Tak jak Asia napisała do wysadzenia w gruncie- siew koniec marca, początek kwietnia w zupełności wystarczy
Kiedy siać pomidory??
- jarson64
- 500p

- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiedy siać pomidory??
Ten temat był wałkowany setki razy, powraca co roku jak bumerang.
Tak jak Asia napisała do wysadzenia w gruncie- siew koniec marca, początek kwietnia w zupełności wystarczy
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja, biorę kalendarz i odliczam do tyłu 6-7 tygodni, od daty kiedy chcę sadzonki wysadzić. W tym dniu wysiewam. No nie ma mocnych musi być dobrze. Jeśli mnie łapka zaswędzi, to później są trochę wybiegnięte. 
Początkującym, proponuję wysiew paru nasion na próbę.
Początkującym, proponuję wysiew paru nasion na próbę.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Dodam, że najlepiej, gdyby były to nasiona odmiany, której mamy nadmiar.
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Tak mi się kojarzy, że w popprzednim roku jak ja zaczynałam i nie wiedziałam, który pęd jest pędem głównym a który wilkiem, chyba Brzoskwinka wstawiła zdjęcie na jtorym to wytłumaczyła. Ale gdzie to bylo...pojęcia nie mam.
- Suppa

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja odsyłam autora to tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ygotowanie . Pierwszy post zawiera odpowiedzi na wiele podstawowych pytań.
Pozdrawiam, Maciek.
- Waleria

- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Ja nigdy nie mam wybiegniętych pomidorów. W kwietniu, jak tylko są cieplejsze dni, pomidorki na dzień wędrują na balkon, na noc - z powrotem na parapet. Są zahartowane. Kiedyś siałam 19 marca, wg zaleceń Babci, teraz robię poprawkę na kalendarz biodynamiczny.
Waleria
Też zastanawiam się nad wysianiem, na próbę, pomidorów. Tylko, że u mnie w domu, w kwietniu raczej się nie grzeje (no chyba, że ma miejsce jakiś ostatni atak zimy). Czy w takich warunkach ma to sens, czy lepiej dać sobie spokój?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Pomidor tylko do wykiełkowania potrzebuje temperatury 22-25 st.C. Potem jak jest niższa i światło, to jeszcze lepiej - nie wybiegną. W nocy to nawet mówią, że optymalne jest 12 st. Jak masz w tych pomieszczeniach pomiędzy 12 w nocy a 16-18 w dzień, to masz super warunki
.
- Prazyn
- 200p

- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie jest ok. 16* w nocy a w dzień nie wiem ile mam w kwietniu może ok. 20*-21*
Karol
- Suppa

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Jola ma rację, tylko z kiełkowaniem jest trochę inaczej - w wyższej temperaturze nastąpi szybciej - nawet w 3 - 4 dni, w niższej zajmie to około tygodnia.
Ja w pokoju gdzie stawiam rozsadę mam podobną temperaturę jak Prazyn.
Ja w pokoju gdzie stawiam rozsadę mam podobną temperaturę jak Prazyn.
Pozdrawiam, Maciek.
- Prazyn
- 200p

- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jaką dużą musze mieć doniczke do rozsady pomidorków. Ja mam doniczki o obwodzie 9cm i wysokości 7cm, tyle starczy czy musi być większa??
Karol
Jeżeli obwód jest 9 cm to znaczy, że średnica wynosi niecałe 3 cm. Dobrze rozumiem ?Prazyn pisze: Ja mam doniczki o obwodzie 9cm
W mieszkaniu siewki muszą być pikowane, bo inaczej bardzo wybiegną. Poza tym , ponieważ siewki pikuje sie po same liścienie, ten zabieg pozwala na wyprodukowanie rozsady z bardziej rozbudowanym systemem korzeniowym. Jeżeli wysiejesz do tych doniczek ,to do jakich przepikujesz ? . Jezeli zas przepikujesz do tych doniczek, to gdy rozsada podrośnie nie nadążysz podlewać. Będzie za mało podłoża.