Kwiaty i kwiatki IwonkiD

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty i kwiatki IwonkiD

Post »

Monia ;:196 fajnie kochanie,że wpadłaś ;:196 dziękuję ;:167
Joluś ;:cm
na parapetach trochę strat :( zwłaszcza szkoda mi malutkich sadzonek hibiskusów z zwymiany od Hani ..ostały sie tylko 2 najsilniejsze i małych sadz. niecierpków, padło też najmniejsze adenium odmianowe z wymianki od Kasi,mialo zaledwie 3 cm.No ale to zawsze zimą sie zdarza i nie ma co płakać.ciesza mnie natomiast przyrosty u hoyek :tan ,w ostatnim tygodniu poszły jak burza zamiokulkasy ,stefanotis puścił listki i coc jeszcze ;:131 może to zaczątki pączkow,kohleria nie zaschła tylko rośnie cały czas :) no i zrobiłam zakupy..
2 takie donice,,druga wisząca ale jeszcze nie zagospodarowana

Obrazek

i 2 takie kompostowniki..mam już podobny ,kupiony jesienią 2 lata temu ,juz jest pełny a trzeba przerzucić ten kompost,wcześniejszy z którego juz jest ładna ziemia był z płyt eternitu ,duży ale odkryty i kury w nim grzebały ,zrobię fotke jego ,kiedy wyjdę po chorobie ,jakie dziury i korytarze w nim porobiły ;:306

Obrazek

Joluś zajrzyj tam
..może jakis pomysł Twojemu M sie spodoba ,może zainspiruje ;:196
http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=119
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwona :) ale wynalazek te doniczki ;:108
ile fiołków można napiętrować , tylko pewnie trzeba tę konstrukcję jakoś obracać :?:
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Grażynko to jest jedna całość i obracanie łatwe :)
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Ale się tu rozgadałayście :)
Iwonko piękna hodowla fiołków ;:138
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Oooooo.To dużo się dzieje,na Twoich parapetach.Szkoda maluszków,szczególnie adenium,bo z nasionek ;:174 .Hibiskusy można łatwiej zdobyć pewnie.
Superowe te doniczki i obsada ;:215 .Takie doniczki obsadzić surfiniami ,pelargoniami lub fuksjami i na tarasik... ;:224 ;:306 .Pięknie by wyglądało.Ja tak już, pod te swoje niedoszłe wieszaczki -widzę ;:306

Wielkie brawa dla hojek.Moje też coś tam produkują,ale dużo wolniej niż w lato.
No i stefanotis ;:oj .Wielki szacun .U teściowej widziałam,tego co kiedyś był mój i tylko kilka liści mu zostało i wielka plątanina pędów ;:222 .Muszę jej powiedzieć,żeby przycięła na wiosnę,to może coś wypuści zielonego.

Kompostowniki super zakupiłaś ;:63 .Tylko małe ;:224 .Mój kompostownik,to wielka hałda zielonych odpadów ,za stodołą :oops: .Też chciałam zrobić jakąś skrzynię,ale M.nigdy nie ma czasu ;:223 .I powiedział,że jak się uzbiera,to koparką wywiezie na pole :? .Wolałabym wykorzystać do ogródka ;:108 .Cóż,pozostaje taczka i wożenie obornika-bo nie mam miejsca ,by przerzucić ten kompost :evil: .
A wiesz,że jak z eternitu był ten kompostownik,to może ta ziemia nie bardzo?Przynajmniej pod warzywa jej nie dawaj,tylko pod kwiaty ;:224

Bardzo,bardzo Ci dziękuję za link ;:196 .Poczytam i może M.zagonię ;:108 .Może coś ciekawego wynajdziemy.Chodzi o to,by naprawić ten drewniany kurnik co jest.Jakoś go udoskonalić,połatać ;:224,przerobić .Bo na pustaki,by wybudować nowy-zwyczajnie nas nie stać ,ostatnio ;:174 ;:131

A,co do kohlerii,to moja przestała kwitnąć,ale nie chciała uschnąć.Nie wyglądała zbyt ciekawie,to przycięłam czubek i wstawiłam go do wody.Szybko puścił korzenie.A starą wyniosłam do piwnicy-na przymusowe zasuszanie i spanie.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Iwonko,
świetna piętrowa doniczka ;:173 To dobry wynalazek dla osób, które mają mało miejsca na parapetach, albo mało parapetów ;)

Napatrzyłam się u Ciebie na grudniki i ostatnio wizytując u teściowej podkradłam jej kilka "gałązek"... Wsadziłam do ziemi i czekam co będzie... Tyle, że ziemia kiepska, od lata leży resztka w piwnicy, więc jest bardzo przesuszona. Woda przelatuje przez nią, a na wierzchu wszystko suche... :roll: Mam nadzieję, że grudniczek da radę...
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Kasiu ;:196 dobrze,że już jesteś bo nie widziałam Cie ostatnio na FO..wszystko w porządku u Ciebie? ;:168
Joluś moje hojki latem nie rosły bo sie ukorzeniały a potem tworzyły bryłę korzeniową .potem co wypuściły to młode listki opadały,przeniosłam z południowego okna do sypialni na wschodnie i tam ruszyły :tan
Stefek nadal na południowym oknie i tez czsem małego listka zgubił ale teraz tworzy nowe :D też go niedługo chyba przytne bo ma taki długachny pęd a chcę ,żeby sie rozkrzewił;:131
doniczki chcę przeznaczyć na zioła ale moze zmienie zamiar..wiesz,że mozna je ustawiać jeden na drugim? sa naprawdę fajne :)
Tamten stary kompostownik to z trzech stron sciany z płyty eternitowej a jedna strona otwarta...ze srodka pryzmy chyba mozna brac pod warzywka ?no a tą przy sciankach to na pewno pod kwiaty .krzewy i jak pościnam pędy bambusa to tam na niego tez sypnę , widać je tam na fotce z sundavillami za oknem :)
Taki jeden kompostownik ma pojemnośc ok 400 litrów i tez wrzucam zieleniny,chwasty, kurzeniec ,odpady z kuchni [chociaz ich niewiele bo my sami z M to nie produkujemy duzo a i tak resztki z obiadu kury i kaki dostają],część chwastów też bo uwielbiają niektóre wyjadać.poza tym to osiada i wciąz sie dokłada :wink:
pod tym linkiem , w tym temacie o kurnikach znajdziesz też fajną stronkę ang.czy amerykańską z projektami kurniczków ;:215 miłego oglądania :D
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Szamanko ;:196 kochana tę ziemię wysyp ,polej troszkę wodą i wymieszaj dobrze ,nabierze wtedy trochę wilgoci i trzymam kcuiki za ukorzenianie grudniczków ;:215
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Wiesz,Iwonko.Ja się nie znam za bardzo na szkodliwości eternitu.Ale tak sobie kombinuję,że jak ma kontakt z wilgocią(deszcze,rozkładające się odpadki)-to może coś tam zostawiać złego w tym kompoście.Nie wiem,czy to dobry pomysł-pod warzywka ;:224 .
A z kurzeńcem uważaj(pisałaś,że do kompostownika dajesz),bo chyba ma dużo azotu i może popalić rośliny.Ja miałam taki rozłożony,to wlałam wody do niego,a później podlewałam rośliny dodając po 1-2 miareczki,do konewki.Bałam się mocniejszym.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Iwonko czy to o mnie się martwiłaś :?: Kilka dni mnie nie było ale to z powodu złośliwości rzeczy martwych, coś tam z instalacją elektryczną było nie tak ale już zrobione, bałam się włączać kompka (stacjonarny) że się przepali i moje okienko na świat kaput...dlatego nie zaglądałam...ale już jestem :tan
Ja kurzejce też na kompost wywalam, przecież się wymiesza i pod jarzyny jest super, pod pomidory do tunelu też daję ale mało i mieszam z ziemią przy sadzeniu krzaczków. Pod kwiatki też daje mało, wiadomo jak by się nasypało kurzejców prosto z kurnika to mogły by popalić rośliny. Raz znajoma nie grzesząca bystrością cały tunel z pomidorami wyścielała obornikiem od świń...efekt....wszystkie krzaki ( a miała ich chyba ze 40 ) padły i już nie odbiły ;:14
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też mam taki kompostownik tylko zielony...jest fajny bo malutki..a wreszcie będzie gdzie wywalić koszona trawę i te kilka chwastów co wyrosną, ;:138

Iwonko to jak czytam u Ciebie już budzi się wszystko co zielone do zycia? :tan
wiosna coraz bliżej.. ;:3
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Joluś Może faktycznie masz rację z tym eternitem :( no to bedzie tylko do ozdobnych a co do kurzeńca to on już nie będzie taki mocny po kompostowaniu bo jest przesypywany i chwastami i ziemią i co druga warstwa wapnem.Już tak nawozimy od kilu lat i jest OK ale dzięki kochana ;:196

Kasiu tak o Ciebie chodziło ,ale dobrze ,że juz jesteś i się wyjaśniło dlaczego Cię nie było kilka dni ;:108 na szczęście instalacie masz juz naprawioną bez uszczerbku dla komputera :D
Kompostowany kurzeniec tez jak widzę dajesz tak jak ja pod pomidory w dołek i mieszam z ziemią ,daję też w rowki pod ogórki ,robię tak samo tylko głębsze te rowki robimy i na to dajemy warswę ziemi ,mieszamy motyką i jeszcze na to ziemia i w nią dopiero nasionka.
Pod dynie ,kabaczki i cukinie dołki szersze i głębsze też wypełnamy takim kompostem z kurzeńcem i rosną bardzo dobrze bo to żarłoczne rosliny i potrzebują duzo pokarmu ;:oj

Kasieńko ;:196 na to wygląda ,że wiosna na parapetach się już zaczęla :tan a kopostownik naprawdę jest super bo juz jeden podobny mam od dwóch lat prawie i dużo się tam mieści bo warstwy osiadają i ciągle można dokładać a kupowałaś chyba u tego samego sprzedawcy co ja teraz,,Mazelli??
Dzisiaj juz wyraznie zobaczyłam,że sundaville puszczają młode listki ale ta biała - co liscie jej zmarzły jeszcze nic :( poczekam jeszcze z nadzieją :)
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Witaj Iwonko ;:196 ;:196 w nowym roku komputer sie popsuł i nie mogłam do was zagladac ale mam zaległości w przeglądaniu wątków ;:306
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Szkoda strat, ale u każdego się zdarzają. Donica piękna i praktyczna, też je często wykorzystuję, dają dużo nowego miejsca;) :wit
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Oj zimowe straty, u każdego się zdarzają, doniczka bardzo fajna widziałam takie na A.....ro, ile roślinek Ci weszło do jednej?
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”