Z zapartym tchem ogląda się twój ogród Zauważyłam,że tulipany masz raczej w jednokolorowych kępkach.Czy to wynik takiego sadzenia,czy wsadziłeś raz i nie wykopujesz?Efekt piękny,przy wykopywaniu trzeba uważać,by nie pomieszać
A co do oczarów.Mój żółty w katalogu pokazany pod czapą śniegu,niby w lutym ma kwitnąć,ale w rzeczywistości dużo póżniej
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka Mój ci On,Mój ci On cz.2, Mój ci on cz. 3
Tulipany rzadko wykopuję, tylko wtedy kiedy słabiej rosną. Znaczy, że wołają o świeżą ziemię i dawkę kompostu. Posadzone są wszystkie w koszyczkach albo w plastikowych doniczkach (przerobionych przeze mnie na koszyczki)
ale czasami i tak zdarzają się pomyłki i nagle pojawia się jakiś outsider. Ot taka niespodzianka
Ale masz wspaniały bajeczny ogród!
W dodatku coś o czym najbardziej marzę- oczko wodne!
I ogromna kolekcja tulipanów. Tulipany białe, poszarpane na końcówkach to "Honeymoon"?
No i trytoma.. Piękna roślina. Jakie ma wymagania? Hodowałeś z nasion czy kupiłeś gotową sadzonkę?
Witaj Michale, jestem pod wrażeniem tego niezwykle pięknego ogrodu, imponującej ilości różnych krzewów i kwiatów a zwłaszcza tulipanów, hiacyntami również zapachniało. Chciałoby się takie widoki oglądać na żywo jak najszybciej. Przyjemnie było przebywać w takim bajkowym ogrodzie.
Zajrzałam na chwilę...i zaniemówiłam
Wszystko co uwielbiam w ogrodach -ścieżki,oczko ,kamienie i połączenie roślin- jest w Twoim ogrodzie.
Podobnie myślę jak Krysia że Twój sadz drastycznie będzie się zmniejszał
Czekam na kolejne zdjęcia...może oczkowe
Anusiu, te białe tulipany to oczywiście Honeymoon , oby tylko przetrwały zimę
Co do trytomy to kupiłem gotową sadzonkę, niestety lubi przemarzać. Preferuje raczej ciepłe i słoneczne miejsca (podobno nie znosi mokrego podłoża, dlatego dodałem do ziemi sporo piasku )
Małgosiu, mam nadzieję, że przetrzymają. W tym roku, wpadłem na pomysł i usypuję w miejscach gdzie są rośliny cebulowe "kopce śniegowe", dzięki temu śnieg dłużej się tam trzyma (wiosna pokaże, czy to dobry pomysł...)
dzwonek dalmatyński
meum athamanticum
bergenia
różeniec górski
skalnica Purpurteppich
serduszka okazała, w tym roku powinna pojawić się też biała
Geniu, to prawda, ja nigdy specjalnie nie opiekowałem się w zimie cebulowymi, bo zawsze sobie dobrze radziły, ale to co było w zeszłym roku... brak słów.
Parę lat temu kupiłem kilka sadzonek skalnicy i bardzo szybko przepadły... .(właściwie to się przeniosły, same - a przynajmniej jedna z nich). Rok później okazało się, że zamieszkała nad strumykiem i tak rośnie już kilka lat.