Ogródek Agness

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Agness

Post »

Eluniu dziękuję za miłe słowa ;:196
Za krzewuszką Monet się rozejrzę, cieszę się, że i Ty pochwalasz ten wybór :D Rabatkę muszę troszkę odmienic, bo i boróweczki muszę przesadzic i hortensje..... praktycznie będą na niej te same roślinki co są, tylko troszkę inaczej posadzone :D

Majeczko koniecznie będę musiała się wybrac do lasu po igiełki, dzięki za radę ;:196 Od razu wczesną wiosnę się za to wezmę, żeby roślinki nie odchorowały tego przesadzania...... muszę tylko szpadel kupic, bo w zeszłym roku kolejny połamałam :oops: :lol:
Maju wycinałaś 100 dużych iglaków :shock: :shock: :shock: to dopiero była zmiana :shock: ja niedługo chcę wyciąc dużą czereśnię i podciąc o połowę ogromną tuję..... Tylko jak zwykle nie mogę doprosic się M ;:124

Dziś może dla odmiany kilka liliowców :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Liliowce oczywiście ponadczasowe, Twoje odmiany i Geni zawsze robią wrażenie.
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, to były szpalery z jałowców o pokroju beczek sadzone przy płocie, miały po 17 lat i były przeogromne.
Jak po zimie zrobiły się dziwnie zbrązowiałe, to szybko podjęliśmy decyzje z wycinaniem.
Panów z odpowiednim sprzętem zaprosiłam poszło to w mig, włącznie z wywiezieniem kilka razy traktorem i spaleniem ich.

Cudne te lilie, kolory aż się chce zacząć działać w ogrodzie. :heja :heja
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Aguś - przepiękne te liliowce ;:167
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kolorowo :D Zielono :D Przepięknie ;:138 Jestem pod wielkim wrażeniem bujności ogrodu, wspaniałych roślin i przyjemnych zakątków. Dobrze, że nie czekałaś do wiosny-wtedy zwykle brakuje czasu na spacery po forumowych ogrodach :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko dziękuję ;:196 U mnie przeważnie odmiany takie zwykłe, bardziej popularne, u Geni to prawdziwe perełki, ale kocham je wszystkie, to wspaniałe kwiaty :D

Majeczko przy takiej profesjonalnej pomocy to na pewno poszło szybko i sprawnie.... obawiam się, że u mnie wycięcie jednej czereśni będzie się ciągnęło o wiele dłużej niż u Ciebie 100 wielkich jałowców :roll:

Ewuniu cieszę się, że podobają Ci się, ja bardzo lubię te kwiaty i żałuję, że nie mam miejsca na więcej odmian...

Witaj Ewuś :wit Dziękuje za miłe słowa, cieszę się, ze podobają Ci się moje ogrodowe zakątki :D Chciałam poczekac do wiosny do pierwszych kwiatów, bo już praktycznie wszystko pokazywałam, ogród niezbyt duży, więc i widoczków skąpa ilośc.....ale nie wytrzymałam, strasznie mi brakowało ogrodowych pogaduch 8-) :lol: Faktycznie teraz zimą jest dużo więcej czasu i można go przeznaczyc na odwiedziny w forumowych ogródkach :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosną będziemy ryć w ziemi, a po powrocie do domu będziemy padać na twarz. Jak ja to lubię :D Latem już będzie widać zmiany i ogólny szał roślinny :wink: Pogaduchy tylko w deszczowe dni. Trzeba nadrabiać teraz :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Miłe Panie ! Ja już ryję i pochwalić się mam czym.Wprawdzie przez lupę ale dostrzegłem dziś w doniczce coś co nazywa się
dierama pulcherrimum.Eksperyment.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

Agnieszko, czytam o twoich perypetiach z borówkami i dodam, że my dwa lata temu posadziliśmy kilka krzaków różnych odmian i w tym roku mieliśmy już gałązki obsypane owocami.Nic wczesniej nie wiedziałam o wymaganiach tych krzewow, ale naczytalam się porad z forum i przygotowaliśmy podłoze chyba w sposób książkowy. Po wykopaniu szerokiegi, ale niezbyt głębokiego doły, oddzieliliśmy ziemię rodzimą od przyszłego podłoza borówek pierścieniem z olii, aby poprzez wymieszywanie się gleby nie zmieniała się kwasowość borówkowej ziemii. Dopiero wtedy wysypaliśmy korę przekompostowaną, torf, trociny i naszą ziemię w ten dół.Chyba takie dopieszczenie korzeni borówkom służy, bo owocują obficie.
Twój ogród mimo, że piszesz o nim jako o niewielkim, dzięki sprytnemu kadrowaniu zdjęć, wydaje się przepełnionym po brzegi dużym ogrodowiskiem.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś ja już się tego rycia doczekac nie mogę :roll: :lol: im bliżej wiosny tym bardziej tęskno do brudnych pazurków :lol:
Właśnie w prognozie pogody słyszałam, że po 20 stycznia mają byc mrozy ponad 20 stopni .... jak ja nie cierpię tych skoków temperatury ;:223

Janku a cóż to za cudo ta dierama pulcherrimum :shock: :shock: :shock: ???

Aniu mój ogródek razem z domem i podjazdem ma 716 m więc zbyt duży nie jest..... roślinek faktycznie jest sporo..... obawiam się, że nawet zdecydowanie zbyt dużo.... ale jak ja nie potrafię z niczego zrezygnowac, a wszystko mi się podoba :oops: :lol: Czasami aż mam obiekcję wstawiając zdjęcia, bo obawiam się, że może już znudziło się Wam oglądanie ciągle tych samych zakątków :?
Aniu będę chciała koniecznie wymienic ziemię borówkom, są tak niesamowicie mikre, że aż żal na nie patrzec, rosną praktycznie w normalniej ziemi ogrodowej, którą przy największej dobrej woli nie można nazwac kwaśną...... tak, że robótka na wczesną wiosnę gotowa. Zrobię podobnie jak Ty, a i jeszcze przywiozę z lasu troszkę igieł sosnowych :D Mam nadzieję, że nie odchorują przesadzania...
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Jest to coś fajnego ale prawdopodobnie bardzo kapryśnego.Nie mam fotki.Kupiłem nasiona w tym roku ale google pokaże.
Niestety zimę spędza w domu.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku więc już biegnę wyszukac w necie cóż to za cudeńko posiałeś..... u Ciebie w ogóle w ogródku same oryginalne i niespotykane perełki więc i w tym przypadku nie może byc inaczej ;:oj

Edit: Janku już znalazłam- potocznie -Dzwony weselne - piękna nazwa i piękna bylina, szkoda, że nasz zimy będą dla niej zbyt ostre, ale do donicy i wiosną do ogródka :D trzymam kciuki, żeby pięknie wyrosła ;:215
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście szukałam, co to takiego ta dierama :wink: Bardzo ładna roślina, ale u nas w gruncie na pewno nie rośnie.
Co do temperatury-byłoby miło, gdyby nie nastąpiło wcześniej porządne ocieplenie...
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu ja po zeszłorocznych stratach to bardzo się boję tych zimowych ociepleń :roll: Roślinki nie są w stanie sobie z takimi skokami poradzic :? W zeszłym roku straciłam ponad 40 róż, o innych roślinach lepiej nie mówic :roll:

Nowa stronka, to dorzucę jeszcze kilka liliowców :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja płakałam, że straciłam 12 :( W porównaniu z Twoimi...Jeśli jednak cały czas będzie ujemna temperatura, wszystko może ułożyć się o wiele szczęśliwiej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”