywając na zimę?(Mieszkam na Warmii)
Wyhodowałem ją z nasion ok. 3 lata temu, nie owocuje może za mało nawożę, a może te z nasion wyjętych z owoców sklepowych nie owocują...
Co myślicie na ten temat?
Myślicie że jak już będzie miała 1,5m to będę mógł, na stałe wkopać ją do gruntu, solidnie przykrywając na zimę?(Mieszkam na Warmii)
Wyhodowałem ją z nasion ok. 3 lata temu, nie owocuje może za mało nawożę, a może te z nasion wyjętych z owoców sklepowych nie owocują...

- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maxmar, może wróc do pierwszej strony tego wątku - jest tam o fidze z nasion i o sadzeniu jej do gruntu.
Ja kupiłam figę na jesieni, w tej chwili ma jeden tylko listek, szykujący się do opadnięcia, wiem, że to późno, ale widocznie dopiero teraz przyszedł na nią czas
Mam tylko nadzieję, że jak się ociepli to zacznie wypuszczac młode listki.
Ja kupiłam figę na jesieni, w tej chwili ma jeden tylko listek, szykujący się do opadnięcia, wiem, że to późno, ale widocznie dopiero teraz przyszedł na nią czas

- seedkris
Co sądzicie o oferowanych sadzonkach na All? Czy jest tam chociaż jedna warta zainteresowania? Jak ocenić, czy jest to roślina rozmnożona wegetatywnie? Za podesłany wcześniej link dziękuję, już odpisali że cennik będzie po 15 01,2013.
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
myślę, że najprostszą metodą jest zdjęcie danej rośliny z owocem
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tak,dość łatwo ukorzeniają się zdrewniałe gałęzie.
Możesz rozwinąć temat? Jak to zrobić? wystarczy pęd wsadzić do wody?
- Kasia1972
- 500p
Maxmar, nie chce Ci się poczytac jednak tego, co ludzie piszą w tym wątku? Na stronie 2 jest napisane jak można ukorzenic figę. 15 stron wątku, to nie jest znowu tak wiele, a można dowiedziec się wielu ciekawych rzeczy - naprawdę polecam 

- seedkris
Nie mogę odnaleźć tych sadzonek. W Starkl jest tylko 1 odmiana na ten sezon, i to nie ta której szukam.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja jak zimą przyciąłem figę to porostu wsadziłem kilka gałązek(nie miały liści) do doniczek,uprzednio posypując je ukorzeniaczem do półzdrewniałych roślin,podlewałem,trzymałem w tym samym pokoju co starą figę (temperatura około 17'c) na wiosnę wszystkie sadzonki wypuściły liście,podłoże podlewałem regularnie żeby było wilgotne i nie przeschło.ja mam figę adriatycką
Ma ktoś może na sprzedaż jakąś sadzonkę figi która owocuję bądź będzie owocować? ( Adriatycka najlepiej) Ja mam 2 figi ale takie z nasion. One chyba mi nie zaowocują
A tak to może sobie przeszczepię. 

- Kasia1972
- 500p
Maxmar, ja niestety nie mam, Kozula kiedyś pisała w tym wątku o nadmiarze roślinek, może napisz do Niej pw? Widziałam też na all kilka roślin, sama mam chęc na kolejną, nie wiadomo jednak czy one z ukorzeniania czy z nasion powstały...
Moja figa właśnie dziś zrzuciła ostatniego liścia, można więc powiedziec, że już w pełni "odpoczywa" .
Moja figa właśnie dziś zrzuciła ostatniego liścia, można więc powiedziec, że już w pełni "odpoczywa" .